Game Review: Pokémon X & Y

This post is also available in: English

Nu de verschijningsdatum van Pokémon Sun en Moon steeds dichterbij komt zullen veel fans opgelucht zijn dat het wachten bijna over is. Aangezien het ondertussen 3 jaar geleden is dat er een nieuwe generatie Pokémon uitkwam is het ongeduldige gevoel ook bij mij aanwezig. Omdat er nog steeds wat tijd is voor Pokémon Sun en Moon uitkomen in November, besloot ik een hoognodige review van de 3DS games Pokémon X & Y te schrijven. 

20131015_splashpokemonxy

Hallo en welkom in Frankrijk! Geniet van je verblijf.

Het avontuur begint hetzelfde als in de meeste Pokémon games, je bent net verhuisd naar een nieuwe stad. Je moeder moedigt je aan om je voor te stellen aan de buren en nadat je hun ontmoet hebt mag je ook de Professor, Professor Sycamore in deze game, gaan ontmoeten en ontvang je je starter Pokémon. Wat wel anders is aan deze game is dat je een groep van vijf vrienden hebt, in plaats van alleen een vriend, die ook je rivaal is.

Je vriendengroep is erg divers, wat de interacties met jou en onderling erg leuk en interessant maakt om te zien en lezen. Hun ontwerpen zijn ook erg divers en er is duidelijk moeite gestopt in hun uiterlijk, persoonlijkheden en relaties.

Na het ontvangen van je starter Pokémon begin je je reis. Pokémon X en Y spelen zich af in de Kalos regio, welke gevuld is met zowel natuurgebieden als interessante architectuur. Er zijn totaal 17 steden die je kunt bezoeken en een hoop interessante routes die je daar naartoe kunnen leiden. De regio is duidelijk geïnspireerd door Frankrijk en met name Parijs, er is zelfs een gym die er uitziet als de Eiffel toren.

In sommige gebieden word het reizen interessanter gemaakt doordat je op een Pokémon kan rijden. Deze feature zorgt voor wat meer plezier, maar is helaas beperkt tot een heel klein aantal gebieden. Het zou leuker geweest zijn als je op je eigen Pokémon zou kunnen rijden, waar je ook naartoe gaat. Deze beperkingen waren van te voren niet erg duidelijk, toen de game gepromoot werd voor deze verscheen, en hebben best een aantal fans teleurgesteld.

Het doel van Pokémon X en Y is om alle Gym Leader en uiteindelijk de Elite Four en Kampioen te verslaan. Daarnaast is er ook nog Team Flare, de slechteriken van dit spel, wiens doel het is om een “mooiere en betere” wereld te creëren. Dit klinkt niet als iets slechts, maar de manier waarop ze dit proberen te doen is niet geheel orthodox.

De muziek past goed bij de sfeer van de verschillende delen van het verhaal, zover als ik kon zien. Ik moet eerlijk zijn: ik luister niet heel vaak naar de muziek en aangezien ik deze specifieke game vooral in het openbaar vervoer speelde stond mijn geluid ook vaak uit. Pokémon soundtracks geven de sfeer en het moment meestal goed weer en de geluiden zelf zijn een stuk minder schil en irritant dan ze vroeger waren op de oudere consoles. Desalniettemin zijn ze nog steeds erg herhalend, wat irritant kan worden.

Customize jezelf en je Pokémon!

De gameplay van Pokémon X en Y is niet heel erg anders dan die van vorige games, wat gebruikelijk is voor Pokémon games en ook zeker deel is van hun appeal. Een ding dat wel anders is, of eigenlijk beter, is het ontwerp van je trainer!

Je bent nu in staat om hun een huidskleur, haarkleur en stijl en outfit voor je karakter te kiezen. Je karakter kan ook gekleurde lenzen dragen, om hun oogkleur te veranderen. Dit geeft je de kans om jou trainer aan te passen naar jou voorkeur en om je persoonlijkheid er echt in kwijt te kunnen. Er zijn totaal zes boetieks die je kan bezoeken om nieuwe outfits te passen en te kopen. Een daarvan moet je jezelf eerst voor bewijzen, door mee te doen aan verscheidenen activiteiten in Lumiose City, zoals het verslaan van andere trainers en werken in een hotel.

Er is ook een ‘hondentrimmer’ in Lumiose City, de winkel hiervan heet Friseur Furfrou. De naam van de winkel verklapt het al: alleen de nieuwe Pokémon Furfrou zijn uiterlijk kan hier aangepast worden. Er zijn 9 trims mogelijk voor je Furfrou, na vijf dagen gaat hij terug naar zijn normale vorm. Omdat de costumization erg gepromoot werd voor het uitkomen van de game waren veel fans, waaronder ikzelf, teleurgesteld dat alleen Furfrou zijn uiterlijk aangepast kon worden EN dat de trim niet langer meeging.

Ook al is het niet geheel hetzelfde als het customizen van je Pokémon is er wel één Pokémon met een groot aantal verschillende versies: Vivillon. De geografische locatie van je 3DS bepaald welk patroon je zal tegenkomen. Het is een leuke bezigheid om ze allemaal te proberen te verzamelen en dit moedigt je aan om te ruilen met verschillende spelers van over de hele wereld.

Een nieuwe generatie Pokémon of moet ik zeggen Pokémislukkingen?

Gaandeweg kom je een aantal nieuwe Pokémon tegen, 69 nieuwe Pokémon om precies te zijn, dit is inclusief evoluties van degene die evolueren. Dit is niet erg veel en is het kleinste aantal nieuwe Pokémon in een generatie tot nu toe.

De ontwerpen van deze Pokémon stelde vele fans teleur, waaronder mijzelf, ook al waren de eerste vormen van vele van hun initieel goed ontvangen. Zo bijvoorbeeld de starters, drie Pokémon waar de meeste mensen blij mee waren, tot op het punt dat ze de laatste evolutie zagen. Froakie, Chespin en Fennekin begonnen erg veelbelovend.

Zoals altijd waren er een aantal versie exclusieve Pokémon. Elke game heeft een andere Legendarische Pokémon en een aantal versie exclusieve Mega Stones, waarover ik later meer zal vertellen. Er is Xerneas, de Fairy-type Legendarische Pokémon die je kan bemachtigen in Pokémon X en natuurlijk Yveltal, de Dark/Flying-type Legendarische Pokémon die je kan krijgen in Pokémon Y, maar er zijn ook een aantal andere versie exclusieve Pokémon.

Een leuke toevoeging in dit spel is het nieuwe Pokémon type, het Fairy type. Tot het Fairy type behoren nieuwe Pokémon zoals de nieuwe eeveelution Sylveon en de Legendarische Pokémon Xerneas, maar ook een aantal oudere Pokémon zoals Marill hebben het Fairy type label gekregen.

Klaar met het evolueren van je Pokémon? Mega Evolueer ze!

Een nieuwe feature, wanneer je vergelijkt met oudere games, is Mega Evolutie. Dit is een niet-permanente vorm van het evolueren van je Pokémon. Het maakt ze een stuk sterker en veranderd hun uiterlijk, dit alles duurt zo lang als de duur van het gevecht waarin je je bevind.

Mega Evolutie word bereikt wanneer een trainer een Mega Ring draagt en gebruikt en zijn of haar Pokémon hun eigen specifieke Mega Steen geven om vast te houden. Pokémon die Mega Stenen vasthouden kunnen geen andere items vasthouden. Er zijn een aantal versie exclusieve Mega Stenen in Pokémon X en Y, welke je kan ruilen door een Pokémon deze vast te laten houden en te ruilen naar een andere game. Alle Mega Stenen werken in beide games.

Mega Stenen werden ontvangen als een welkome aanvulling aan de Pokémon games, al helemaal omdat het een aantal van de oudere generatie Pokémon weer interessanter maakte!

Meer features!

De hierboven opgenoemde features zijn slechts een aantal voorbeelden van de nieuwe toevoegingen die er zijn in deze game. Er is ook Pokémon Amie waarin je een band op kan bouwen met je Pokémon, Super training waarin je je Pokémon kan trainen om de perfecte stats te behalen, Photo Spots waar je in game foto’s kan maken, Friend Safari en Pokémon Global Link dat je instaat stelt om nog meer Pokémon te vangen en het nieuwe Player Search System (PSS). PSS verbind je met spelers van over de hele wereld en bevat features als Wonder Trade, Global Trade Station en Battle Spots, welke allemaal het ontdekken waard zijn!

Horde Encounters en Sky Battles zijn ook deel van deze game! Net als Battle Maison, waar je Battle Points kan verdienen die je kan ruilen voor items en The Battle Institute waar je mee kan doen aan Battle Tests, die je vaardigheden zullen evalueren.

Teleurstellende Pokémon en geweldige nieuwe features

Over het geheel genomen had ik het gevoel dat de game wat gehaast was, alsof er niet genoeg tijd genomen was om alles zo goed mogelijk uit te werken, alhoewel dit voornamelijk waar is voor de Pokémon zelf. Ze leken te simpel en soms zelf gewoon lelijk! Aangezien ze het focuspunt van de game zijn nam die wel een groot deel van het speelplezier weg. De verhaallijn had een verassend einde en de opbouw was goed gedaan. Je vrienden in de game zijn leuke karakters en voegen een hoop toe aan het verhaal en het speelplezier.

De grootste verbetering in deze game was de trainer costumization, naar mijn mening maakte dit een hoop goed wat betreft de gebreken in de Pokémon zelf, maar het maakte het niet geheel goed. De Mega Evoluties en andere nieuwe features waren een welkome toevoeging aan de game en hielpen een aantal verassingen te creëren in de spellen. De verschillen tussen de games waren niet heel erg prominent, wat het makkelijker maakte voor mij, aangezien de Pokémon geruild kunnen worden en ik me geen zorgen hoefde te maken dat ik de ‘minder leuke’ game koos.

Genre: RPG
Ontwikkelaars: Game Freak
Uitgever: Nintendo

Score: 70/100

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?