Ukiyo-e: tentoonstelling Japanse prentkunst in het Jubelparkmuseum

Na het uitstellen van deze tentoonstelling door werkzaamheden in Musea van het Verre Oosten in 2014, zal vanaf vrijdag 21 oktober 2016 dan toch de mooiste Japanse prenten te bekijken zijn in een tentoonstelling met ukiyo-e uit eigen bezit. In 1989 werd voor het laatst zo’n uitgebreide tentoonstelling georganiseerd – toen nog in het kader van Europalia Japan – voor eigen publiek. Dit jaar past de tentoonstelling bij de viering van de 150ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen België en Japan.

Zesendertig zichten op de Fuji-berg : Frisse wind bij helder weer (Fugaku sanjûrokkei : gaifû kaisei), ca. 1830-1832
Zesendertig zichten op de Fuji-berg : Frisse wind bij helder weer (Fugaku sanjûrokkei : gaifû kaisei), ca. 1830-1832uki

Er zullen 416 meesterwerken te zien zijn die de wereldfaam van de verzameling onderstrepen. Wegens de lichtgevoeligheid van de prenten en hun uitzonderlijk goede staat van bewaring wordt vanaf 19 december 2016 de eerste selectie vervangen door een tweede.

De tentoonstelling brengt een overzicht van de Japanse prentkunst vanaf de eerste stappen in zwart-wit (omstreeks 1720) tot aan de verderzetting van de traditie aan het begin van de 20ste eeuw. De nadruk ligt op de sublieme ontwerpen in polychromie (18de en 19de eeuw) die al aan het einde van de 19de eeuw de westerse verzamelaars en kunstenaars in vervoering brachten. Hiervoor werd geselecteerd uit de Japanse prentencollectie van het Jubelparkmuseum zelf, die meer dan 7500 exemplaren telt en dankzij de grote hoeveelheid prenten in de oorspronkelijke kleuren, wereldfaam geniet.

De Japanse term ukiyo-e betekent letterlijk ‘afbeelding van de vlietende wereld’. De term vindt zijn oorsprong in het boeddhisme, waar de ‘vlietende wereld’ verwijst naar het aardse leven, gekenmerkt door lijden en vergankelijkheid. Mettertijd verdween die negatieve connotatie en werd de vlietende wereld synoniem voor een wereld van vluchtig genot. Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw beeldden kunstenaars als Harunobu, Shunshô, Kiyonaga, Utamaro en Sharaku die uit in hun prenten van courtisanes (bijin-ga) en acteurs (yakusha-e), sterren van het uitgaansleven in Edo (het huidige Tokio). Iconische kunstenaars als Hokusai en Hiroshige vereeuwigden in hun landschappen het traditionele Japan, terwijl de prentkunst van het einde van de 19de eeuw verhaalt over de openstelling van Japan voor de buitenwereld en de daaruit voortkomende modernisering. Daarnaast komen ook specifieke thema’s aan bod zoals de luxueuze privé-uitgaven of surimono, de erotische prenten (shunga), de geraffineerde productie van Osaka (kamigata-e) en de nieuwe prentkunst aan het begin van de 20ste eeuw (shin-hanga).

De tentoonstelling is te bekijken van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Om binnen te komen betaal je € 15,00. Er zijn mogelijkheden om korting te krijgen. Het Jubelparkmuseum is te vinden aan Jubelpark 10 in Brussel.

Bron: Jubelparkmuseum

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?