Thematentoonstelling IN DRUK bij Ars Aemula Naturae

Oktober is de landelijke Maand van de Grafiek. In de galerie van kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae zal er een thematentoonstelling zijn met grafiek als thema: IN DRUK. Diverse kunstenaars zullen hun werken tentoonstellen.De kunstenaars zijn Arjenne Fakkel, Marijk Gerritsma, Ans Zuyderhoudt, Saskia Masselink, Lies Verdenius, Elsbeth Bauer, Marijke Verhoef, Hetty van der Kloot, Bert Kienjet, Iemke van Dijk, Guido Winkler en Sylvia ten Kley.

Grafica Lies Verdenius exposeert op deze tentoonstelling haar nieuwste kunstenaarsboek “De BIJL/ The AX” en grote rubbingen op Japans papier. In het boek is een haiku van Buson Yosa, (Japan, 1716-1783) verwerkt. De Japanse kunstenares Yoshimi Miyamoto schreef het gedicht in het Japans met de hand op de eerste pagina.

De slag van een bijl
En opeens die geur
Van vers winter hout

Rubbing 72 years old - 2016 Lies Verdenius

Het begrip van de vergankelijkheid van de natuur en het leven wordt verbeeld in stempels van Japanse karakters voor: levenscyclus, jaarringen, groei, litteken, levensloop, middelpunt en kettingzaag. Ze schijnen door de transparante pagina’s heen en verbinden zo de rubbingen. Op de achterste pagina is een vertaling van het gedicht in het Nederlands en Engels gedrukt. Het boek is op Japanse wijze gebonden.

Ars Aemula Naturae (“de kunst wedijvert met de natuur”) is een kunstenaarsvereniging met ongeveer 90 leden. De vereniging is opgericht in 1694 door Willem van Mieris en Carel de Moor als het ‘Leids schilder- en tekengenootschap’. Het doel was ‘beeldend kunstenaars de gelegenheid bieden zich verder te bekwamen in hun vak’ en ‘het verspreiden van kennis van beeldende kunst in Leiden en omgeving’. De vereniging beheert een eigen galerie waarin jaarlijks minstens 12 tentoonstellingen van leden en niet-leden worden georganiseerd.

Een grafiekdoos met prentjes van alle kunstenaars, die aan de expositie IN DRUK meedoen, zal te koop zijn tijdens de tentoonstelling. De thematentoonstelling IN DRUK zal lopen van 1 tot en met 16 oktober en is te bekijken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De galerie van Ars Aemula Naturae is te vinden aan de Pieterskerkgracht 9a in Leiden.

Bron: Ars Aemula Naturae via Jorma

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?