AVO Blog interview met Hoi-Leon Leung van Neko Neko Ni Maid café

Neko Neko Ni Maid café is inmiddels geen onbekende naam voor diegene die geregeld naar conventies gaan. Het opvallende van dit maid café is dat het een volledig bedrijf is en ook van plan is een eigen locatie te openen in de toekomst. Dat maakte mij nieuwsgierig om te vragen naar de oorsprong van Neko Neko Ni en de toekomstige plannen.

nekonekoni_logo

AVO Blog: Stel je kort even voor: wie ben je en wat doe je?
Hoi-Leon: Mijn naam is Hoi-Leon Leung, ik ben 27 jaar oud en ben dit jaar afgestudeerd van ‘HBO AD ondernemen’. Mijn hobby’s bestaan uit: anime kijken, manga lezen, online games, vrijwilligerswerk, markt analyseren en koken. Naast mijn werk als eigenaar van Neko Neko Ni Maid Cafe werk ik ook bij Harbour club Rotterdam als keukenpersoneel. Mijn droom is om de eerste succesvolle fysieke maid café openen in Nederland.

AVO Blog: Hoe kwam je erop om een Maid Café te starten, die daarbij ook een echt bedrijf is?
Hoi-Leon: Het begon allemaal toen ik nog op het MBO niveau 2 zat als elektromonteur, ik keek naar de TV en dat was meteen voor mij een hit. Pokémon in de vroege ochtend en DragonBall Z in de middag. Speciaal daarvoor ging ik altijd naar huis rennen, om de aflevering niet te missen. Ik ging op internet verder zoeken naar nieuwe anime en een nieuwe wereld opende voor mij. Mijn favoriete anime waren Great Teacher Onizukaen en School Rumble. In School Rumble kwamen culturele festivals naar voren maar ook het term maid café. Na meerdere anime te kijken viel het mij op dat maid cafe’s vaak naar voren komen. Hierdoor ging ik dan ook op zoek naar maid café gerelateerde anime. Hier lag immers mijn interesse. Ik had altijd de droom gehad om een café/horecabedrijf te ondernemen. Een maid café leek mij een erg uniek en leuk idee. Ik begon met het plannen en realiseren van mijn toekomst. Ik ben veranderd van studie naar MBO niveau 4 toen ik bedrijfskunde kreeg. Deze cursus sprak mij erg aan vanwege de leidinggevende functie, bedrijfsprocessen en het ondernemerschap. Op Hogeschool Rotterdam had ik twee ondernemingsplannen: een webshop en een maid café. Uiteindelijk had ik voor het maid café gekozen. Het gaf mij uitdaging. Door het opzetten van een maid cafe in een land waar het een vreemd concept is.

AVO Blog: Wat is, naast dat Neko Neko Ni Maid Café een bedrijf is, het grootste verschil tussen Neko Neko Ni en andere maid- en butlercafe’s?
Hoi-Leon: Zo ver ik weet, zijn meeste maid en butler cafés vrijwillig of deze vallen onder een stichting. Waar mijn café zich mee onderscheid van andere cafés zijn door de volgende 5 doelen te gaan realiseren en bereiken.

Denk hierbij aan:
– Service & Gastvrijheid
– Gerechten met kwaliteit ook geïnspireerd door Japanse cultuur en anime.
– Gedecoreerde gerechten (bijv. emoji op gerechten en andere schattige tekeningen)
– Cosplay
– Fysieke maid café

Omdat een maid café toch in de service sector zit, speelt gastvrijheid en service een enorme rol. Daarmee wil ik dat mijn café zich onderscheid van anderen. Op conventies of op pop-ups wil ik dat Neko Neko Ni niet alleen bekend staat voor het eten en drinken, maar ook voor de ervaring/beleving die de gast heeft beleefd. Het grootste verschil waarmee mijn café zich onderscheid is het eten dat wij serveren en onze thema’s die wij hanteren.
Ik wil met mijn café meer anime thema’s betrekken, door maids te laten cosplayen in verschillende thema’s en/of anime’s. Beeld je het maar eens in: Je loopt in een maid café binnen op een Valentijnsdag en je ziet maids als een engel rondlopen. Graag zou ik ook Japanse feestdagen willen introduceren bij de gasten, zo worden bezoekers ook op de hoogte gesteld van andere Japanse festivals of speciale dagen. Helaas was mijn eerst poging om een anime thema te gebruiken (love live in dit geval) niet in de smaak gevallen bij sommige bezoekers. Desondanks weerhoudt mij niet om de volgende keer beter te plannen.

AVO Blog: Neko Neko Ni is nog behoorlijk nieuw, maar mocht al een aantal keren op conventies staan zoals Animecon en Abunai! Hoe heb je dit ervaren?
Hoi-Leon: Op Animecon was het erg zwaar. Dit komt omdat het café redelijk nieuw was en nog steeds is en daarom is het harder om bezoekers aan te trekken. Het was ook een uitdaging om het café bekend te maken omdat er al veel andere cafés zijn, maar desondanks was Animecon een leerzame ervaring. Zoals eerder verteld sluit mijn achtergrond niet aan bij de horeca, dit was wel even wennen voor mij en het team, maar zeer leerzaam was het wel! Ik kreeg onlangs nog een ‘aftercon report’ van Animecon en ons café had goede reviews gekregen, aan score stonden wij gelijk aan Izakaya restaurant. Dit was een leuke verrassing en werkt erg motiverend voor mij en het team.
Op Abunai was het weer een erg leuke ervaring, wat we geleerd hebben op Animecon hadden we toegepast in de praktijk, bijvoorbeeld bij het versnellen van bedrijf processen. Het was een redelijk groot succes, veel bezoekers kwamen langs en genoten van ons eten en onze uniek manier van een maid café. Maar helaas zijn we hier ook wat negatieve dingen tegen gekomen wat ik erg jammer vind. Uiteindelijk gaat het om promotie en naamsbekendheid creëren: van wie ik zelf ben en wat mijn café/bedrijf doet. Er zijn genoeg leermomenten voor mij als een persoon maar ook als een eigenaar. Graag wil ik de organisaties Animecon en Abunai bedanken voor de kansen die wij als bedrijf hebben gekregen.

AVO Blog: Daarnaast heb je ook al een pop-up event kunnen organiseren met het Maid café in Rotterdam. Zover ik begrepen heb was het goed bezocht, ondanks dat je een korte tijd had om het evenement te promoten. Ben je tevreden met het evenement?
Hoi-Leon: Het was aardig gelukt, het is ons eerste pop-up event en ook een nieuwe ervaring voor ons. Het bood veel waardevolle leermomenten voor mij en ook voor het team. We kregen veel feedback van gasten/bezoekers om hier en daar verbeterpunten aan te brengen. Dus veel feedback en verbeterpunten, iets waar we zeker mee kunnen werken bij ons komende kerst pop-up event.
Persoonlijk ben ik wel blij, maar het kan natuurlijk nog beter! Hopelijk komen er meer bezoekers langs bij het kerst pop-up event. We hebben een leuke verrassing/thema in gedachten. Voor meer info zou ik de Facebook pagina in de gaten houden.

AVO Blog: Klopt het dat je uiteindelijk een vaste plek wil hebben voor jouw Maid café? Kun je er al wat meer over vertellen?
Hoi-Leon: Ja, dat klopt, daar heb ik mijn afstudeerscriptie op gebaseerd dat tevens een businessplan is. In dat plan heb ik een scenario geschetst van een geschikte locatie, hoe ziet de omgeving er uit, wie wonen er, wat zijn hun uitgaven, wat zijn de huidige trends etc. Kortom de gehele marketing research wat erbij komt.
Als het café een fysiek pand heeft zal het design van het café zeker een eye-catcher zijn. Bezoekers kunnen van ver herkennen dat het een Maid café is. Interieur design is gebaseerd op anime met een fusie tussen Engels en Franse stijl. Wat toch een maidcafé gevoel geeft. Daarnaast ben ik constant de markt aan het analyseren voor veranderingen, kosten van een pand, opkomende trends en ontwikkeling. Zo kan ik mijn plan en bedrijf aansturen. Voor de rest zou Neko Neko Ni Maid Café een meeting point zijn voor cosplayers. Zodat men vaker bezig kan zijn met hun hobby en mensen kunnen ontmoeten die dezelfde interesse hebben. Of voor bezoekers die even willen ontsnappen van hun dagelijkse stress zodat ze even kunnen relaxen.

AVO Blog: Maid café’s zijn bekend in de Japan gerelateerde conventiewereld, maar hoe denk je dat de ‘normale’ Nederlander op een Maid café zou reageren als je daadwerkelijk een vaste plek hebt? Ben je hier op voorbereid?
Hoi-Leon: Nederland is een multicultureel land, maar dat is een schijn. Tijdens mijn studie was het concept Maid café voor veel docenten een vraagteken. Zij zijn vaak ondernemers naast hun baan als docent. Zelf begrijpen zij het concept niet echt, maar met de juiste uitleg en woordkeuze kom je ver. Een Maid café kan worden gezien als een Hooters bar, mooie vrouwen met hun vrouwelijke aspecten. In Azië/Japan is schoonheid vaak met geassocieerd onschuldigheid en schattigheid dus is het heel anders. Eerst zal de algemene bevolking raar op kijken, maar door het concept op een leuke manier naar voren te brengen hoop ik dat het hetzelfde pad neemt als het concept ‘sushi’. Eerst wou geen enkel Nederlandse consument het eten maar nu kan je sushi bijna overal halen.

AVO Blog: Nu heb ik bij Abunai! even gekeken hoe jullie aan het werk waren en daarnaast mocht ik ook wat lekkers proeven zoals de matcha crêpe en de dango. Het feit dat jullie deze op de plek zelf klaarmaken, is toch best een pluspunt te noemen. Is dat iets wat je vaker hebt gehoord?
Hoi-Leon: Ja, dat is zeker zo! Op Abunai! heb ik constant complimentjes gekregen van bezoekers/gasten die wat gekocht hebben bij ons. De emoties die gasten hebben nadat ze van je gerechten hebben gegeten en dan met een glimlach weggaan. Dat gevoel is onbetaalbaar.
Tijdens Abunai kwamen zelfs gasten langs om mij persoonlijk te bedanken voor het heerlijke eten! Dat is beste gevoel ooit als chef en als eigenaar. Zeker omdat we ook bij Animecon een hoge score hebben gekregen en op dezelfde ranking staan als een goedlopend Japanse restaurant, een betere erkenning is er niet voor een startende bedrijf. Er is altijd ruimte voor verbetering, daar sta ik altijd voor open.

AVO Blog: Hoe zie je Neko Neko Ni over vijf jaar? Wat hoop je bereikt te hebben voor die tijd?
Hoi-Leon: In 2015 – 2017 = Naamsbekendheid, promotie, markt analyseren (beste catering/food stall te zijn op conventies) en natuurlijk om leuke pop-up events organiseren. Momenteel mogen wij alleen als foodstal werken en niet als een echt café, dit komt omdat er al huidige cafés aanwezig zijn.
2017 – 2019 = markt & financiële analyseren, is een fysieke café haalbaar? Zo ja, dit betekend investeerders zoeken en mogelijk een foodtruck starten (Maid café food truck door heel NL trekken) 2019 – 2021 = fysieke café en titel eerste Maid café in Nederland te zijn en ook succesvol te zijn hierin.
Uiteindelijk is het doel om mijn droom te gaan realiseren.

nekonekoni2015

AVO Blog: Ben je nog op zoek naar maids voor Neko Neko Ni? Zoja, hoe kunnen geïnteresseerden zich aanmelden?
Hoi-Leon: Mijn café is altijd op zoek naar geschikte kandidaten voor maids of keukenpersoneel. Kandidaten die een hart hebben voor het bedrijf en ook het bedrijf willen steunen om te groeien en te verbeteren. De geïnteresseerde kandidaten kunnen contact met ons opnemen via Facebook. Als we dringende hulp nodig hebben zullen we een post maken met de juiste voorwaarden waar deze geïnteresseerden aan moeten voldoen. We hebben momenteel geen versterking nodig voor het maidteam, maar we houden de ogen open en dat geldt ook omgekeerd!

AVO Blog: Neko Neko Ni is een Maid café, maar denk je erover om er een tegengestelde variant te gaan starten: een Butler café?
Hoi-Leon: Ja, zeker in mijn toekomstplannen voor het fysieke café zal ik een butler en maid café samen voegen. Momenteel ben ik al aan het plannen voor het butler variant. Misschien gaan wij hier en daar een paar testrondes kijken hoe dat gaat. Want uiteindelijk is het natuurlijk ook leuk voor de vrouwelijk gasten die langs komen bij het café!

AVO Blog: Heeft Neko Neko Ni nog meer evenementen op de planning staan?

Hoi-Leon: Ja, zeker! We zijn momenteel erg hard aan het plannen en organiseren. Er is één evenement die binnenkort plaats zal vinden.

Op 18 en 19 december zal er de Kerst Pop-up event zijn met het kerst thema en daarnaast een speciaal evenement, 19 december is al vol!
Verder zijn we ook aan het plannen voor 2016 conventie en een pop-up. Wij werken hard om onze website zo spoedig mogelijk online te krijgen. Hier zal er een event kalender op staan waar alle activiteiten worden vermeld.

Graag wil ik AVO bedanken voor dit interview en ik hoop jullie lezers terug zie in ons maid café!

Ik wil daarbij Hoi-Leon bedanken voor de mogelijkheid en zijn tijd om de vragen te beantwoorden.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?