CD Review: GOATBED – HELLBLAU

Na het uitbrengen van het album V/A in 2009 was het een tijdje stil rondom GOATBED, maar in 2012 kwam daar een einde aan doordat GOATBED de muziek verzorgde voor de Nitro+CHiRAL BL game DRAMAtical Murder. Later dat jaar lag er een album klaar voor de fans: HELLBLAU. De formatie van GOATBED was sindsdien ook anders: zanger Shuuji was de muzikale samenwerking aangegaan met zijn broertje Yuuji, hij was eerder achter de schermen bezig, om een hele andere sound te maken dan we gewend waren van GOATBED. De muziek mag de genre techo (of synthpop) gaan dragen, maar of dit de oudere fans dit kan bekoren is nog maar de vraag.

Tracklist:
01. D.O.G.M.A
02. HELLBLAU
03. M-D
04. Paramidia+
05. Hard Liminal
06. Only finally there is free END+
07. KA NA SHI MI NO A N JI

De hoes van de reguliere editie van HELLBLAU komt helemaal niet in de richting van de kleur blauw, maar is zwart-wit met nadruk op wit. Bij de limited editie is de nadruk meer op zwart. Op beide hoezen is de zanger Shuuji Ishii op terug te zien en op de achterzijde broertje Yuuji. Op de hoes van reguliere editie worden nog meer kleuren opgenoemd op een rijtje, allemaal in het Duits, dat is naast de het titelliedje ook wel het enige Duits wat je zal tegenkomen op het album. Op de DVD – die meegaat met de limited editie – staat de muziekvideo van HELLBLAU, mocht je hier geen interesse in hebben dan is de reguliere versie meer dan genoeg. Al zou het qua prijs weinig uitmaken.

Op het album HELLBLAU staan een aantal liedjes die te herkennen zijn van het spel DRAMAtical Murder: Paramidia+ en Only finally there is free END+, de plus in de titels geven aan dat er (kleine) aanpassingen zijn gedaan aan de liedjes. D.O.G.M.A daarentegen is gebaseerd op de achtergrondmuziek die het duo heeft gemaakt voor de game DRAMAtical Murder. Voor de fervente liefhebbers van het spel zou dit liedje dan ook veel herkenning brengen. Het is dan ook een prima start voor het album als introductie van de nieuwe sound van GOATBED evenals het binnenhengelen van DRAMAtical MURDER gameliefhebbers.

Het album heeft een aantal instrumentale liedjes: M-D en Hard Liminal. In beide liedjes kun je goed losgaan op de muziek, voornamelijk op Hard Liminal. De liedjes zijn geplaatst in het midden van het album, net niet achter elkaar, maar dat lijkt geen slechte keuze geweest te zijn. Het zijn goede opzichzelfstaande liedjes en hoeven niet gezien te worden als opvulling van het album of een pauze tussen de niet-instrumentale liedjes.

Over het gehele album is te horen dat GOATBED afgestapt lijkt te zijn van de new wave en in de electronische muziekwereld zijn gestapt. Vanaf het begin dreunen de dansbare beats door de boxen. Ook is duidelijk dat GOATBED het aandurft om meer met Engelse teksten te werken met hier en daar een vleugje Japans. De vraag is of de luisteraars het door hebben dat er niet tot en met 8 geteld wordt in Only finally there is free END+, maar dat er na de 6 ‘Heaven Aid’ komt. Daarnaast kunnen sommige lyrics niet helemaal kloppen, maar doet dit niet af aan de muziek zelf.

Op de oudere albums was al duidelijk dat GOATBED – zanger Shuuji Ishii – graag de inspiratie van oude muziek naar voren laat komen; meestal in covers. Dit idee lijkt niet losgelaten te zijn in HELLBLAU. Bijvoorbeeld in het titelliedje HELLBLAU lijkt een referentie te vinden naar Brian Eno albums Here Come the Warm Jets en Music for Airports.

Meest indrukwekkende en misschien ook wel emotionele liedje van HELLBLAU is KA NA SHI MI NO A N JI. Als je kijkt naar de lyrics is het simpelweg de herhaling van de titel en de vragen: Are you sad? Is sadness performed? Dit wordt dan ook geregeld herhaald in het liedje, maar de combinatie van de melodie en de tekst laat je achter met inderdaad een minder vrolijk gevoel en daarmee eindigt dan ook de CD.

Voor diegene die voornamelijk de oude muziek van GOATBED gewend zijn, kunnen wat verrast zijn door HELLBLAU. De 80s vibe is verdwenen, maar daarvoor in de plaats kwam de techno. En het lijkt goed aangepakt te zijn door de heren: de muziek is aantrekkelijk doordat het nogal aanstekelijk is. Voor de fans van de game DRAMAtical Murder is dit een prima manier om meer van GOATBED te horen. Voor de oudere fans is dit nogal even wennen, maar de aantrekkingskracht van GOATBED is er nog steeds.

Score: 80/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

2 gedachten over “CD Review: GOATBED – HELLBLAU

  • 11 augustus, 2016 om 18:56
    Permalink

    wow! Deze review is echt heel fijn om te lezen! :)

    Het geeft me een wat duidelijker beeld over dit album en dat het een stuk anders is als wat je gewend kan zijn van de band en het leest lekker! :)

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?