Schilderijen van Debora Makkus in Japanmuseum SieboldHuis

Naast de tentoonstelling over de prenten van Takeda Hideo heeft Japanmuseum SieboldHuis een tentoonstelling met de schilderijen van Debora Makkus, waarin een hedendaagse kijk op een klassiek Japans onderwerp gegeven wordt. Met ‘Arita. Schilderijen van Debora Makkus’ worden in de schatkamer van Japanmuseum SieboldHuis de realistische stillevens van Makkus getoond, naast de originele Japanse porseleinen objecten die als inspiratiebron voor haar schilderijen dienden. 

deboramakkus_arita

Dit jaar viert Japanmuseum SieboldHuis dat de porselein-industrie in Arita 400 jaar bestaat. Het uitvoerig gedecoreerde Japanse porselein uit de Edo-periode (1603-1868) dat via VOC-schepen naar Nederland kwam, vormt de inspiratiebron voor de serie schilderijen die Debora Makkus (1972) in opdracht van Japanmuseum SieboldHuis voor deze tentoonstelling maakte.

Uit de Siebold-collectie, de collectie van Museum Volkenkunde, het Rijksmuseum, Keramiekmuseum Princessehof, het Groninger Museum en een privécollectie heeft zij bijzondere objecten geselecteerd die centraal staan in haar realistische stillevens.

De lichtval in de de schilderijen doet denken aan de 17e-eeuwse schilderkunst, maar de compositie is eigentijds. Soms kiest zij ervoor om een detail van het origineel weg te laten of aan te passen als dit de spanning of harmonie van het schilderij verhoogt. De techniek en werkwijze van de kunstenaar wordt toegelicht in een film, die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt is. Naast de gedetailleerde schilderijen zullen de originele porseleinen Arita meesterwerken en enkele zeldzame Hirado objecten, in een plaats nabij Arita vervaardigd, getoond worden in de tentoonstelling.

De tentoonstelling is te bezoeken van zaterdag 10 september tot en met zondag 27 november 2016. Japanmuseum Sieboldhuis is te vinden aan de Rapenburg in Leiden. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Entree is €8,00 euro voor volwassen, €4,50 voor CJP en studenten (op vertoon van collegekaart).

Bron: Japanmuseum SieboldHuis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?