Het gezicht achter AVO: Francisca Hagen

This post is also available in: English

Aangezien AVO ondertussen al meer dan 13 jaar bestaat en AVO Blog al meer dan 4 jaar, werd het hoog tijd voor een interview met de oprichtster: Francisca Hagen

Francisca Hagen (zelfportret 2016)

AVO Blog: Ondertussen hou je AVO Blog en Forum al een hele tijd, grotendeels in je eentje, staande. Wat is je motivatie om hier zoveel tijd voor vrij te blijven maken?
Francisca: Mijn doorzettingsvermogen heeft mij heel ver gebracht. Ik ben niet een persoon die als het even tegenzit de handdoek in de ring gooi en wegloopt. Ik heb nooit gedacht dat ik na 13 jaar nog steeds een forum zou runnen. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik nooit nagedacht had over verantwoordelijkheden bij het starten van het forum, maar uiteindelijk groeide dat. AVO is een naam waar ik voor wil vechten om het bekender te maken. Het feit dat AVO nog niet bij iedereen bekend is, is een reden om te blijven doorgaan. Ik heb inmiddels zoveel bloed, zweet, tranen en geld in AVO gestopt, waardoor ik ook wel graag wil dat het zou slagen. En inmiddels is AVO niet alleen een forum meer, dat is er om te laten zien dat ik zoveel meer in mijn mars heb dan alleen admin spelen.

AVO Blog: Het AVO Blog heeft een breed publiek met verschillende interesses. Hoe zorg je ervoor dat iedereen geïnteresseerd blijft?
Francisca: Dat heeft te maken met het feit dat ik heel veel interesses heb. Ik heb dat altijd een nadeel gevonden toen ik voor een studie moest gaan kiezen. Ik had geen idee welke kant ik op wilde gaan, want ik kon meerdere kanten op dankzij mijn interesses. Ik heb toen maar een studie gekozen waarvan ik dacht dat ik wel makkelijker naar Japan zou gaan: Toerisme. Nogal naïef van mij, want uiteindelijk ben ik pas dit jaar naar Japan gegaan. Docenten van die studie vonden dat ik iets met computers moest doen, want ik hielp hen altijd met problemen oplossen. Ik kwam uiteindelijk terecht bij de Multimedia opleiding. Omdat ik volgens veel mensen goed kan schrijven heb ik zelfs eventjes journalistiek gestudeerd. Maar uiteindelijk doe ik nu datgene wat ik leuk vind: schrijven, fotograferen, evenementen organiseren, presenteren en probeer ik zoveel mogelijk nieuwe uitdagingen aan te gaan! Geeft ook meteen aan dat het gewoon onmogelijk is om voor 1 studie te gaan, want er zijn zoveel interessante keuzes. Daarbij verandert de wereld zoveel qua werk, waardoor ik weleens zie hoe mensen zich moeten omscholen omdat er in hun branche geen werk meer te vinden is. Dus ik moedig aan om diverse interesses en hobby’s aan te houden, zo blijf je denk ik ook open minded. Ik deel van alles op AVO Forum, omdat dat mij interessant lijkt en dat is precies hetzelfde wat ik op AVO Blog doe. Ik vind het zelf leuk om nieuwe dingen te ontdekken en hoop dat veel mensen dankzij mijn artikelen nieuwe dingen gaan ontdekken.

Francisca Hagen (zelfportret 2016)

AVO Blog: Elke werkdag heeft AVO Blog nieuwe blogartikelen, daarbij zijn de onderwerpen erg divers. Zijn er nog speciale onderwerpen die we in de toekomst kunnen verwachten?
Francisca: Er zijn natuurlijk vele ideeën, AVO Blog staat totaal niet stil. Als je kijkt naar hoe AVO Blog in het begin was en hoe het nu is, zie je zeer grote verschillen. Ik vind het ook goed dat AVO Blog blijft veranderen, ik zie dat als groeien. Stilstand is achteruitgang, naar mijn mening. Ik probeer zelf meer te bieden wat betreft de weg naar Tokyo 2020. Ook wil ik meer balans op de site, momenteel zie je veel van mijn expertise naar voren komen: muziek. Dat heeft vooral te maken met mijn werkzaamheden in de muziekwereld, met AVO Events & Promotion organiseer ik concerten in Nederland. Daarmee leer je nieuwe mensen kennen die iets kunnen betekenen voor AVO. Dus momenteel is er een team bezig om meer anime, manga en games te behandelen op de site. Maar ik wil ook meer interviews gaan verzorgen, meer over het land Japan vertellen en ook weer een aantal onderwerpen die momenteel nog weinig zijn behandeld meer aandacht geven. Ik zoek trouwens nog steeds serieuze mensen die graag willen schrijven voor een site als AVO! Daarbij wil ik het YouTube kanaal uitbreiden.

AVO Blog: Wat zou je in de toekomst graag zien voor het AVO Blog?
Francisca: Waar ik momenteel nog mee bezig is, is het groter maken van AVO Blog. Momenteel is de site het meest bekend in Nederland. Maar België wil nog niet echt lukken na al die jaren, terwijl ik al diverse Vlaamse schrijvers heb (gehad)! En daarbij wil ik ook over de grenzen kijken. De naam AVO is al diverse keren gevallen in Japan, dankzij mijn werkzaamheden voor AVO Blog en AVO Events & Promotion, maar de site publiceert nog voornamelijk in het Nederlands. Wat als ik een Engelse versie volledig ga inzetten?

AVO Blog: Het AVO Forum heeft meer dan 300 leden en is actief, ondanks het feit dat veel forums steeds meer stilvallen. Hoe hou je dit zo actief?
Francisca: Ik sta bekend als een volhouder – zoals ik al eerder zei – ik geef niet gauw op. Ik zorg ervoor dat ik zelf in de ochtend, tussen de middag en in de avond wat berichten plaats. Dat is voor mij heel makkelijk. Ik ben actief op de social media en krijg nieuws gevoerd, soms krijg ik tips van mensen. Hierdoor kan ik snel berichten plaatsen. Ik zorg er ook voor om zo nu en dan discussies te plaatsen, want die zorgen voor extra activiteit! De site heeft een actievere periode meegemaakt, maar ook een stille periode. Momenteel is de site actief met een harde kern van vaste mensen die reageren op diverse onderwerpen. Ik ben blij dat de site nog steeds draait, ondanks dat fora achterhaald zijn. Vooral met de social media. Maar er zijn nog steeds genoeg mensen die naar het forum komen om daar dingen te plaatsen. Daarbij bestaat het forum al een behoorlijke tijd en zijn er vaak genoeg leden die al jaren niet lid zijn geweest teruggekomen om weer even die AVO-vibe te ontvangen, die ze missen op social media. Op Facebook krijg je soms een aantal reacties, op twitter misschien een enkele, maar op een forum kunnen best veel mensen reageren. Daarbij bied ik diverse onderwerpen aan en sta ik open voor nieuwe onderwerpen, waardoor mensen wat gauwer blijven plakken.

Francisca Hagen (zelfportret 2016)

AVO Blog: Naast AVO Blog en Forum ben je eind 2014 ook AVO Events & Promotion gestart, waar je muziek evenementen helpt organiseren met Japanse artiesten. Wat was je motivatie achter AVO Events & Promotion?
Francisca: Ik hield mij toen al 2 jaar bezig met het organiseren van concerten in Nederland en ik vond dat het tijd was om het labeltje AVO eraan te hangen. Het organiseren van concerten is per ongeluk gegaan, want als eerste vroeg een Japanse band die ik al jaren steun of ik een concert wilde organiseren in Nederland. Uiteindelijk kreeg ik een partnerverzoek van een Europese tourorganisatie en sindsdien organiseer ik concerten. Ik wist niet eens of het wel iets voor mij was, maar dat weet ik ondertussen wel. Het is alsof ik per ongeluk erachter kwam wat nu precies bij mij past. Inmiddels zorg ik voor diverse concerten in Nederland, ook op conventies, vragen evenementen en conventies mij om adviezen en kreeg ik het voor elkaar dat ik op een evenement mocht presenteren. Nooit gedacht dat dat zo zou lopen en ik vind nu nog steeds dat ik in de kinderschoenen sta.

AVO Blog: Je hebt, met AVO Events & Promotion, al redelijk wat muzikanten naar Nederland weten te halen, waaronder NIA, Satsuki, ADAMS en REMNANT, om maar even de meest recente te noemen. Zijn er wel eens dingen fout gegaan?
Francisca: De taak die ik heb is ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Het begint al met een duidelijke planning, goede afspraken en het feit dat je blijft communiceren. Daarna is belangrijk dat je op een flexibele manier zo goed mogelijk eventuele problemen en tegenslagen oplost, zonder in paniek te raken. Zou dat laatste gebeuren, dan ben je ongeschikt voor het werk. Ik ben tijdens mijn werkzaamheden altijd erg geconcentreerd bezig en probeer mijn hoofd koel te houden, wat er ook gebeurd. Tijdens conventies kom ik veel bekenden tegen die dan gezellig een praatje willen houden, maar als ik aan het werk ben wil ik mij concentreren op het werk en kan ik niet lang blijven praten. Wel nadelig, want ik vind het altijd wel gezellig om even te praten. Maar er is geen tijd, ik moet verder!

AVO Blog: Welke muzikanten zou je nog graag naar Nederland halen in de toekomst?
Francisca: Er zijn er best wel veel die ik graag in Nederland zou zien. Heb je een momentje? Ik zal voor het gemak een aantal opnoemen: GOATBED, emmurée, cali≠gari, THE NOVEMBERS, Lillies and Remains en FOXPILL CULT. De meeste van deze bands heb ik tijdens mijn eerste trip naar Japan live gezien met het idee dat ik ze niet zo snel in Nederland zou zien. Het zou mij erg tof lijken om ze naar dit koude kikkerlandje te halen. De band die ervoor gezorgd heeft dat ik nu de dingen doe die ik doe, lloy, heb ik eigenlijk nooit naar Nederland kunnen halen. Ik zou dat graag nog eens willen doen!

AVO Blog: De verjaardag van AVO wordt elk jaar groots gevierd, dit jaar met video inzendingen van artiesten en winacties. Kan je ons een hint geven van wat we volgend jaar kunnen verwachten?
Francisca: Ik vond het super dat zoveel mensen een video hadden ingestuurd om AVO te feliciteren, het geeft je toch wel een goed gevoel! Al het werk die erin is gestopt wordt serieus genomen. Ook voor volgend jaar is iedereen welkom om zoiets in te sturen. Maar heel stiekem ben ik ook al bezig met 15 jaar AVO. Na afloop van AVO J-Rock Festival in 2013 heb ik heel vaak de vraag gekregen wanneer er weer een nieuwe editie komt. Zou het dan toch?

Francisca Hagen (zelfportret 2016)

AVO Blog: AVO Community bestaat nu uit het AVO Forum, AVO Blog en AVO Events & Promotion. Kunnen we in de toekomst nog nieuwe uitbreidingen van de AVO Community verwachten?
Francisca: Ik zit nu even diep na te denken. Na het maken van AVO Forum had ik niet gedacht dat er een blog zou komen. Maar een blog leek mij jaren terug een logisch vervolg om AVO Forum te versterken. AVO Events & Promotion leek een logisch vervolg na mijn werkzaamheden die ik als promotor heb gedaan, ik vond het een beter idee om er een naam aan te hangen. Momenteel hou ik mij niet per definitie bezig met iets wat nog geen AVO labeltje draagt. Maar ik weet niet wat de toekomst gaat brengen!

AVO Blog: Bedankt voor dit interview. Heb je verder nog iets wat je graag aan de lezers van AVO Blog zou willen meegeven?
Francisca: Laat ik eens zo doen zoals de Japanse muzikanten dat vaak doen: Bedankt voor het interview en bedankt voor het lezen van het interview. Ik hoop dat jullie mij blijven steunen in de werkzaamheden die ik doe met AVO, maar ook AVO blijven steunen. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen te weten komen over AVO. Ik sta ook open voor feedback, dus laat gerust van je horen. En als laatste wil ik zeggen dat ik zonder jullie steun niet zo heel ver ben gekomen. Ik heb natuurlijk wel doorzettingsvermogen, maar zie dit als een motor die draait op benzine. Zonder benzine draait hij niet. Jullie zijn de benzine die ik nodig heb om door te blijven gaan! Volg AVO, maar volg ook mij persoonlijk en kom eens langs bij de stand van AVO op diverse evenementen.

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?