Filmprogramma CAMERA JAPAN Festival 2015 online

Over een week is het weer tijd voor een nieuwe editie van CAMERA JAPAN Festival. Tijdens deze tiende editie breekt het filmfestival een record door met 51 (voornamelijk) recente films te komen voor het publiek! Het aanbod loopt uiteen van arthouse drama tot horror en pink films. Daaronder zijn elf internationale of Europese premières en een themaprogramma over vrouwelijke filmmakers (inclusief vier films van Yuki Tanada). Ook is er plek voor drie anime, vier documentaires, korte films en het nieuwste werk van meesterfilmers Hirokazu Kore-eda, Kiyoshi Kurosawa en Takeshi Kitano. CAMERA JAPAN 2015 is donderdag 24 tot en met zondag 27 september te vinden in LantarenVenster, Rotterdam; daarna is een deel van het programma van vrijdag 2 tot en met zondag 4 oktober te zien in Kriterion, Amsterdam.

Camera Japan Festival_2015_Poster-640x892

Het filmprogramma is online gegaan en ook dit jaar zijn er genoeg interessante Japanse films te zien. De volgende films sprongen er dit jaar uit voor mij.

Starting Over (2014) van Takashi Nishihara is een ingetogen, kleine film over de vertwijfelde zoektocht van een 19-jarig meisje naar liefde. Opgroeiend in een buitenwijk van Tokio is Nana al enige tijd tot over haar oren verliefd op haar beste vriendin Marin. Als ze eindelijk het bed delen kan Nana haar geluk niet op, maar Marin wil de relatie het liefst voor de buitenwereld geheim houden. Als Nana opbiecht dat ze in het geniep in een seksclub werkt om haar zieke moeder te ondersteunen verbreekt Marin de verhouding. Deze film is voor het eerst te zien in Nederland op vrijdag 25 september om 16.45 uur in LantarenVenster.

-1287 (2014) van Ian Thomas Ash (kennen wij beter van de film A2-B-C in 2013) gaat over Katsuko (1942-2012), als Ash hoort dat Katsuko terminaal ziek is, besluit hij een film over haar te maken. Het resultaat is een ontroerende documentaire bestaande uit een reeks intieme gesprekken die ASH voerde gedurende haar laatste levensjaren. Openhartig vertelt Katsuko daarin over haar leven en de naderende dood. Daarbij schuwt ze geen enkel onderwerp en gaat ze onder meer in op de moeilijkheden van een gearrangeerd huwelijk en het overspel van haar man. Een confronterend maar vooral ook prachtig portret. Bekroond met de publieksprijs van het Nippon Connection festival in Frankfurt. Nederlandse premiere op zaterdag 26 september om 17.15 uur in LantarenVenster.

Wonderful World End (ワンダフルワールドエンド, 2015) van Daigo Matsui gaat over de 17-jarige Shiori die verlangt naar een carrière in de muziek en deelt via een vlog op internet haar diepste gedachten met haar online publiek. Wanneer een jonge fan bij haar aanbelt en haar leven begint binnen te dringen doemt de vraag op of ze sommige dingen niet beter voor zichzelf had kunnen houden. In deze speelse film legt schrijver/regisseur MATSUI, die een kauwgomroze mascotte inzet om emoticons uit te beelden, de narcistische aspecten van de Japanse jeugdcultuur bloot. De film heeft zijn Nederlandse premiere op zondag 27 september om 14.30 uur in LantarenVenster. Op zaterdag 3 oktober is de film om 15.15 uur te zien in Kriterion.

Er is ook nog anime te zien, namelijk Beyond the Boundary – Past (劇場版 境界の彼方–I’ll be Here–過去篇
(Gekijouban kyoukai no kanata–I’ll be Here–kakohen), 2015)
en Beyond the Boundary – Future (劇場版 境界の彼方–I’ll be Here–未来篇
(Gekijouban kyoukai no kanata–I’ll be Here–miraihen), 2015)
van Taichi Ishidate.

De animeserie Beyond The Boundary was in 2013 te zien en in Past wordt nogmaals de gebeurtenissen van de televisieserie verteld. gesitueerd in een mysterieuze wereld waarin allerlei geesten, monsters en goden (‘yomu’ genaamd) vrij rondwaren. Akihito, half mens en half yomu, bezit de gave om zichzelf snel te helen en is daardoor een buitenstaander. Als hij de jonge yomu-jaagster Mirai van een zekere dood weet te redden vormt dat het begin van een serie verontrustende verwikkelingen.

Future: een origineel verhaal één jaar na het einde van de televisieserie. Wat is de “toekomst” die Mirai en Akihito voor zichzelf hebben uitgestippeld na het overwinnen van alle obstakels in het vorige deel? Het lijkt er in ieder geval op dat Mirai een hoge prijs voor haar strijd heeft betaald en haar geheugen is kwijtgeraakt. Akihito besluit Mirai vanwege haar kwetsbare toestand in het nieuwe schooljaar te vermijden. Maar zij, niet op de hoogte van zijn gevoelens, volgt haar hart en zoekt toenadering tot Akihito.

Beide films zijn voor het eerst in Europa te zien, namelijk op vrijdag 25 september. De eerste film begint om 18.15 uur en de tweede film om 20.00 uur, beide in LantarenVenster.

Koop gauw jouw kaartje voor één van de films.

Zoals bij elke editie van CAMERA JAPAN is er tijdens deze tiende editie niet alleen films te bekijken. Op donderdag 24 september opent Merg het festival met beeld- en geluidsperformance met dans en video van Sato Endo, Kenzo Kusuda en Nicola Unger. Daarnaast zijn er tentoonstellingen, een shibori workhops, korte ‘interventies’ (dans- of muziekoptredens in de lobby), een pop-up markt voor Japanse producten, de Filmbrunch en Kids’ Day. Op woensdag 23 september zal er een kick-off evenement plaatsvinden in de Worm in Rotterdam, met experimentele films gevolgd door een muzikaal optreden van het Japanse duo Group A.

Bron: CAMERA JAPAN

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?