Diverse Japanse films te zien op Imagine Film Festival 2016

Van donderdag 14 tot en met zondag 24 april 2016 is het weer tijd voor het Imagine Film Festival in Amsterdam, dit jaar de 32ste editie! Elk jaar wordt er een selectie films getoond uit verschillende landen. De films zullen uit verschillende genres zijn en er zullen ook selecties kortfilms te zien zijn per genre. Op dit Film Festival worden ook steeds een aantal Japanse films getoond, waarover wij je graag wat meer informatie geven.

imagine2016

Één van de veelbelovende films die te zien is tijdens Imagine Film Festival is de Japanse anime-film The Boy and The Beast (Bakemono no ko) uit 2015 wordt tweemaal vertoond en dit op vrijdag 15 april om 19.30 uur in EYE2 en vrijdag 22 april 2016 om 19.40 uur in EYE1. De film is Japans gesproken en zal met Engelse ondertiteling vertoond worden. De regie werd gedaan door Mamoru Hosoda, onderandere bekend van Digimon en Wolf Children. Deze laatst genoemde heeft ook wat vergelijkpunten met deze nieuwe film. The Boy and The Beast handelt ook over verbroken familiebanden en onaangepaste personages. Ook weer komen de werelden van mensen en dieren samen, dit niet zonder strubbelingen. Tijdens de film zal je een mix zien tussen fantasy en material arts. Het verhaal handeld dan ook over de strijd om macht tussen de heetgebakerde Kumatetsu en zijn kalme rivaal lozen. Hosoda zorgt er voor dat de dynamische vechtscènes voldoende worden afgewisseld om alle ruimte te laten aan het belang van familie, liefde en loyaliteit.

Een andere anime-film van 2015 die ook twee maal vertoond zal worden is Ghost In The Shell (Kōkaku Kidōtai). De regie is van Kazuya Nomura. Ook deze film zal Japans gesproken en met Engelse ondertiteling te zien zijn. Deze film is een sequel op Oshii Mamoru’s baanbrekende Ghost in the Shell. Moeilijk te evenaren, maar ook in deze film zal er zeker genoeg te zien zijn. Na afloop van de oorlog blijven de multinationals de samenleving ontwrichten. De staat stelt Kusanagi aan als hoofd van een handhavingsunit. Terwijl haar team bezig is met het ontzetten van gegijzeld ambassadepersoneel, wordt ergens anders de eerste Minister vermoord. Het spoor leidt naar cyber Kuruktsu, die de gedaante van Kusanagi kan aannemen. De gevechtsscenes zullen net als bij de originele film een mengeling zijn tussen lo-tech (kannonen, tanks) en hi-tech (cloacking, virtual realitie) bevatten. Deze film wordt vertoond op zaterdag 16 april 2016 om 18u00 en op maandag 18 april 2016 om 22.00 uur, dit telkens in EYE1.

Als volgende in het Japanse aanbod, stellen wij jullie I am a Hero (I Amu A Hiro) voor. Een film onder regie van Shisuke Sato, ook uit 2015. Ook deze regiseur is niet nieuw in het vak en mocht als personage en scenario schrijver ook meewerken aan Tekken 4. I am a Hero draait rond Hideo, een sukkelige manga-tekenaar die droomt van grote heldendaden. Zijn toch al matige relatie verslechterd dramatisch wanneer zijn vriendin in een zombie veranderd, net als het grootste deel van de Japanse bevoling. Onderweg naar Mount Fuji belandt Hideo in een winkelcentrum waar de overlevenden zich klaarmaken voor de grote stand-off. De weinig heldhaftige Hideo zal zich in het slot van de film moeten bewijzen. De film is zowel bloederig (zoals Braindead), als grappig! De film is gebaseerd op de populaire manga, I Am a Hero. De film wordt vertoond op maandag 18 april 2016 om 17u25 in EYE1 en op woensdag 20 april 2016 om 19.10 uur in EYE2.

Verder in het aanbod zit ook nog Love & Peace. Een film van regiseur Sion Sono uit 2015. Sono heeft al heel wat films op zijn palmares staan en mocht ook al heel wat awards ontvangen! 2015 was een druk jaar voor Sion Sono, hij schudde maar liefst vijf films uit zijn mouw. Love & Peace gaat over Ryoichi, een mislukte rocker en het pispaaltje op kantoor. Hij wordt gepest met zijn schildpad pikadon, waarna hij hem door de WC spoelt. Hierna krijgt de schildpad bijzondere krachten die pas tot uiting komen nadat de zanger een nummer aan hem opdraagt. De film bevat naast de snelgroeiende carrière en de gaven van Pikadon nog heel wat zijpaden. Er zit ook een vleugje ‘Toy Story’ in de film, met het gezelschap pratende speelgoedbeesten waar Pikadon bij terechtkomt. Je kan deze film kijken op donderdag 21 april 2016 om 17u00 en op zaterdag 23 april 2016 om 19.40 uur, beiden keren in zaal EYE2.

Op zondag 17 april 2016 om 18.35 uur en dinsdag 19 april 2016 om 15u20 kan je in zaal EYE2 de film Ghost in Shell gaan kijken. Het is een film van Oshii Mamuro, die naast regiseur ook nog scenarioschrijver en mangaka is. Ook hij mocht al heel wat prijzen in ontvangst geven. De film speelt zich af op de kunstacademie, waar de beste leerlingen vreemd gedrag vertoont. Ze bouwt een geheimzinnig kunstwerk in het auditorium en houdt zich afzijdig. De sfeer is zeer raadselachtig, typerend voor Oshii Mamoru. Dit wordt versterkt doordat het hoofdpersonage naamloos blijft en doordat het verhaal zich langzaamaan ook uitbreid naar de roddelende medeleerlingen. Het duurt lang vooraleer je de geheime kan ontrafelen. Toch zal er heel wat geweld en een onverwachte ontknoping zijn.

De laatste film die wij jullie graag voorstellen is Yakuza Acopalypse. Deze film speelt op zaterdag 16 april 2016 om 22u05 in EYE2 en op dinsdag 19 april 2016 om 17u00 in EYE1. Deze gangster/fantasy/vampier/komische film werd geregisseerd door cultregisseur Miike Takashi. Het hoofdpersonage is Yakuzabaas Kamiura, wiens geheim is dat hij eigenlijk vampier is. Een misdaadsyndicaat eist dat hij zich bij hen aansluit, maar Kamiura weigert. Vlak voordat hij wordt vermoord, maakt hij van zijn trouwe hulp Kageyama een vampier. Deze Kageyame zal de moord op zijn baas proberen te wreken, maar komt op dat pad meer dank enkel gangsters tegen. Deze krankjorum film komt weer helemaal terug in de stijl die Takashi zijn faam bezorgde. Boordevol maffe humor, slapstick, grof geweld en fonteinen vol bloed.

Kaartjes voor de films kosten €10.00, met een voordeel tarief (heel wat mogelijkheden) kost het nog € 7,50. Je kunt de kaartjes op de website van Imagine Film Festival bestellen.

Ook wel interessant om te weten is dat de 32ste editie van het Imagine Film Festival een themaprogramma heeft, namelijk Building Dreams  and Nightmares. Het complete themaprogramma is inmiddels bekend, waaronder een speciale editie van EYE on Art, een tweetal tentoonstellingen en de volledige lijst met films. In het themaprogramma wordt aandacht besteed aan de prominente rol die architectuur en vormgeving in fantastische films spelen. Meer hierover vind je op de website van Imagine Film Festival.

Bron: Imagine Film Festival

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

2 gedachten over “Diverse Japanse films te zien op Imagine Film Festival 2016

  • 18 april, 2016 om 08:38
    Permalink

    Ik ben op vrijdag 15 april naar The Boy and The Beast geweest en het is zeker een aanrader. Op het grote scherm ervaar je de prachtige achtergronden, geluid en muziek op een andere manier dan op tv en pc. Het verhaal is niet het sterkste punt van de film zeker de tweede helft vond ik minder maar als je nog kan gaan zou ik het zeker doen.

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?