Hoe maak je vrienden op (anime) conventies?

Inmiddels zitten Nederland en België vol met conventies, maar ook met diverse (cosplay) meetings waar diverse gelijkgestemde mensen naartoe komen. Mocht je nog niet veel mensen kennen die dezelfde interesses delen, dan is het bezoeken van één van zulke evenementen een aanrader. Maar hoe krijg je het voor elkaar dat je vrienden met ze maakt?

Naar aanleiding van een zoekterm ‘Hoe maak je vrienden op anime conventies’ die iemand bracht naar AVO Blog kwam het idee dat het misschien wel leuk zou zijn om een artikel te schrijven met tips die handig kunnen zijn bij het ontmoeten van nieuwe mensen die je later als vriend mag bestempelen. Maar welke opties zijn er precies?

Ik geef toe: het is niet helemaal zo simpel om nieuwe vrienden te maken op zulke evenementen. Veel van de bezoekers gaan al met iemand of een vriendengroep naar een conventie. En dan al die mooie cosplayers. Als je zelf net begint met cosplayen of het nog niet aandurft om een cosplay aan te trekken, kan het allemaal nog best intimiderend zijn om deze mensen te zien rondlopen. En dan is de drempel om iemand aan te spreken al helemaal hoog. Ik spreek uit eigen ervaring, zelfs ik blijf het nog altijd lastig vinden om mensen aan te spreken.

De eerste tip die ik meegeef is het volgende: begin met het bezoeken van kleinere conventies. Deze conventies zijn wat knusser en daar is het makkelijker om nieuwe contacten te maken, dan op de grotere conventies zoals Animecon. Toch is het op grote en kleine conventies mogelijk om vrienden te maken.

Maar iemand aanspreken op de gave cosplay en het vragen om een foto of een selfie, kan al een mooie start zijn. De cosplayer heeft zelf hard gewerkt aan zijn of haar kostuum en het is juist een compliment als iemand een foto wil maken met de cosplayer. En dan is het helemaal mooi als je deze persoon laat weten dat diegene er goed werk aan heeft geleverd. Mocht je meer willen weten over de karakter of de cosplay, dan kun je dat eventueel vragen stellen. Bij de meeste cosplayers merk je dat ze dit soort dingen zeer waarderen.

Een tip die ik vaker hoorde is het deelnemen aan de speeddates tijdens conventies. Zo’n speeddate sessie hoef je helemaal niet serieus te nemen. Het is een prima methode om op een snelle manier nieuwe mensen te leren kennen. In zo’n sessie zie je wel heel veel nieuwe gezichten, maar je kunt dan snel jezelf voorstellen en vertellen wat je eventueel interessant vindt. Je kunt je eventueel mentaal hierop voorbereiden door al een aantal punten op te schrijven over jezelf. Daarnaast kun je nadenken wat voor vragen je wil stellen aan de personen die tegenover je zitten. Als het iemand is die een karakter cosplayt, kun je daar ook op ingaan. Grote kans dat je een aantal contacten hieraan overhoudt die je na conventies nog spreekt en waarmee je kunt afspreken voor aankomende conventies en (cosplay) meetings.

Een andere tip is naar de gameroom gaan om te gamen. Dat klinkt misschien behoorlijk individueel, maar op vele conventies worden er games aangeboden voor meerdere spelers. Ga eens tegen iemand gamen, het kan tijdens of zelfs na het gamen gespreksstof opleveren. En eventueel dat je met diegene blijft optrekken en nog een tijdje tegen blijft gamen.

Wat ook een goede tip is: doe mee met activiteiten die tijdens de conventies te doen zijn. Denk maar aan spelletjes als Weerwolven en Silent Library, workshops en lezingen. De mensen die naast je zitten kun je altijd aanspreken, vooral als je een opmerking hebt over wat er gebeurt tijdens zo’n activiteit. Ik heb weleens een workshop bijgewoond waarbij ik uiteindelijk iets moest schrijven op een papiertje. Papiertjes en pennen werden doorgegeven van voor naar achteren, dus je komt sowieso in aanraking met mensen voor en achter je. De activiteit kan altijd wel spreekstof leveren en misschien hoef je zelf niet eens een poging te wagen om mensen aan te spreken en wordt je zelf aangesproken.

Ga richting de dealerroom en loop lekker rond. Er zijn genoeg leuke spulletjes te vinden om te kopen of alleen maar om naar te kijken. Het is voor mij niet zo heel vreemd meer, maar met de meeste dealers probeer ik altijd wel een praatje mee te maken. En dan wel tijdens de minder drukke momenten.

Maar tijdens zo’n zoektocht naar leuke spulletjes kun je ook mensen die aan het shoppen zijn aanspreken. Al gaat het om de spulletjes die diegene gaat kopen of gekocht heeft. Al moet ik zeggen, dat het bij mij vaak blijft met het aanwijzen van een product en zeg dat ik hem leuk vind of dat ik het tof vindt dat diegene het gekocht heeft. Je kunt altijd nog vragen van: Waar heb je die manga gekocht? Een heel gesprek is soms best lastig om aan te knopen. En soms blijft het alleen maar bij het complimenteren van de cosplay.

Wat heel vaak gebeurt tijdens een conventie is dat je in de wachtrij moet staan voor de tickets, garderobe, voedsel en bepaalde grote evenementen. Er staan mensen voor je en achter je. Dat is een moment om mensen te kunnen aanspreken. Complimenteren van de cosplay is een idee. Vragen hoe laat het is, is ook een optie om een gesprek aan te knopen. Als je wacht op bijvoorbeeld een cosplay competitie of een optreden, dan is het soms makkelijker om mensen aan te spreken. Wat mij weleens gebeurt is, is dat ik op een gegeven moment iemand hoorde spreken over een band en ik meteen toehapte. De persoon vond het leuk om te horen dat diegene niet de enige was die de band leuk vond. Dit kan ook een bepaalde anime zijn die die persoon op dat moment volgt tot aan het bespreken van foto’s die je hebt gemaakt van bepaalde cosplays.

Voor diegene die nog niemand kennen op conventies kan het best lastig zijn om alleen naar conventies te gaan. Maar ik zal je adviseren dit toch te doen. De kans is zeer groot dat je nieuwe mensen ontmoet. Het is mij zelfs eens voorgekomen dat ik een bekende tegenkwam op een conventie, waarvan ik nooit had geweten dat diegene Japan gerelateerde dingen interessant vond. Daarnaast kan ik je zeggen dat ik zelf ook begonnen ben met het alleen gaan naar conventies. Misschien nu niet meer voor te stellen, maar in principe ga ik nog altijd alleen naar conventies. Op de conventies kom ik bekenden tegen en trek ik daar een tijdje mee op en ga ik zo naar activiteiten of shoppen in de dealerroom. Er is geen reden om je alleen te voelen op conventies, gezien er gelijkgestemden rondlopen. De één is makkelijker met praten dan de ander, maar we vinden het allemaal leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en daarmee op te trekken. En dit bericht is nogal gericht op eigen initiatief, maar wie weet kom jij mensen tegen die jou aanspreken! Zolang je openstaat voor nieuwe ontmoetingen is de kans heel groot dat je met een leuk aantal nieuwe vrienden de conventie verlaat.

Nog even alle tips kort op een rij:

1. Begin met het bezoeken van kleine conventies.
2. Spreek iemand aan op cosplay en maak een foto.
3. Doe mee met speeddates (en neem het niet al te serieus).
4. Ga naar de gameroom en game tegen iemand.
5. Doe mee met activiteiten zoals spelletjes of workshops.
6. Ga de dealerroom in en praat met dealers.
7. Spreek shoppers aan op gekochte spullen: “Wat een leuke manga! Waar heb je die gekocht?”
8. In de wachtrij? Prima moment om aan de praat te raken.
9. Ga je alleen? Gewoon gaan! Laat je niet tegenhouden.

Laat je niet ontmoedigen als je niemand kunt vinden om naar conventies te gaan! Ga en maak vrienden!

Welke tips heb jij om mee te geven?

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?