7e editie Japan-Square Filmfestival in Gent

Het is alweer bijna tijd voor de zevende editie van het Japan-Square Filmfestival in Gent in België. Al eerder werd bekend gemaakt dat het festival zal worden geopend met de documentaire The Birth of Saké, geregisseerd door Erik Shirai.

Het gehele programma is bekend gemaakt en natuurlijk geeft AVO even een korte samenvatting over de films!

japan-square2016

The Birth of Saké

Op woensdag 9 maart 2015 zal de openingsfilm gedraaid worden om 19:45 uur. The Birth of Saké heeft al meerdere prijzen in de wacht gesleept en is ook al een paar keer genomineerd. Deze documentaire laat zien hoe een 144 jaar oud familiebedrijf nog altijd wordt gerund door de brouwerij-erfgenaam Yasuyuki Yoshida en ambachtsman Yamamoto. De regisseur van de documentaire, Erik Shirai, heeft enige tijd bij de brouwers mogen wonen om zo te kunnen zien hoeveel inspanning, moeite en tijd er wordt gevraagd voor het brouwen van de Japanse alcohol delicatesse dat maar al te bekend is over de gehele wereld. Door het kijken van de documentaire krijgt men al gauw een andere kijk op het brouwen van sake en wat er allemaal wel niet bij komt kijken.

Helaas is het niet meer mogelijk om te reserveren voor THE BIRTH OF SAKÉ aangezien de tickets uitverkocht zijn. Wel is er nog een kleine mogelijkheid dat niet opgehaalde kaarten beschikbaar zullen zijn ongeveer 30 minuten van tevoren.

Princess Jellyfish

Princess Jellyfish is een geniale comedy waar je zeker om zult kunnen lachen. Het verhaal volgt een meisje genaamd Tsukimi Kurashita die totaal geobsedeerd is met kwallen. Daarnaast woont ze nog samen met vijf andere otaku meisjes in een huis samen en werkt Tsukimi als illustrator in Tokyo. Ver weg van de buitenwereld delen ze hun gekste fantasieen en heeft Tsukimi het maar al te graag over kwallen. Als ze op een dag in de dierenwinkel haar favoriete kwal wil redden van de dood ontmoet ze per toeval iemand genaamd Kurako. Kurako blijkt een crossdressende zoon te zijn van een politicus. Naast dat er van alles gebeurd en misgaat willen een aantal projectontwikkelaars ook nog is het huis van de 5 nerds afbreken. Als een team, bestaande uit vijf nerds, een travestiet en een kwallenobsessie zetten ze alles op alles om de strijd te winnen tegen de projectontwikkelaars.

Princess Jellyfish zal te zien zijn op donderdag 10 maart om 20:00 uur. Op dit moment kan je nog een kaartje bestellen, er zijn nog ongeveer 120 plaatsen beschikbaar. Een kaartje voor Princess Jellyfish kost €9,50.

Three Stories of Love

Het verhaal volgt, zoals de titel al zegt, drie verschillende liefdesverhalen. Uiteindelijk hebben alle drie de hoofdpersonen iets met elkaar te maken. Deze eerste klas drama film volgt het verhaal van drie personen. Atsushi, die het erg zwaar heeft sinds het verlies van zijn vrouw en hier maar moeilijk mee kan omgaan is vrij eenzaam en liefde is wel het laatste wat hij nu in zijn leven wil hebben.Bij Toko is dat juist geheel anders. De vlam in haar huidige huwelijk staat op een ontzettend laag pitje en zij smacht dan ook naar een beetje liefde. En daarnaast hebben we nog Takashi. Deze succesvolle businessman kan nogal neerbuigend en asociaal zijn en heeft een hoge pet van zichzelf. Hij heeft alles in de hand, behalve zijn gevoelens voor een ex-studiegenoot die absoluut buiten zijn grenzen lijkt te zijn. De drie hebben met zijn allen gemeen dat bepaalde dingen in het liefdesleven niet lopen zoals je gewild zou hebben en dat men er niet altijd zelf wat aan kan veranderen. Deze liefdesdrama laat de harde realiteit zien, elk vanuit een ander oogpunt.

Voor Three Stories of Love zijn op dit moment nog ongeveer 70 plaatsen beschikbaar. De film draait op vrijdag 11 maart om 20:00 en een ticket kost €9,50.

Pieta In the Toilet

De titel klinkt misschien wat grappig, toch is de film zelf vrij duister. Wanneer de 28-jarige ruitenwasser Hiroshi te horen krijgt dat hij terminale darmkanker heeft besluit hij zijn leventje gewoon door te leven als een ruitenwasser, maar hier liggen niet zijn dromen. In werkelijkheid is Hiroshi een ontzettend goede schilderaar maar heeft hij helaas nooit de moed gehad om hier ook daadwerkelijk zijn baan van te maken. De dood nadert steeds dichterbij en de symptomen beginnen te verergeren. Dankzij zijn nieuwe vriendschappen met onder meer een studente genaamd Mai besluit hij dan toch om het laatste moment van zijn leven 100% te leven en te genieten van alles wat hij nog kan.

De film is duister en vrij hard, men wordt geconfronteerd met de dood en hoe plots alles ineens kan eindigen, toch is de film mooi in balans vanwege de heldere momenten en hoopvolheid bij Hiroshi.

Op dit moment zijn er nog ongeveer 150 plaatsen vrij voor Pieta In the Toilet. De film draait op zaterdag 12 maart om 20:00 en een kaartje kost ook hier €9,50.

Maborosi

Japan Square gaf haar bezoekers de gelegenheid om tussen twee films te kiezen vanwege de 150-jarige vriendschap tussen België en Japan. De film die werd gekozen is de film genaamd Maborosi. Maborosi gaat over het leven van Yumiko en Ikuo, een jong stel uit Osaka met een baby. Op een dag wordt Ikuo geraakt door een trein en komt te overlijden. Yumiko geraakt in een vreselijke pijn vanwege verlies en verdriet. Een aantal jaar later trouwt zij met de weduwnaar Tamio. Yumiko en haar zoontje Yuichi verhuizen naar het huis van Tamio in een rustig dorpje waar ze haar verlies probeert te verwerken. Maborosi is een prachtige film die laat zien wat het verlies van een dierbare allemaal kan achter laten. Een echte klassieker van regisseur Hirokazu Koreeda die je niet mag missen.

Er zijn nog 148 vrije plaatsen voor Maborosi en een ticket kost €9,50. De film draait op zaterdag 12 maart om 17:00 uur.

Kakekomi

8141. Het is het Edo-tijdperk in Japan. De film laat het verhaal zien van de kakekomi vrouwen. Kakekomi zijn vrouwen die weggelopen waren uit hun huwelijken. Deze vrouwen konden in ruil voor twee jaar te leven in de Tokei-jitempel als monnik hier twee jaar een sort asiel aanvragen. Maar dit alles gaat niet gemakkelijk. Wanneer een vrouw weg liep uit haar huwelijk was de kans groot dat de Yakuza om de hoek kwam kijken en jaloerse mannen maakten alles niet makkelijker op de gehele situatie.

Kakekomi laat een kant van de geschiedenis zien die nog niet vaak is getoond in een film. De film is krachtig, realistisch en laat de geschiedenis sterk herleven.

Er was een mogelijkheid om een ticket te bestellen in combinatie met een heerlijke Japanse lunch, maar helaas zijn deze tickets al uitverkocht. Een normal ticket voor €9,50 is nog wel beschikbaar! De film draait op zondag 13 maart om 12:00 uur en om 14:00 uur.

Ook voor de jonge kijkers zijn er twee leuke, korte stop-motion films uitgekozen!

Kinderprogramma: Moon Of A Sleepless Night

De titel zegt al veel over de film. Namelijk ere en eeuwige nacht is ontstaan nadat de lucht is gestopt met bewegen doordat de maan vast zit in het Verre Oosten op, jawel, een hoge boom! Een kleine jongen woont met zijn familie in een bos. Op een dag komt een eekhoorn naar de kleine jongen en verteld dat hij, als bewaker van de maan, met een groot probleem zit. Samen proberen de jongen en de eekhoorn de maan te redden.

Kinderprogramma: Firewood, Kanta & Grandpa

De kleine Kanta woont samen met zijn opa in een klein, besneeuwd dorpje. Het is er erg koud en daarom haalt Kanta’s opa vaak sprokkelhout uit het houtschuurtje. Kanta houdt echter niet zo van dit schuurtje omdat het ver weg van huis is en bovendien is het er erg donker. Op een dag wordt opa ziek en raakt het hout ook op. Er zit voor Kanta niks anders op dan al zijn moed bijeen te rapen en wat sprokkelhout voor op opa te gaan halen in het schuurtje, anders blijft hij ziek!

Alhoewel beide films Japans gesproken zijn en Engelse ondertiteling hebben zijn de films makkelijk te volgen, ook voor de allerkleinste.

Japan Square vindt plaats van 9 tot en met 13 maart in Studio Skoop aan het Sint-Annaplein 63 in Gent in België. Kaartjes voor de films zijn online verkrijgbaar.

Bron: Japan-Square

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?