Manga Review: Hirunaka no Ryuusei (Daytime Shooting Star)

This post is also available in: English

Hirunaka no Ryuusei, ookwel bekend als Daytime Shooting Star, is een manga door Mika Yamamori. Zij werd al snel een van mijn favoriete, zo niet mijn favoriete, mangaka en dat is allemaal dankzij deze manga. Ik kwam deze manga toevallig tegen in 2015. Zo nu en dan lees ik de eerste paar hoofdstukken van een aantal, op dat moment, populaire manga. Ik ben heel blij dat ik dat ik ervoor gekozen had dit te doen rond de tijd dat Hirunaka no Ryuusei in deze lijst stond.

vol1hirunaka..Maar ik hou van je stijl!

Mika Yamamori is ook bekend voor, onder andere, Tsubaki-chou Lonely Planet en Sugars. Ze heeft ook een special uitgebracht van Hirunaka no Ryuusei, genaamd Hirunaka no Ryuusei Bangai-hen waar ze verdere invulling geeft aan een aantal open einden van de manga. Daarnaast is er nog een cross-over genaamd Hibi Chouchou × Hirunaka no Ryuusei waarin een aantal van de hoofdpersonen van de Hirunaka no Ryuusei manga terug te zien zijn.

Het enige minpunt aan het lezen van een manga van deze auteur is de voorspelbaarheid als het gaat over met wie de hoofdpersoon uit eindelijk in een relatie gaat eindigen. De eerste keer als je een manga van haar leest is het nog een verassing, maar hierna herken je dit patroon ook in haar andere manga. Dit is een soort teleurstelling, maar voor mij maakte het haar verhalen niet minder interessant. Voornamelijk omdat Mika Yamamori het altijd voor elkaar krijgt mijn aandacht te grijpen met haar tekenstijl en de manier waarop ze de relaties tussen de verschillende karakters laat ontwikkelen.

Zoals ik al eerder aangaf ben ik simpelweg verliefd op de tekenstijl van Mika Yamamori. Haar karakter ontwerpen zijn simpel maar toch interessant en de stijl zelf is simpelweg mooi. De gekleurde kaften van de verschillende volumes van deze manga doen geen eer aan deze stijl en laten deze een stuk minder gedetailleerd lijken. De shading is heel erg simpel en neemt weg van de karakter ontwerpen. Dit is waarom mijn voorkeur uitgaat naar de zwart witte tekeningen in de manga over de kaften.

Gebroken harten en hormonen

De verhaallijn volgt Suzume Yasano, een vijftien jarig meisje die haar hele leven op het Japanse platteland heeft gewoond, tot nu toe. Ze wordt gedwongen om te verhuizen naar Tokyo en bij haar oom, Yukichi Kumamoto, in te trekken, nadat haar vader zijn werk hem en haar moeder ertoe zetten Japan te verlaten. Aangezien Suzume van het platteland komt is ze niet gewend aan de grote stad en raakt ze al gauw verdwaald op weg naar haar oom zijn huis. Gelukkig komt ze een ietwat raar uitziende vreemde tegen die haar haar bestemming helpt bereiken. Eenmaal daar komt ze erachter dat deze man, Satsuki Shishio genaamd, een vriend is van haar oom. Dit is een verassing voor haar, maar wanneer ze erachter komt dat de man ook nog eens haar leraar is, is ze verbijsterd!

In deze shoujo manga staat er redelijk wat focus op de relatie tussen Suzume en Satsuki, omdat Suzume verliefd wordt op haar leraar. Hierdoor ontstaat een romantische relatie tussen de twee. Deze relatie is niet zoals de meeste student-leraar relaties die je in shoujo manga tegenkomt. In tegenstelling tot de standaard weergave van zo’n relatie wordt hier zo’n soort relatie op een realistische manier weergegeven, waarin alle moeilijkheden en hartenleed worden belicht die zo’n dergelijke relatie met zich mee brengt. Dit maakt het een erg interessante manga om te lezen.

Naast Satsuki, ontmoet Suzume nog een aantal andere mensen, waaronder haar mannelijke klasgenoot Daiki Mamura. Hij heeft het er moeilijk mee als hij rond meisjes is, omdat hij erg verlegen is, maar dit is niet gelijk duidelijk. De meeste van zijn klasgenoten denken dat hij niet geïnteresseerd is in contact met meisjes, omdat hij overkomt als cool en afzijdig. Fysiek contact met meisjes zorgt ervoor dat hij enorm gaat blozen en wanneer Suzume hier achter komt gebruikt ze dit om hem te ‘chanteren’ door te dreigen zijn geheim aan anderen te onthullen als hij geen vrienden met haar wordt. Langzaam maar zeker groeien hij en Suzume dichter naar elkaar. Daiki voelt zich steeds comfortabeler rond haar en wordt zich steeds meer bewust van haar.

Een ander persoon die Suzume ontmoet is een vrouwelijke klasgenoot genaamd Yuyuka Nekota, die verliefd is op Daiki, helaas voor haar is dit een eenzijdige verliefdheid. Yuyuka heeft de neiging om zich voor te doen als een ‘schattig’ persoon om zo haar echter persoonlijkheid te verbergen, wanneer ze eigenlijk een redelijk bot persoon is. In eerste instantie probeert ze vrienden te worden met Suzume omdat ze denkt dat Suzume verliefd is op Daiki. Yuyuka wil Suzume gebruiken om dichter bij Daiki te komen, maar Suzume ziet hier al snel doorheen. Na een preek van Suzume worden de twee al gauw vrienden. Langzaam aan voelt Yuyuka zich steeds meer comfortabel met het laten zien van haar echte persoonlijkheid aan anderen.

Verliefd worden en de prachtige en hartverscheurende ervaringen die hierbij horen zijn de voornaamste focus van deze manga. Suzume is zich redelijk onbewust van allerlei dingen als het over liefde gaat en is nog nooit eerder verliefd geweest, dus het kost haar wat tijd om door te hebben dat ze verliefd geworden is. Net als in het echte leven gaat liefde niet altijd over rozengeur en maneschijn en dit is dan ook het grootste aandachtspunt binnen deze manga. Suzume ervaart een achtbaan van emoties tijdens het verloop van deze manga, waarin je haar ziet groeien van een onzeker meisje tot iemand die duidelijk weet wat ze wil in het leven en in de liefde.

De karakters hun achtergronden zijn goed uitgedacht en toegelicht in de loop van het verhaal. Je blijft nieuwe en onverwachte dingen ontdekken over de hoofdpersonen. Maar wat nog veel spannender is om te zien is dat de hoofdpersonen zelf ook steeds meer over elkaar en zichzelf ontdekken. Ze groeien en verkrijgen nieuwe blikken op het leven en liefde, wat het een interessant verhaal maakt om te lezen.

Conclusie: I love it!

In conclusie: Ik ben verliefd op de verhaallijn, karakters en het algemene onderwerp van deze manga. De karakters en het verhaal zijn goed uitgewerkt en de tekenstijl spreekt mij aan. Ook al toont de manga een aantal veelvoorkomende onderwerpen voor een shoujo manga is het verre van onorigineel. Ondanks dit alles is het grootste en enige minpunt, naar mijn mening, dat als je bekend bent met de auteur je kan voorspellen met wie Suzume uiteindelijk samen eindigt. Dit kan een probleem zijn voor sommige lezers, maar ik vindt dat Mika Yamamori dit meer dan goed maakt door de manier waarop zij de karakters en hun onderlinge relaties neerzet. Ik zou deze manga van harte aanbevelen aan iedereen die romantische verhalen en shoujo manga leuk vind!

Mangaka: Mika Yamamori
Uitgegeven op: 20 Mei 2011
Volumes: 12

Score: 85/100

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?