Expositie hedendaags Japans talent in Wijnhandel De Heerlyckheid

In Wijnhandel De Heerlyckheid, te vinden in het Belgische Berchem, is er tot en met 27 februari een expositie te zien van hedendaags Japans talent. In totaal zullen acht grafici hun werk tentoonstellen.

Hiervoor heeft Yuriko Miyoshi het curatorschap gekregen als Artist in Residence van de Foundation Veerle Rooms. Yuriko verbleef gedurende de hele maand oktober 2015 in de Studio van de Foundation aan de Cogels Osylei in Berchem en leidde ook workshops in het Museum Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt.

expositie_japanstalent

Met vaste standplaats in Nederland is zij al geruime tijd vertrouwd geraakt met Antwerpen en omgeving. Haar werk is toonaangevend voor de evolutie die de Japanse prentkunst tot op heden heeft gemaakt. De premieplaten die zij voor de Vriendenkring van de Foundation Veerle Rooms heeft ontworpen en gedrukt, zijn deels geïnspireerd op ‘Hollandse’ thema’s met een Oosterse kijk en uitwerking. Bloemen en landschappen verwerkt zij in een gestileerde vormgeving die tot een abstractie van lijnen en kleur worden omgebogen. Het is vooral dat opvallend kleurgebruik dat haar werk herkenbaar maakt.

De jongste tijd werkt Yuriko Miyoshi vooral ook met een achtergrond van oude stadsplannen, die zij met haar kleurgebruik een nieuw leven geeft. De demonstraties in het Museum Plantin-Moretus hebben haar in de gelegenheid gesteld om een keuze te maken uit de voorraad eeuwenoude, historische Antwerpse stratenplannen. Een blikvanger wordt alvast het exemplaar van de wijk Zurenburg, dat zij voor een premieplaat van de Foundation V.R. heeft gebruikt.

In De Heerlyckheid zal zij haar selectie van Japanse collega-grafici brengen. Een aantal van hen is eveneens eerder te gast geweest in de Studio van Veerle Rooms, waaronder Koyuki Kazahaya, die momenteel in Parijs woont, Marie Okada (woont in Tokyo), Akiko Taniguchi (woont in Canada), Mami Higuchi (woont in Portugal), Taisuke Yuki (woont in Tokyo), Haruko Cho (woont in Tokyo) en Hiroaki Miyayama (woont in Chiba/Tokyo), die vooral bekend is met gebruik van opvallende gouddrukken.

Deze acht kunstenaars hebben inmiddels een internationaal parcours afgelegd. Het is dus een buitenkans om met hun werk kennis te maken.

Wijnhandel De Heerlyckheid is te vinden aan de Pretoriastraat 28 in Berchem. Het is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.

Bron: Wijnhandel De Heerlyckheid via Lola

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?