Landschapsfotograaf Toshio Shibata stelt tentoon in IBASHO galerie

IBASHO presenteert vanaf donderdag 15 september de eerste solotentoonstelling in België van de internationaal gerenommeerde Japanse fotograaf Toshio Shibata (1949, Tokyo). Als pionier van de Japanse landschapsfotografie staat Shibata bekend voor het verkennen van het delicate evenwicht tussen door mens gemaakte structuren en de natuur. Door het fotograferen van stroomgebieden, wegen, dammen en bruggen, onderzoekt hij de unieke uitstraling van dergelijke structuren in zijn geboorteland. Door zijn lens ziet een rivierbeddingen er plots uit als een origami, en lijken watervallen wel kimono’s.

Toshio Shibata - Bridge
Toshio Shibata – Bridge

Het is voor het eerst dat de recente reeks die hij realiseerde voor Laurent Ney, de bekende Belgische-Luxemburgse architect en ingenieur van vele bruggen te zien is buiten Japan. Twee kunstenaars en twee media ontmoeten elkaar in een gemeenschappelijk onderwerp: de menselijk-technische structuur ingebed in een natuurlijke omgeving. Beide kunstenaars analyseren topografie, geologie en landschap en zoeken naar essentiële vormen die hun kunstmatige creaties benadrukken. De tentoonstelling presenteert daarnaast ook een selectie van Shibata’s alom geprezen kleurenfoto’s van door de mens gemaakte structuren in het Japanse landschap – zoals de ‘Rode Brug’ – die door Shibata getransformeerd zijn tot beelden van een tijdloze, abstracte en schilderkunstige kwaliteit. In het kader van de viering van 150 jaar vriendschap tussen België en Japan dit jaar, zijn in de galerie tot slot ook Shibata’s vroegste zwart-wit foto’s te zien die hij maakte tijdens zijn verblijf in België en tijdens zijn reizen naar Nederland en Schotland.

Shibata heeft een speciale band met België. Hij studeerde schilderkunst in Japan en kwam in 1975 naar Gent met een beurs. De directeur van de Koninklijke Academie in Gent stelde hem voor om fotografie te studeren in plaats van schilderkunst, wat meteen het begin was van zijn fotografische carrière. Na het zien van de tentoonstelling ‘The American West: Honderd jaar Landscape Photography’ in Parijs (1978), een groepstentoonstelling met het werk van 64 kunstenaars, waaronder Ansel Adams en andere West Coast fotografen uit de VS, besloot Shibata zich enkel nog te richten op landschapsfotografie.

De tentoonstelling gaat van start op donderdag 15 september in bijzijn van de kunstenaar, van 19.00 tot 22.00 uur. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 16 oktober. Galerie IBASHO is te vinden aan de Tolstraat 22 in Antwerpen en is geopend van vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot 18.00 uur en op afspraak.

Bron: IBASHO

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?