Yoshinori Mizutani stelt tentoon in galerie IBASHO

IBASHO organiseert de tweede solotentoonstelling van de jonge Japanse kunstenaar Yoshinori Mizutani (1987).

Na de succesvolle pop-up show in 2015 in Graanmarkt 13, is Mizutani nu terug in Antwerpen met een solo-expositie in de galerie. De tentoonstelling combineert beelden van zijn populaire reeksen Tokyo Parrots (die zelfs op de kledij van Issey Miyake terecht kwam) en Yusurika met twee nieuwe series, Sakura en Kawau.

In Sakura toont Mizutani ons een ongewone en fascinerend blik op een van de iconen van Japans, de kersenbloesem. Dit werk is ook meteen een wereldpremière, gezien het nog nergens anders is tentoongesteld. De abstracte en grafische zwart-wit fotografie van de Kawau – Japans voor de aalscholver vogel – is Mizutani’s tweede verkenning van vogels in een stedelijke omgeving (na de papegaaien in Tokyo Parrots).

Yoshinori Mizutani_Sakura #002_2015_© IBASHO

Ter gelegenheid van de tentoonstelling zal er in de galerie ook een speciaal bloemstuk met kersenbloesem tentoongesteld worden van de Nederlandse kunstenaar en landschapsarchitect Ronald van der Hilst.

Yoshinori Mizutani leeft en werkt in Tokyo. Hij studeerde af bij Tokyo College of Photography in 2012 en won een aantal prestigieuze awards waaronder de Japan Photo Award in 2013 evenals de Foam Talent Call en Lens Culture Emerging Talents Top 50 in 2014.

Mizutani zegt over Sakura het volgende: Kersenbloesems zijn zo mooi dat ik denk dat ik naar niets anders zo veel en zo lang heb gekeken. Wanneer ik naar een sakura boom kijk, glijden mijn ogen van het ene bloemblaadje naar het andere, van de ene bloem naar de andere, totdat ik het hele plaatje vast heb. In Sakura probeer ik die beweging van mijn ogen te visualiseren en de visuele ervaring van het mediteren onder een bloeiende boom te concretiseren. Het resultaat zijn beelden die niet enkel een bepaald moment vastleggen, maar ook het verloop van tijd. De thema’s van het werk van Mizutani zijn het alledaagse en het vertrouwde. Maar wat voor de fotograaf vertrouwd is, kan als nieuw of onthullend worden ervaren door de kijker. Yoshinori Mizutani: “Het zijn de verschillende reacties van de kijkers en hun eigen interpretaties van de beelden, die fotografie interessant maakt.”

De reeks Tokyo Parrots van Yoshinori Mizutani trok ook de aandacht van Yusuke Takahashi, de ontwerper van de mannenkledij voor het modemerk Issey Miyake. Hij herkende een zielsverwant in Mizutani, die als lid van een nieuwe generatie makers in Japan een voorvechter is in de strijd om te bewijzen dat een foto meer kan zijn dan een vlak gedrukt beeld. De foto’s van Mizutani werden omgevormd tot draagbare kunst en geweven in Jacquard pakken, Jersey shirts, Tweed jasjes en broeken en losse, gebreide truien.

De tentoonstelling duurt tot en met zondag 8 mei. Galerie IBASHO is te vinden aan de Tolstraat 22 in Antwerpen en is geopend van vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot 18.00 uur en op afspraak.

Bron: IBASHO

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?