Tentoonstelling in MoMu Galerij: Tradities & Dromen uit de Kubota Collectie

Vandaag opent het MoMu zijn nieuwste tentoonstelling in de MoMu Galerij: Tradities & Dromen uit de Kubota Collectie.

1937, Itchiku Kubota, een jonge Japanse kunstenaar, ziet in het Tokyo National Museum de overblijfselen van een kimono uit de 16e eeuw, uitgevoerd in de zogenaamde Tsujigahana stijl. De brede waaier aan textieltechnieken – waaronder schilderen, tekenen, borduren en verven – die werden toegepast op de unieke kimono’s is op dat moment een uitgestorven kunstvorm in Japan. Kubota verdiept zich in de geheimen van Tsujigahana en introduceert de stijl geleidelijk in de moderne kimono. Hij geeft zijn eigen invulling aan eeuwenoude concepten en creëert oogverblindende reeksen van zijden kimono’s, die door hem rijkelijk worden bewerkt met traditionele Japanse technieken. Hij introduceert als eerste het concept waarin een uitgestrekt landschap op een aaneenschakeling van kimono’s wordt gecreëerd. Elke kimono kan beschouwd worden als een afzonderlijk kledingstuk, of als een deel van het geheel.

kimonoblog

De kimono, de nationale klederdracht van Japan, bestaat uit twee rechthoekige stukken stof die aan elkaar worden genaaid. Een kimono wordt gedragen als dagelijkse outfit, modestatement of ritueel gewaad, maar kan evengoed als kunstwerk worden tentoongesteld in een particuliere woning. Akiko Fukai, curator emeritus uit het Kyoto Costume Institute, onderstreept het verschil tussen de Japanse en westerse mode. Een westerse snit benadrukt meestal de vorm en welving van het lichaam, terwijl traditionele Japanse kleding – zoals de kimono – de focus verlegt van de taille naar de schouders en meer ruimte (‘ma’ in het Japans) laat tussen het lichaam en het kledingstuk.

De selectie in de galerij van het MoMu presenteert zes kimono’s uit Kubota’s onvoltooide reeks Symphony of Light, samen met twee kimono’s uit zijn reeks Mount Fuji. Elk stuk is voor het eerst te bewonderen in België. Kubota was al een zeventiger toen zijn idee voor Symphony of Light begon te rijpen, en de reeks was niet voltooid bij zijn overlijden in 2003. Deze kimono’s zijn een krachtig statement van concepten die door de jaren heen werden ontwikkeld en verfijnd. Zoals elk meesterstuk in de wereld van textiel weten ze de aandacht te vangen met een sterk beeld, om de toeschouwer vervolgens mee te nemen op een ontdekkingsreis langs minuscule geborduurde of geschilderde elementen en tie-en-dye-effecten die de verschillende texturen van de geweven zijde tot leven brengen.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de festiviteiten rond 150 jaar diplomatieke relaties tussen België en Japan en met de steun van de Haven van Antwerpen. Het MoMu is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. En elke eerste donderdag van de maand van 10.00 tot 21.00 uur. Het ModeMuseum is te vinden aan de Nationalestraat 28 in Antwerpen. De toegang tot de MoMu Galerij is gratis en de tentoonstelling loopt tot en met zondag 19 juni.

Op zondag 24 april staat alles in teken van rituelen, het centrale thema van Erfgoeddag 2016. Geïnspireerd door de kimonotentoonstelling, kan je bovendien een echte Japanse theeceremonie bijwonen waarbij een theemeester alles volgens eeuwenoude rituelen demonstreert en uitleg geeft. Of maak kennis met kimono’s van vroeger en nu tijdens de lezing van MoMu conservator Frieda Sorber. Deelname aan de lezing kost € 5,00. Meer informatie over deze dag is op de website van MoMu te vinden.

Bron: MoMu

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?