Sakura Bloggers Event Japanse Tuin Hasselt

Op woensdag 6 april 2016 mochten Raito en ik naar een uniek bloggers event in de Japanse Tuin te Hasselt. Een groepje bloggers werd uitgenodigd voor een unieke rondleiding door de tuin en het ceremoniehuis.

Het event ging door na de normale openingsuren, namelijk van 17.00 tot 20.00 uur. We werden ontvangen aan de ingang om daarna onze weg te vervolgen volgens de route van de nieuwe wandeling. Onze eerste stop vond plaats in het nieuwe paviljoen, waar we kans kregen om sake en een typische Japanse pruimenwijn, Umeshu, te proeven. Het nieuwe paviljoen kreeg de naam Okando, wat zoveel betekend als ‘plaats om naar Sakura te kijken’ en dat is ook echt wat het is! Doordat je bijna volledig rondom glas hebt, kan je overal de prachtige bloesems zien.

Daarna stelden we ons allemaal aan elkaar voor en zo leren wij bloggers elkaar ook wat kennen. AVO was de enige echte Japan gerelateerde blog aanwezig op het event, wat wel een beetje jammer is. Maar ook mode-collega’s en collega’s die het hebben over eten en drinken kunnen hun kijk op deze Japanse plek delen met hun lezers.

Na een korte kennismaking kregen wij heerlijke Sushi voorgeschoteld van Oishii. Sara Davidson, coördinator bij de Japanse Tuin en opvolgster van Claire Lelièvre, gaf ons wat meer uitleg over de tuin, hun evenementen en haar studie Japanologie! Ook konden we naar hartenlust vragen stellen.

Bij afloop van dit gezellige onderonsje werd het tijd om de wandeling naar het ceremoniehuis (Korokan – plaats van rust en onderkomen voor reizigers) en het theehuis weer te vervolgen, om daar ook wat meer uitleg te krijgen over de ruimtes en hun toebehoren.

Korokan

Er werd verteld hoe de indeling van een typische woning in Japans eruit ziet. Dit kan je in het ceremoniehuis dan ook terugzien. Zo is er steeds een eerste vertrek waar bezoekers verwelkomd worden en naar gelang je dieper het huis ingaat, kom je in de echte privé vertrekken. Daarnaast is het heel interessant om te zien hoe de huizen gebouwd worden zonder schroeven en met panelen die verschoven (en verborgen) kunnen worden. De panelen van de veranda worden elke dag geopend en ’s avonds weer gesloten. Wanneer ze open zijn zitten ze verborgen in een bijzonder kleine inham. Het is dan ook een zeer inventief systeem, iets waarvoor ze in Japan toch echt wel bekend staan!

Ook de anekdote over de grote overstroming werd tijdens onze rondleiding verteld. Dit is nog duidelijk zichtbaar op het ceremoniehuis. Vooral als je de houte panelen bekijkt, daarop is de lijn waar toen het water stond nog zichtbaar. Tijdens deze overstroming waren ook heel wat Koi weggespoeld. De Japanse Tuin mocht in toen de dagen na de overstroming heel wat telefoontjes ontvangen van inwoners die een Koi zagen zwemmen in de Demer.

Theehuis

Het theehuis werd voorzien van een uitleg, maar binnengaan was niet mogelijk. Het is zeer uniek en breekbaar. De ruimte is zo klein dat ze vol zit met een viertal personen. Door de breekbaarheid wordt de ruimte dan ook echt ontzien en wordt ze enkel toegankelijk voor zeer speciale gelegenheden. Coördinator Sara is zelf tijdens haar jaar dienst nog maar twee maal binnen geweest!

De ingang van het theehuis bestaat, zoals dat hoort, uit een klein luik. Dit is zo omdat een theehuis wordt gezien als een ruimte van rust en omdat iedereen er op die manier gelijk is. Er mag niet over politiek, oorlog en nog zulks onderwerpen gesproken worden. Ook moeten de samurai hun wapens afleggen om binnen te mogen en te kunnen. Buiten, vlakbij de ingang is ook een waskuil in steen voorzien om eerst te reinigen voor het binnengaan.

Eenmaal per maand kan je hier ook een theeceremonie volgen. Deze wordt dan volgens de Japanse kunst bereidt en geserveerd. Data kan je steeds terugvinden op de Facebookpagina van de Japanse Tuin. Reserveer tijdig!

De tuin en bloesems

Om een maximaal genot te creëren probeert men er bij de Japanse Tuin voor te zorgen dat er een zeer divers aanbod is. Zo zijn er voor een langere periode bloesems te bewonderen doordat de verschillende soorten niet allemaal gelijktijdig in bloei staan. Bij de aanleg van de Japanse Tuin koos de Japanse delegatie ervoor om de eikenbomen die er stonden te behouden, dit ook omdat men in Japan een groot respect heeft voor de (plaatselijke) natuur. Ook voor de bomen die verder werden aangeplant werden voor een deel ook de Europese varianten verkozen, omdat deze uiteraard ook beter gedijen in ons klimaat. De rotsen in deze tuin werden met veel zorg geselecteerd door de Japanse deligatie. Deze staan centraal in de Japanse Tuinen, omdat ze eeuwig en onveranderlijk zijn.

Uiteraard was dit een prachtig moment om de bloesems te bewonderen. Het was niet voor niets een Sakura event! Sommige bloesems waren reeds bijna uitgebloeid, andere stonden nu net op hun mooist en nog andere moesten zelfs nog in bloei gaan. Ook was het genieten van het unieke van het avondlicht! Dit is voor ons niet zo vaak zichtbaar. In dat kader willen we jullie wel graag warm maken voor de nocturne die op 17 augustus zal plaatsvinden.

Voor Raito en mij was het een leuke ervaring, zowel het event als het samen foto’s maken. Wij hopen dan ook dat wij jullie op basis van onze foto’s en ons enthousiasme kunnen warm maken om toekomstige evenementen te bezoeken.

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?