Tsukiokia Yoshitoshi’s One hundred aspects of the moon in Nihon no Hanga

In november zal Nihon no Hanga weer opengaan voor een herfsttentoonstelling. Nihon no Hanga bezit de complete serie van Tsukiokia Yoshitoshi’s beroemde laatste serie One hundred aspects of the moon, gepubliceerd van 1885 tot 1892, het jaar van zijn dood.

testboek10.inddDeze set valt buiten de strekking van de Nihon no Hanga collectie, maar na de vele tentoonstellingen van dit jaar, lijkt het voor het Japans Prentenkabinet een passend intermezzo.

Tsukiokia Yoshitoshi wordt gezien als de laatste meester van de ukiyo-e genre en schilderen. Hij wordt ook beschouwd als een van de grootste vernieuwers van de ukiyo-e vorm. Zijn carriere overspande twee tijdperken – de laatste jaren van de Edo periode Japan, en de eerste jaren van het moderne Japan na de Meji Restauratie. Net als vele Japanners was Yoshitoshi geintersseerd in nieuwe dingen van de rest van de wereld, maar na verloop van tijd werd hij meer bezorgd over het verlies van de vele aspecten van de traditionele Japanse cultuur, waaronder de traditionele houtsnededruk.

De tentoonstelling is te bekijken op alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen in November, startende op 4 november. Nihon no Hanga is dan geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze dagen hoef je geen reservering te maken, behalve als je een rondleiding wil hebben. Deeze is gratis en in het Nederlands. Mocht je binnen willen komen, dan is het handig om aan de deur te bellen. Japans Prentenkabinet Nihon no Hanga is te vinden aan de Keizersgracht 586 in Amsterdam.

Bron: Nihon no Hanga

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?