Anime Review: Rakuen Tsuihou: Expelled from Paradise

This post is also available in: English

Rakuen Tsuihou ArtworkEr zijn twee bekende namen uit de anime wereld gekoppeld aan deze film. Zo is de screenplay voor Rakuen Tsuihou is geschreven door Urobuchi Gen, welke onder andere verantwoordelijk is voor anime als Aldnoah.Zero, Psycho-Pass en Fate/Zero. De regisseur in deze film is Mizushima Seiji welke titels als Fullmetal Alchemist en Mobile Suit Gundam 00 uitbracht. Het nadeel van een film als Rakuen Tsuihou is dat het idee niet bepaald origineel is en al vaker verteld is in films en andere media. Je hebt DEVA, een virtuele realiteit, waarin het grootste deel van de mensheid zich bevind. Daarnaast heb je op aarde nog een kleine hoeveelheid mensen die hun leven daar leiden. Op een bepaald punt wordt DEVA gehackt door iemand van de aarde die zichzelf Frontier Setter noemt. Op één of andere manier weet Frontier Setter de beveiligingen van DEVA te omzeilen. Het systeem van DEVA ziet hem dan ook als een dreiging en stuurt een aantal mensen naar aarde om hem te vinden en te stoppen, waaronder Angela Balzac. De vraag is dan ook of Rakuen Tsuihou zich voldoende weet te onderscheiden van de rest.

Het eerste wat opvalt is de stijl van deze anime, je ziet al meteen veel CGI (computer gegenereerde afbeeldingen) terug in deze anime. Waar dit soms storend kan zijn omdat het in stijl erg veel kan verschillen van de rest hebben ze het hier uitstekend gedaan echter. Omdat de gehele film uit CGI is opgemaakt vormt het een mooi geheel en vond ik in het algemeen geweldig om te zien. Op een aantal momenten viel het me op dat bewegingen niet altijd even soepel zijn, dit is voornamelijk bij simpele bewegingen echter. Op momenten dat het echt telt is het erg goed gedaan. Van een film waarin mecha’s zitten verwacht je echter ook actie en deze momenten zijn zalig om te zien. Helaas bevat Rakuen Tsuihou niet zoveel actie als je misschien zou verwachten en dat is eigenlijk ook het grootste minpunt van deze film.

Dingo
Dingo

Het verhaal dat verteld word kennen mensen eigenlijk al en bied niet veel unieks. Buiten Dingo om zijn de karakters eigenlijk niet erg spectaculair of spannend. Je hebt bijvoorbeeld Angela Balzac, onze protagonist, wat een vrij typische tsundere is voor het grootste deel van de film. Dingo is zo’n beetje de enige karakter die echt wat lijkt toe te voegen in deze film. En het feit dat de film qua actie pas echt los komt aan het einde betekend dit dat je tussen het begin en einde eigenlijk met een vrij middelmatig verhaal zit zonder al teveel verrassingen.

Uiteraard kan een film over een dystopische wereld met een alternatieve realiteit niet zonder een wat filosofische kant en dit hebben ze wel goed erin weten te brengen. Er worden genoeg vergelijkingen gemaakt met DEVA, Frontier Setter en de aardbewoners. Het jammere hieraan is dat ze wel een kant lijken te kiezen hierin terwijl het vermakelijker was geweest als je hierin als kijker zelf een beslissing kon nemen.

De film had in zijn geheel een beter tempo kunnen gebruiken omdat het lastig kan zijn om door het midden van de film te komen momenteel. Dit is erg jammer aangezien ze op bepaalde punten zeker laten zien dat ze in Rakuen Tsuihou wel degelijk vermakelijk kunnen zijn. Het jammere vond ik persoonlijk dat ze aan het einde van de film duidelijk een kant leken te kiezen tussen de verschillende partijen. Gelukkig wist de film zich uiteindelijk wel voldoende te onderscheiden om vermakelijk te blijven en ook de CGI is erg goed gedaan wat het kijken alleen maar plezieriger maakt.

Studio: Graphinica
Uitgekomen op: 15 november 2014

Score: 75/100

Cypher

Moderator op het forum van het anime en manga subforum. Interesses liggen in Japanse cultuur, mythologie. Maar ook in zowel technologie en psychologie. Ben ook te vinden op Twitter @0_Cypher.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?