Nieuwe tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis over Mount Fuji

Vanaf 10 december start Japanmuseum SieboldHuis met een tentoonstelling geheel gewijd aan Mount Fuji. De titel van de tentoonstelling is ‘Fuji. Iconische berg in beeld’ en het museum wil een veelzijdige blik op de heilige vulkaan laten zien aan de hand van meer dan 140 werken. Topstukken van de grote prentkunstmeesters Hokusai en Hiroshige staan in deze tentoonstelling centraal.

fujiposter_siebold2015

De berg Fuji is het beroemdste en meest dominante landschappelijke element van Japan. De conische berg met besneeuwde top ligt een kleine honderd kilometer ten zuiden van Tokyo. Met 3.776 meter hoogte en een omtrek van vijftig kilometer is de hoogste berg van Japan vanuit de wijde omtrek te zien. Het uitzicht op Fuji-san is nooit hetzelfde, de aanblik verandert van dag tot dag en van seizoen tot seizoen. Geen wonder dat de slapende vulkaan de verbeelding al eeuwen prikkelt. Schrijvers, dichters, schilders, prentkunstenaars en fotografen werden oneindig geïnspireerd door de heilige berg. Fuji werd bezongen, beschreven, afgebeeld, beklommen en vereerd en ontwikkelde zich tot het nationale icoon van Japan.

Deze tentoonstelling geeft een overzicht met werken van een dertigtal kunstenaars uit de 18de tot en met de 20ste-eeuw die de berg vereeuwigden in de prentkunst. Magnum-fotograaf Chris Steele-Perkins en fotografe Asako Narahashi geven een actuele kijk op Fuji-san.

In deze tentoonstelling spelen de landschapskunstenaars Hokusai en Hiroshige de hoofdrol. Katsushika Hokusai (1760-1849) en Utagawa Hiroshige (1797-1858), maakten beiden een serie van ’36 gezichten op de berg Fuji’. Hokusai maakte als eerste een serie over de berg Fuji. Opvallend in deze reeks is zijn gebruik van een nieuw helderblauw pigment. In Hokusai’s prenten speelt de mens -vaak in strijd met de elementen- een belangrijke rol. De vijftien mooiste werken uit de serie zijn in het eerste deel van de tentoonstelling te zien. Het eerste deel loopt vanaf donderdag 10 december tot en met zondag 24 januari 2016.

In het tweede deel van de tentoonstelling staan de prenten van Hiroshige centraal. Met negentien prenten uit de serie ‘36 gezichten op de berg Fuji’ ziet u de berg vanaf vele verschillende locaties. Hiroshige’s stijl kenmerkt zich door de omkadering van het beeld. Door het gebruik van witte randen lijkt het alsof de prent is ingelijst en in zijn composities benadrukt Hiroshige de diepte. De prenten van Hiroshige hebben een zachte, haast poëtische stijl en geven een duidelijk beeld van het Japanse landschap. Dit deel van de tentoonstelling loopt van maandag 26 januari tot en met zondag 6 maart 2016.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen is er een spannende speurtocht. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op de website van Japanmuseum SieboldHuis.

Japanmuseum Sieboldhuis is te vinden aan de Rapenburg in Leiden. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Entree is €8 euro voor volwassen, €4,50 voor CJP en studenten (op vertoon van collegekaart).

Bron: Japanmuseum SieboldHuis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?