AVO Blog interview met MIKARU (G.L.A.M.S)

This post is also available in: English

MIKARU kwam 11 juli naar Nederland om met zijn soloproject G.L.A.M.S een optreden te geven op de eerste editie van Fan Base Project. G.L.A.M.S bestaat nog niet zo heel lang en toch is het al de derde keer dat MIKARU met dit project in Europa is. Tijd om wat meer te weten te komen over het project en de toekomstplannen.

Fotografie door Francisca Hagen

AVO Blog: We kennen je allemaal als de vorige zanger van BLACK LINE en zelfs hiervoor als de zanger van Dio-Distraught Overlord-. Echter nu ben je heel druk bezig met je eigen solo project, genaamd G.L.A.M.S. Waarom heb je deze naam gekozen en wat was het eerste idee achter het ontstaan van het project?
MIKARU: Ik was er heel veel over aan het nadenken, meerdere keren. Eigenlijk stamt GLAMS uit GLAMOROUS DIAMOND. Eerst heb ik deze naam uitgekozen en het zag er cool uit. Daarna heb ik een Photoshop bestand gemaakt met het woord “GLAMS” op een zwart achtergrond en het zag er wel mooi uit. Maar toch dacht ik dat er iets tekort was. Dan heb ik de puntjes tussen de letters G.L.A.M.S. bijgevoegd en besefte dat het veel beter was! Dus de puntjes hebben geen bedoeling, het is geen afkorting, het ziet er gewoon mooi uit (glimlacht).

AVO Blog: Dit is je tweede Europese tour als G.L.A.M.S. Hoe voelt het om terug naar de bekende plaatsen te komen? Is er iets veranderd in vergelijking met de laatste keer?
MIKARU: De grootste verandering deze keer was onze gitarist, Yudai. De eerste tour in 2014 verliep vrij zwaar: alleen met 1 zanger en het was de eerste try-out voor de DJ style. Ik heb altijd een band gehad: drums, gitaar, basgitaar. Maar DJ style is toch heel moeilijk. Dus we hebben gitarist meegenomen deze tour en het geluid was verbeterd. Hopelijk kan ik volgende keer de echte drumstel, gitaar, basgitaar en mezelf meebrengen! Ik hoop het!

AVO Blog: Dus wordt het een complete band of blijft het een solo project?
MIKARU: Het blijft een solo project.

AVO Blog: Je bezoekt veel Europese landen: zoals Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Luxemburg…Heb je enige associatie voor elk land apart? Wat is het eerste gevoel dat je krijgt als je de naam van het land hoort?
MIKARU: Eigenlijk, Frankrijk was het eerste land waar ik in Europa op tour ben geweest. Dus elke keer als ik in Frankrijk kom voelt het alsof ik thuis ben. Ik ben teruggekeerd, Ik ben thuis!
De volgende dag hebben we Luxemburg bezocht. Het was de eerste keer voor mij, prachtige stad! *Mikaru wijst* Is dat een kasteel? Geen idee! Oh, het is zo warm hier, te warm! Ik ben dood!
Ik wilde bezienswaardigheden bekijken, maar helaas was er niet genoeg tijd voor.
En de dag daarna was München (Duitsland). Dezelfde locatie zoals vorig jaar, dezelfde staf, dezelfde geluidsingenieurs. Het is een heel goede plaats, heel bijzondere geluidsingenieurs. Ik voelde me weer thuis!
Daarna was Vienna (Oostenrijk)! Ook dezelfde locatie en dezelfde geluidsingenieurs zoals de laatste tour. Ze kennen me, ik ken hen. Wij samen met de staf, geluidsingenieurs, het voelt als gezin! Ik heb een gezin in Frankrijk, België, Duitsland enzovoort! Het is fantastisch! Fanatastic baby! (lacht)
Nederland was een grote verrassing voor me. Tijdens onze laatste tour, de bar was boven, showcase beneden en de backstage was ook boven. Ik ging de trap af richting het podium en dacht: “Wat is dit voor een geur? Geen tabak, geen sigaretten, nee nee… Oh my god, geweldig land!” (lacht)
België. Ik hou van Belgisch bier, maar er zijn er zo veel! Ik heb gehoord dat er 5.000 soorten waren! Ik wil ze allemaal proeven! Ik kan Belgisch bier ook in Japan drinken, maar ze hebben beperkte keuze, 10 of 20 soorten.

AVO Blog: Als je ooit een optreden zou kunnen geven in eender welk deel van de wereld, eender welk podium of stadium, waar zou je willen optreden en waarom?
MIKARU: Tokyo Dome, Madison Square Garden, Paris, Hong Kong, Los Angeles, Japan, elke Disneyland, overal! In een Assepoesters kasteel! Yeaah, op de top staan en roepen: “Word wakker, kinderen!” (lacht)

AVO Blog: We kennen je als een heel creatief persoon, ten eerste als een muzikant maar ook als een veelzijdige kunstenaar met je eigen tentoonstelling die in Parijs plaatsvond als bewijs hiervan. Bestaat er een vorm van creativiteit die je nog niet uitgeprobeerd hebt maar heel graag zou willen?
MIKARU:In het begin wilde ik alleen schilderen, dit is mijn passie sinds ik geboren was. Achteraf realiseerde ik dat ik ook muziek wilde spelen, maar mijn eigen muziek! Black Line bestond uit 4 leden, 4 breins werkende aan één liedje. G.L.A.M.S. bestaat uit mij alleen en dit is ontzettend interessant! Dit is ook iets nieuws voor me. Na het schilderen en mijn eigen muziek produceren en doordat ik van sieraden houd, kwam ik op een idee van…Wat als…ik mijn eigen sieraden ga maken? Ik beeld vrouwen in die mijn kettingen of ringen dragen en het is geweldig. Dan heb ik een poging gedaan om 1 juweel te maken en toch was het gelukt! Ik ging door naar het volgende en besefte dat ik het echt kan doen! Schilderen, muziek maken, sieraden en dit allemaal is zo interessant en leuk. Ik word er helemaal niet moe van. Misschien volgend jaar zal ik iets anders proberen, dat weet ik nog niet. Ik ken alleen mijn hart en passie.

AVO Blog: Zijn muziek, schilderijen en juwelen even belangrijk in je leven of komt er een van deze activiteit boven de andere?
MIKARU: Soms denk ik: “Eigenlijk ben ik een muzikant.” Dus muziek staat op de eerste plaats, dan het schilderen en dan juwelen. Mijn centrum is muziek! Yeah! Als ik op het podium sta voel ik dat ik leef! Dit is waar ik hoor te zijn, ja, zo denk ik. Muziek is mijn middelpunt!

AVO Blog: Laat ons praten over uw schilderijen! Je gebruikt een heel interessante techniek in je schilderij “MY FACE”. Waarom heb je fysiek je gezicht op de schilderij geplaatst? Welke gedachten zaten daarachter?
MIKARU:Ik ben altijd op zoek naar iets nieuws, dus eerst heb ik een witte oude muur getekend (achtergrond), vond het wel mooi maar er miste iets… I heb mijn vingers in de verft gedoopt en begon mijn wang in te kleuren. Ik keek in de spiegel en het zag er goed uit dus ik haastte me om meer en meer verf om de helft van mijn gezicht volledig te bedekken en elke keer in de spiegel kijken. Dan heb ik rap mijn gezicht op de schilderij geplakt, keek ernaar en realiseerde dat het echt iets nieuws was, iets wat ik hiervoor nooit gezien heb! Het gebeurde allemaal heel snel, ik weet niet waarom ik het gedaan heb, gewoon spontaan. (glimlacht)

Fotografie door Francisca Hagen
Fotografie door Francisca Hagen

AVO Blog: Over je schilderij “REAL” met een beschrijving: “Iedereen heeft twee gezichten. Ik ben eenzaam. Maar ik geniet van de eenzaamheid.” Het is een heel aangrijpend en hartverscheurend scène. Zou je ons kunnen meedelen welke exacte betekenis achter dit kunstwerk zit?
MIKARU: Dit schilderij is heel bijzonder. Naar mijn mening, hebben we allemaal twee gezichten: ons uiterlijk en ons innerlijk, onze andere kant. Bijna iedereen die dit kunstwerk ziet denkt dat het eng en schrikbarend is, maar dit schilderij bevat veel verdriet. Als ik thuis kom, helemaal alleen, kijk ik in de spiegel en zie mijn andere kant. De zwarte lijn in de rechterhoek stelt een kooi (gevangenis) voor. Als je gemerkt heb, het donker gezicht vanachter is een beetje aan het glimlachen. Het betekent een goed gevoel, gevoel van vrijheid, het gevoel van als ik thuiskom. G.L.A.M.S. is een symbool van vrijheid. Dat persoon ben ik.

AVO Blog; Vorig jaar heb je het eerste EP of G.L.A.M.S. gecomponeerd, “Under The Moon”. De naam van het laatste lied van dit album is “The Light Of My Light”. Deze melodische ontroerende ballade was de afsluiting van je optredens tijdens de laatste Europese tour in 2014 en het is sindsdien niet veranderd. Wat heeft je geïnspireerd om dit lied te schrijven? Heeft het een speciale betekenis voor je of welke gevoelens wil je bij de fans inroepen?
MIKARU: Ik zing altijd voor de fans. Misschien niet iedereen verstaat Japanse lyrics maar in dat lied zing ik: “Ik wil altijd aan jouw zijde blijven, voor altijd! Lente, zomer, herfst, winter, Ik wil altijd bij jou blijven, voor altijd!” Ik zing dit soort van gevoelens. Misschien begrijp je het woord “Aishiteru (愛してる – Ik hou van jou)”. Dit is de eerste keer dat ik deze woorden in een lied zing. Hiervoor kon ik nooit “Aishiteru” zeggen omdat ik te verlegen ben. (glimlacht). Gisteren in Rijksel (Frankrijk) mensen waren mee aan het zingen “Aishiteru” en ik was zo gelukkig, “Aishiteru yo! ( 愛してるよ – I love you!)”. Dit is de reden waarom dit lied de afsluiting is. Ik weet nog niet of het zal veranderen maar ik hou ontzettend veel van dit gevoel. Geweldige wereld, zo goed en prachtig.

AVO Blog: Welk lied van de EP “Under the Moon” beschrijft je het meest? Wat is je favoriete en waarom?
MIKARU: Waarschijnlijk “The Other Side Of The Moon”. Dit was het eerste lied dat ik voor G.L.A.M.S. heb gecreëerd. Eerst composeer ik altijd muziek en daarma komen de teksten. Ik heb een gitarist, bassist en een drummer gevraagd om me te helpen om de melodie op te nemen, maar alle liedjes zijn volledig door mij geschreven. Wanneer “The Other Side Of The Moon” was en volledig voltooid was voelde ik me zo gelukkig en diep geraakt.

AVO Blog: Je zou de hele wereld willen afreizen met G.L.A.M.S. Wat zijn de volgende plaatsen/landen op je lijst?
MIKARU: Voor deze tour: morgen Luik (België), dan Keulen (Duitsland), Atsusacon (Gent, België) en de final show is in Parijs (Frankrijk)!
Deze tour is helaas zeer kort, maar ik zou ook graag naar andere landen gaan zoals Polen, Griekenland, Finland, Engeland, Chili,… OVERAL!

AVO Blog: Wat zijn je toekomstige plannen met G.L.A.M.S.? Kunnen we een nieuwe release verwachten?
MIKARU: In augustus gaan we de opname van de nieuwe EP beginnen. Om deze af te ronden zullen we ongeveer 2-3 maanden nodig hebben en achteraf wil ik terug beginnen schilderen. Daarnaast zou ik graag opnieuw een tentoonstelling organiseren. De volgende keer zal het waarschijnlijk niet in Parijs zijn. Ik weet nog niet waar, maar ik ben Duitsland en België aan het overwegen.

Fotografie door Francisca Hagen
Fotografie door Francisca Hagen

AVO Blog: Heb je een tentoonstelling gehad in Japan?
MIKARU: Misschien zal ik er een hebben in de toekomst. Maar er zijn vele wedstrijden in Japan en ik heb geprobeerd om daar aan mee te doen deze zomer en herfst. Misschien dat ik over 1 a 2 jaar een eigen tentoonstelling heb in Japan voor 7 dagen!

AVO Blog: Heb je enige boodschap voor de lezers van AVO blog (Nederland en België) en voor je fans?
MIKARU: Bedankt voor het lezen en bedankt voor het afnemen van de interview! Ik hoop jullie allemaal terug te zien op de volgende (langere) tour in meer steden en we zullen zelfs nog krachtigere shows samen beleven! Met een drumstel! Volg mij, baby! Ik hou van jullie! Roaaar! (lacht)

Ik wil graag MIKARU bedanken voor zijn tijd voor dit interview, Fan Base Project, Râmen Shô en AVO Events & Promotion voor het mede mogelijk maken van het optreden en het interview en Francisca voor de steun. Volg MIKARU via zijn website, Twitter en Facebook! The English version of this interview can be found here.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?