10 dingen die je niet mag missen op Japan Expo Paris 2016

Van donderdag 7 juli tot zondag 10 juli zal de 17e editie van de Japan Expo in Parijs plaatsvinden. Japan Expo is een ontzettend groot evenement bomvol activiteiten, lezingen, wedstrijden, eten, speciale gasten en nog veel meer. Natuurlijk zijn er erg veel dingen te doen tijdens deze dagen, daarom heeft AVO Blog een top 10 opgesteld van de dingen die wij erg interessant vonden.

japanexpo2016

1. Cultuur & Tradities: Takarabune – Awa Odori

Op donderdag 7 juli neemt de Takarabune groep je mee op reis in de geschiedenis. De Takarabune dansgroep laat haar publiek kennis maken met de 400 jaar oude dans genaamd awa odori. Awa odori wordt voornamelijk gedanst op het gelijknamige festival dat plaatsvindt van 12 tot en 15 augustus in Japan.

 

De dansgroep, die al sinds 1995 actief is, heeft op meerdere grote evenementen in Japan mogen dansen en is erg populair hiermee geworden. Wat de Takarabune groep ook erg speciaal en uniek maakt is dat ze zowel de awa odori stijl als nieuwere stijlen proberen te combineren voor een frisse nieuwe dans.

Laat jij je verrassen door deze groep van energieke dansers? Takarabune zal optreden in de Sakura zaal van 14:00 tot 14:30 uur.

2. Muziek: IA 1e live concert in Akasaka Blitz screening

Wie van Vocaloid heeft gehoord kent misschien ook de virtuele artiest IA. IA is een Vocaloid van de nieuwst generatie Vocaloids die gemaakt zijn met het programma VOCALOID™3. Haar video’s zijn meer dan een miljoen keer bekeken en al gauw werd IA erg populair.

In 2013 en 2014 werd IA’s stem zelfs gebruikt voor de themesong van Supet GT. Super GT is de meest bekeken motor race van Japan, hierdoor kreeg IA dus als snel nog meer bekendheid. IA is onder meer ook te horen bij het multi-content project KAGEROU PROJECT, de anime MEKAKUCITY ACTORS en Neon Genesis EVANGELION.

IA was voor het eerst buiten Japan te zien in juli 2015 tijdens het Cool Japan Festival in Los Angeles. Meer dan 2000 mensen waren toen bij haar concert. In oktober 2015 gaf ze haar eerste solo concert in Japan met de titel IA First Live Concert in JAPAN -PARTY A GO-GO- at AKASAKA BLITZ en van dit concert is een screening te zien tijdens de Japan Expo!

Mocht je deze aparte screening van IA willen bijwonen dan kan dat op donderdag 7 juli in de Yuzu zaal van 16:45 tot 17:45 uur.

3. Fashion: TODOMACHI – CREATORS TOKYO Fashion Show

Wie van Japanse fashion houdt en op zoek is naar iets nieuws mag de Fashion Show van CREATORS TOKYO niet missen.

CREATORS TOKYO is een team van nieuwe opkomende fashion designers en elk jaar worden er 10 designers toegelaten. Op het moment zijn er zo’n 30 designers in de CREATORS TOKYO groep en deze groeit dus nog ieder jaar! Dit jaar zullen 5 van deze getalenteerde opkomende ontwerpers hun nieuwste designs laten zien in Europa.

Hieronder vindt je een korte omschrijving van wat je mag verwachten van de 5 ontwerpers.

Takeshi MINAKAWA zal zijn merk GrassNote introduceren, wat geïnspireerd is op praktische en comfortabele sportspullen. De kleding is functioneel, trendy en comfortabel! Het merk bestaat eigenlijk al sinds 2008 maar in 2015 veranderde de naam pas naar GrassNote.

Met het merk MIDDLA wil ontwerper Ohal ANDO zijn unieke stijl introduceren in de wereld. MIDDLA is een mix van iets casuals met een vleugje muziek, geometrie en wiskunde en poezie. MIDDLA bestaat sinds 2014 en is gericht op vrouwenmode.

 

De kleding van het artistieke duo Eily K Jammy is qua patroon erg beinvloed door de Japanse schooluniformen. Wat het merk Neb aaran interessant maakt is dat de kleding ”vrij” is, ongeacht welke leeftijd of geslacht je hebt. De kleding is niet specifiek op een geslacht gericht. Naast dat Eily K Jammy kleding ontwerpen houden ze zich ook bezig met film, fotografie, kunst en nog veel meer. Neb aaran bestaat sinds 2010.

Hiromi AYASHI wil met haar merk Romei overbrengen dat je moet genieten van elke dag. Het merk bestaat sinds 2012 en de kleding oogt luchtig, fris en doet men ook aan genieten denken.

Yukihero Prowrestling zegt het al. De kleding van ontwerper Yukihiro TESHIMA is geïnspireerd op superhelden en worstelaars. Misschien niet iets wat men dagelijks zal gaan dragen maar zeker wel interessant. Met deze kleding kan iedereen een held zijn! Op het moment houdt Yukihiro zich bezig met nieuwe ontwerpen die te maken hebben met anime, manga en idols.

Mocht je interesse hebben in deze zeer interessante en gevarieerde fashion show, dan kan je deze bezoeken op zondag 10 juli van 12:30 tot 13:15 uur in de Ichigo zaal.

4. Anime: redjuice: masterclass

Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe die manga en anime nou aan haar mooie kleuren komt? Kom dan langs bij de redjuice masterclass.

Samen met redjuice, een digitale illustrator en character designer zal je leren he je die mooie kleuren nou kunt krijgen in een tekening. Met speciale kleurtechnieken zal je leren hoe je van een zwart wit schetsje de mooiste illustratie kan maken!

 

Wil je meedoen met de masterclass van redjuice? Dat kan maar dan moet je je wel aanmelden bij de ingang van hall 5 A. Wees er snel bij want er zijn maar gelimiteerde plekken beschikbaar!

De redjuice masterclass vindt plaats in de masterclass zaal op donderdag 7 juli van 14:15 tot 15:45 uur.

5. Gaming: Just Dance 2017

Een expo of conventie zonder een dansgame is natuurlijk niet compleet. Daarom zal DDR Belgium aanwezig zijn met hun Dance Dance Revolution platformen en zijn er competities op DDR en de nieuwste Just Dance game, namelijk Just Dance 2017. Dans mee op de nieuwste hits met Just Dance 2017 of wordt jij de nieuwe nummer 1 met DDR?

 

Natuurlijk kan je het gehele evenement langskomen om te dansen, maar ook worden er elke dag competities gegeven! Je kan DDR Belgium vinden in de Take zaal.

6. Manga: Chimaki KUORI – Panel and live drawing

De auteur en mangaka van het bekende Saint Seiya komt als gast naar Japan Expo! Chimaki Kuori is als speciale gast op Japan Expo en ze is naast Saint Seiya ook bekend om kinderboeken en heeft meegewerkt aan onder meer de Sengoku Basara series.

 

Tijdens de expo zal er een panel worden gehouden en zal Chimaki een live teken demonstratie houden, zeer interessant voor de grote Saint Seiya fans.

De panel en demonstratie zullen gehouden worden op zondag 10 juli van 10:30 tot 11:45 uur in de Yuzu zaal. Mis Chimaki Kuori niet!

7. Cultuur: Kirie – Calligraphy

Schoonheid en harmonie, dans en kunst, traditioneel en modern, al deze onderwerpen gaan hand in hand met elkaar als Kirie een optreden geeft. Kirie verteld oude Japanse legendes en verhalen door middel van een dans in elkaar te zetten.

 

Tijdens hun nieuwste optreden genaamd Calligraphy zullen ze dans, muziek en kalligrafie in een laten zien in een spetterend optreden vol met cultuur en geschiedenis.

Kirie zal optreden op vrijdag 9 juli van 17:00 tot 17:30 in de Sakura zaal.

8. Dans: Yoshiwara Kitsune Shachu – Traditional dance

Yoshiwara Kitsue is een dansstijl die is ontstaan in de Edo periode en komt oorspronkelijk uit Tokyo. Eigenlijk waren de Yoshiwara Kitsune langzaam verdwenen in de moderne tijd maar in 2011 bracht Yoshiwara Kitsune Shachu het weer terug.

 

De dansers zijn gekleed in erg gekleurde kimono’s en dragen witte vossenmaskers. Kitsune betekent immers vos. De dans wordt gedanst op verschillende fluitinstrumenten, taiko drums en kane handbellen.

Wil jij deze traditionele en unieke dans ook beleven? Yoshiwara Kitsune Shachu zal optreden op zaterdag 9 juli van 16:15 tot 16:45 uur in de Sakura zaal.

9. Satsuki and Marika: Geiko and Maiko in Kyoto

Tegenwoordig vindt je ze alleen nog maar rond Kyoto, maar vroeger waren maiko en geisha erg bekend in Japan. Geisha waren er vooral om hun cliënten te entertainen door middel van dans en muziek en voor de gezelligheid.

 

Japan Expo heeft twee getalenteerde dames uitgenodigd om ons een kijkje te geven in de dagelijkse wereld van een maiko en geiko. geiko betekend iets als een geisha die experimenteert met hedendaagse moderniteit. Satsuki en Mariko, maiko en geiko, zullen je meenemen in een onvergetelijke show en laten hun publiek kennis maken met de authentieke schoonheid van de maiko en geiko.

Satsuki en Mariko zullen te zien zijn in de Sakura zaal op donderdag 7 juli van 10:15  tot 10:45 uur.

10. Kunst: Calligraphy by WABI SABI

WABI SABI zal de kalligrafie kunstwerken van vier verschillende artiesten tentoonstellen tijdens de Japan Expo. Kalligrafie is natuurlijk een kunst die veel geduld eist en is zeer uniek aangezien het handschrift altijd anders is per kunstenaar. De werken van Misato Takakusagi, Rio Haruki, Sekka Nakagawa en Taro Fukushika zullen te zien zijn tijdens deze editie van de expo. Naast de prachtige kalligrafie werken zal WABI SABI ook nog traditionele poppen, keramiek en nog meer mooie voorwerpen tentoonstellen voor haar publiek.

Natuurlijk zullen de vier kunstenaars zelf ook aanwezig zijn bij hun kunstwerken en zullen ze graag de vragen beantwoorden. De tentoonstelling van WABI SABI zal elke dag open zijn voor de bezoekers.

Er zijn natuurlijk nog ontelbare dingen meer te doen en te zien op de Japan Expo in Parijs, maar het is gewoonweg teveel om het in een kleine top 10 neer te zetten. Ben je benieuwd naar wat er nog meer te doen is? Kijk dan op de website van Japan Expo.

Een ticket voor alle vier de dagen kost €56,00. Een donderdag ticket is het goedkoopst, namelijk €12,00. Tickets voor de vrijdag en zondag kosten allebei €17,00 en voor zaterdag is de prijs €22,00. Voorheen waren er nog speciale tickets maar deze zijn reeds uitverkocht. Japan Expo is te vinden aan de Parc des Expositions de Paris-Nord-Villepinte in Parijs in Frankrijk.

Bron: Japan Expo

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?