Tentoonstelling DE BOEDDHA in Museum Volkenkunde

2016: Steeds meer mensen mediteren. Yoga is razend populair. Je kunt zelfs spreken van een Mindfulness-industrie in het Westen. Nederland alleen al telt zo’n 500 boeddhistische centra. Op donderdag 12 februari opende Museum Volkenkunde de deuren voor DE BOEDDHA: een grote tentoonstelling over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis.

Ruriden
De Ruriden, geëxploiteerd door de boeddhistische tempel, Koukokuji, nam twee jaar in beslag om te bouwen en daarin huizen 2046 futuristische altaren met Boeddhabeelden die overeenkomen met de laden die gevuld zijn met as van overledenen.

Een IC-kaart zorgt ervoor dat de eigenaar van de altaar toegang krijgt tot het gebouw en lichten zullen het beeld die overeenkomt met de kaart verlichten. Het as wordt 33 jaar bewaard, voordat het onder de Ruriden wordt begraven. Momenteel zijn er 600 altaren in gebruik en 300 anderen gereserveerd.

Wat maakt het levensverhaal van deze spirituele leider zo intrigerend? Hoe wordt anno nu het boeddhisme wereldwijd beleefd? Deze en andere vragen staan centraal in deze grote tentoonstelling. Reis mee langs belangrijke boeddhistische plaatsen, kom van alles te weten en ervaar de verbindende kracht van deze wereldgodsdienst.

Voor veel Nederlanders roept het Boeddhabeeld herinneringen op aan reizen door Azië, waar Boeddhabeelden en tempelcomplexen de culturele hoogtepunten vormen. Voor andere Nederlanders is de Boeddha misschien vooral een symbool van rust en vormt het een tegenwicht tegen de gehaaste en complexe samenleving. We mediteren massaal, elke grote Nederlandse stad kent wel een boeddhistisch centrum. In de tentoonstelling kom je te weten wat verschillende mensen in het boeddhisme zoeken.

Aan de hand van reportages, indrukwekkende foto’s en interviews maken bezoekers in DE BOEDDHA een reis langs belangrijke boeddhistische gebieden op aarde waar het boeddhisme lang geleden betekenisvol was of waar het nu nog volop leeft. Er is aandacht voor pelgrimsplaatsen en belangrijke feestdagen die van land tot land verschillen. De tocht voert langs onder andere Thailand, India, Indonesië, China, Myanmar, Japan en Tibet. Van de eeuwenoude Chinese kloosters en de geboorteplaats van de Boeddha in Nepal tot de Indonesische Borobudur. En de reis voert ook door eigen land. Vier gloednieuwe documentaires geven een actuele blik op boeddhisten en boeddhisme in Nederland.

Het is de eerste keer dat er zoveel Boeddhabeelden tegelijk uit de eigen museumcollectie gepresenteerd worden. Dat Boeddhabeelden zó van elkaar verschillen en hoe dat zit, ontdek je hier. Ook is er een zeldzaam, meer dan 35 meter lang Vessantaradoek te zien met scènes uit een vorig leven van de Boeddha.
Samen met belangrijke internationale bruiklenen uit onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen, het Musée Guimet uit Parijs, het Berlijnse Museum für Asiatische Kunst en het Asian Civilisations Museum in Singapore, vertellen deze voorwerpen het levensverhaal van de Boeddha. Zo zijn er eeuwenoude stenen Gandara reliëfs uit Pakistan en is er een indrukwekkende contactreliek met de voetafdruk van de Boeddha uit Thailand.

In september 2016 is de tentoonstelling te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Bij de tentoonstelling is een bijzondere publicatie verschenen. Een speciale box met daarin de weergave van en toelichting bij het beschilderde Vessantara doek en twee prachtig geïllustreerde handschriften. Ze verbeelden het levensverhaal van de Boeddha. De publicatie is voor € 19,95 te koop in de Museumshop.

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 14 augustus 2016. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Entree voor jeugd van 4 tot en met 18 jaar is € 6,- en volwassenen betalen € 14,-. Studenten krijgen korting, evenals met een CJP en met een museumkaart is het natuurlijk gratis. Museum Volkenkunde is te vinden aan de Steenstraat 1 in Leiden.

Bron: Museum Volkenkunde

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?