Kijkadvies: Is Dragon Ball Super nu echt super?

This post is also available in: English

Een anime waar veel anime fans, zeker in Nederland en België, op zaten te wachten. Voor veel mensen is Dragon Ball Z een introductie geweest in de wereld van anime. Toen Dragon Ball Super werd aangekondigd was het dan ook meteen groot nieuws voor menig anime kijker. Nu we ruim 50 afleveringen verder zijn ga ik proberen antwoord te geven op de vraag of Dragon Ball Super een waardige opvolger is en het kijken waard is.

dragonballsuper

Beginnende Arcs

Dragon Ball Super gaat verder waar Dragon Ball Z gestopt is. De gebeurtenissen van Dragon Ball GT, welke gemaakt werd door Toei zelf nadat de manga al geëindigd was en minder input had van Toriyama zelf, worden hierbij eigenlijk vergeten.

Aan het begin van de serie worden echte Dragon Ball fans al wel beetje teleurgesteld aangezien ze beginnen met de film, Batle of the Gods en dit vrij vlot opvolgen, na wat filler, met de film, Resurrection of F. Toegegeven dat ze, op bepaalde punten, kleine aanpassingen hebben gemaakt in het verhaal maar deze verschillen waren in mijn mening niet noemenswaardig. Nu snap ik deze keus wel, de karakters uit de film spelen een belangrijke rol in de serie en ze willen mensen die de film niet gezien hebben niet plots midden in het verhaal gooien. Waarschijnlijk is de keuze om de serie te maken ook pas echt gemaakt nadat de films al in de planning stonden of al in productie waren.

Het is in dit begin goed te merken aan alles dat ze hier weinig tijd aan besteed hebben, of dit met tijdsdruk te maken heeft gehad of uit pure desinteresse laat ik daarbij in het midden. Animatie ziet er, bij uitzondering, erg slecht uit en merkte op dat ze voornamelijk moeite hadden met het tekenen van bepaalde karakters als Vegeta. Snellere actie scenes waren hierbij het ergste waar je soms kon lachen om de manier hoe karakters er uit zagen.

Op dit punt had ik de neiging om de anime te laten varen eigenlijk. Dit ook omdat ik de films beiden al had gezien welke op vrijwel elke manier beter waren. Nu is het vergelijken van tekenstijl en animatie niet geheel eerlijk aangezien het budget in de film aanzienlijk hoger lag maar dit is alsnog geen excuus voor de fouten die ze maakten in de serie.

Ontwikkeling

Nadat ze de films opnieuw verteld hebben komen we aan, na weer wat filler, op de eerste originele arc in de anime. Hierin nemen ze de tijd om de nieuw geïntroduceerde karakters wat meer achtergrond te geven en de nieuwe aspecten van de wereld in deze anime aan de kijker uit te leggen. Dit is ook zo’n beetje het eerste moment dat ze laten zien aan de kijker hoe groot deze nieuwe wereld is waar ze zich in bevinden. In dat vlak zetten ze de trend door van eerdere Dragon Ball series door de wereld te laten groeien. Dragon Ball zelf speelde zich eigenlijk alleen op de aarde af. Dragon Ball Z groeide in dit opzicht door het element van ruimte reizen toe te voegen maar richten zich dan voornamelijk op twee planeten waar ze in Dragon Ball GT de ruimte verder gingen verkennen en meer planeten bezochten. In Dragon Ball Super gaan ze daarmee nog verder door meerdere universa te introduceren welke allemaal van elkaar afwijken, in kleine of grote manieren.

Door deze zet creëren de schrijvers een interessant contrast en geven ze zichzelf de kans om een aantal interessante gevechten te laten zien in de vorm van een toernooi. De setting is hierin goed gekozen omdat ze gedurende deze gevechten de karakters en de wereld kunnen ontwikkelen zonder het gevoel te ontwikkelen dat het erg traag loopt. Ook weten ze hier een aantal interessante wendingen toe te voegen waardoor de gevechten over het algemeen niet te langdradig door lopen.

De animatie vanaf dit punt is ook een stuk beter geworden. Het is alsnog niet altijd geweldig te noemen maar Dragon Ball Z stond ook niet bekend om de aller beste animatie. Het is echter wel zover dat je niet meer uit het verhaal en moment word getrokken omdat de karakters bijna onherkenbaar worden. Dit was ook het moment dat ik begon uit te kijken naar nieuwe afleveringen.

Deze trend zet zich nu door in de nog lopende arc van de anime. Hierin bieden ze meer een verhaal en gaan ze overal dieper op in. Ook zijn ze niet bang om de kijker te laten nadenken over wat er gaat gebeuren en hoe het in elkaar steekt. In dat opzicht voelt dit beter ontwikkeld dan Dragon Ball Z waar het een vrij standaard formule was. Het voelt dan ook vernieuwend wanneer ze nu afwijken van deze formule en ook echt een gevoel van mysterie willen ontwikkelen buiten de vraag, hoe sterk is de vijand en is Goku sterker dan deze vijand.

Het kijken waard?

Zoals ik in het begin aangaf wilde ik de vraag beantwoorden of Dragon Ball Super het waard was om de Dragon Ball reeks op te volgen en zeker ook om het te kijken. Hierop kan ik nu zeggen ja, het is het zeker waard op beide vlakken. Zeker wanneer je een fan bent van shounen anime als Dragon Ball. De eerste twee arcs zijn heel eerlijk lastig om door te komen ook blijven fillers even vervelend. Maar in zijn geheel en zeker na het stroeve begin weet Dragon Ball Super naar mijn mening zijn voorganger te overtreffen op het vlak van verhaal en ook animatie op de snellere actie momenten. Een aantal clichés blijven lastig om goed te praten, waaronder de nieuwe Super Saiyan transformaties maar wanneer je hier overheen weet te komen is het een vermakelijke anime.

Voor mensen die de anime nog niet gezien hebben en wel echt genieten van dit type anime of zelfs mensen die aan het begin zijn afgehaakt, ik zou je adviseren om het zeker nog een kans te geven. Ze lijken steeds verder te groeien en de anime word tot nu toe met elk deel beter.

Cypher

Moderator op het forum van het anime en manga subforum. Interesses liggen in Japanse cultuur, mythologie. Maar ook in zowel technologie en psychologie. Ben ook te vinden op Twitter @0_Cypher.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?