Recept: 3D Rowlet Pokémon Taart

This post is also available in: English

Aangezien ik al jaren een Pokémon fan ben en heel veel zin heb in de nieuwe Pokémon Sun & Moon games leek het me passend om eens een Pokémon taart te maken. Daarbij is Rowlet enorm schattig! Als samenwerking tussen AVO Blog en MunchMunchies deel ik graag recepten met een Japans tintje, maar dit zijn niet mijn enige recepten.

Dit is een redelijk ingewikkeld recept en alhoewel ik niet voor elk recept een filmpje zal maken, heb ik dit voor dit recept wel gedaan.

Moeilijkheidsgraad: ✩✩✩

Dit is gebaseerd op de lange bereidingstijd (exclusief de wachttijden tussendoor), het bedekken van de taart met chocolade ganache en proberen dit zo strak mogelijk te doen, het bedekken van de taart met fondant en de vele stukjes fondant die je moet vormen om uiteindelijk Rowlet te creëren.

Benodigdheden:

♡ Bakvorm 3D Bal of Bol vorm (diameter van 15,2 cm)
♡ Bakvorm Springvorm (diameter van 20 cm)
♡ Bakpapier + Schaar
♡ Bakkwast
♡ Garde (of Elektrische Mixer + Kloppers)
♡ 2 Mengkommen (minimaal)
♡ 1 Kookpan
♡ 1 Glazen (hittebestendige) kom
♡ 1 of meerdere Pannenlikkers
♡ Taartkarton of groot bord (Minimale diameter van 15,5 cm, mag meer)
♡ Klein Paletmes
♡ Klein mes
♡ Kartelmes
♡ Acetaatfolie
♡ Keukenrol
♡ Deegroller
♡ Huishoudfolie
♡ Modeleer gereedschap voor fondant
♡ Ronde uitsteker (Diameter van 7 cm)
♡ Optioneel: (wegwerp) spuitzak(ken)

Ingrediënten:

♡ Pure Chocolade Ganache (Vulling & Buitenste laag)

 • 800 gram pure chocolade (in kleine stukjes)
 • 400 gram slagroom (Ik gebruik altijd lactose-vrije slagroom, maar je kan ook gewone of soja slagroom gebruiken)

♡ Een beetje smeerboter, voor het insmeren van de vormen.

♡ Cake

 • 120 gram pure chocolade
 • 230 gram (room)boter (Ik gebruik zelf plantaardige margarine die bedoeld is voor het maken van taarten e.d. zonder soja en lactose, het hoeft dus geen ‘echte’ roomboter te zijn)
 • 270 gram bloem
 • 120 gram cacaopoeder
 • 20 gram bakpoeder
 • 4 eieren
 • 220 gram (fijne) suiker
 • 320 gram licht bruine basterd suiker
 • 1 theelepel vanille extract (meer of minder naar smaak)
 • 240 gram melk

♡ Simple Syrup

 • 3 eetlepels water
 • 3 eetlepels suiker

♡ Fondant (eventueel marsepein of modeleer chocolade in plaats van fondant)

 • 750 gram witte fondant: Extra’s gebruiken voor ophogingen, snavel en glans in de ogen
 • 60 gram oranje fondant: 20 gram per poot en 20 gram voor de snavel
 • 650 gram bruin fondant
 • 90 gram groene fondant: 30 gram voor het strikje en 60 gram voor de staartveer
 • 10 gram zwart fondant
 • Poedersuiker voor het uitrollen
 • Optioneel: Kleurstoffen (gel of poeder): Oranje, Bladgroen, Kastanje bruin & Zwart (alleen nodig als je alleen wit fondant gekocht hebt)

Methode

Voorbereiding: Leg één helft van je ronde bakvorm op een stuk bakpapier. Traceer de vorm met een potlood of pen en vouw het papier dubbel. Knip de twee cirkels uit. De rest van het papier kan je gebruiken om je springvorm te bekleden. Pak één van de bakpapier cirkels. Vouw de cirkel dubbel en dan nogmaals dubbel zodat je een kwart van de cirkel nog ziet. Knip tot ongeveer halverwege door op de vouwlijnen en knip dan nog drie keer tussen de gevouwen lijnen. Je zou totaal zestien knipjes in je papier moeten zien wanneer je deze uitvouwt. Herhaal dit voor je ander cirkel bakpapier.

Smeer je bolvormige bakvorm in met boter, plaats vervolgens een geknipte cirkel bakpapier hierin en zorg dat deze goed tegen de vorm aan gedrukt zit. Herhaal dit met je tweede bol vormige bakvorm.

De springvorm haal je uit elkaar en dan leg je de onderkant op een tafel. Hierop leg je een stukje bakpapier en vervolgens duw je de open springvorm zijkant er overheen en doe je deze vast. Je knipt, langs de bodem van de bakvorm, het overige bakpapier los. Smeer de zijkanten in met boter.

Zorg ervoor dat de chocolade die je voor de pure chocolade ganache gebruikt fijngesneden is, als je chocoladerepen gebruikt. Als je smeltchocolade gekocht heb zijn de stukjes meestal al klein genoeg.

TIP: Je kan stap 1 tot en met 3 ook eerder doen en de chocolade ganache later nogmaals opwarmen en wat laten afkoelen om zo tot de juiste dikte te komen. Je kan eventueel ook stap 1 tot en met 17 doen en je cakes hierna in huishoudfolie wikkelen. De ganache en cakes kunnen prima ingevroren worden, maar ook een dag bewaard worden, op kamertemperatuur, als je niet alles op één dag wil doen.

Stap 1: Doe de pure chocolade, bestemd voor de pure chocolade ganache, en slagroom in een hitte bestendige glazen kom. Zet deze op een pan met een klein laagje water erin. De kom met chocolade en slagroom mag niet in het water hangen, dan verbrand je chocolade namelijk erg snel. Zet de pan met de kom erop op een klein pitje op het fornuis, op laag vuur. Gebruik een pannenlikker om af en toe voorzichtig te roeren, totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Als je te hard roert ontstaan er luchtbellen in je pure chocolade ganache. Als het water eenmaal  kookt kan je ook het vuur uitzetten, de kom houd de warmte gevangen dus de chocolade smelt zo toch.

Stap 2: Haal de kom van de pan af en droog de bodem van de kom af met een theedoek. Zet de kom neer op het aanrecht of op een onderzetter op een tafel. Wees voorzichtig terwijl je de kom van de pan afhaalt omdat er hete stoom vrijkomt en de hete kom.

Stap 3: Bedek de pure chocolade ganache met huishoudfolie, leg deze direct op de ganache. Laat nu de pure chocolade ganache afkoelen, tot deze smeerbaar is. Je kan dit controleren door zachtjes op het huishoudfolie te drukken. Terwijl je hierop wacht kan je gewoon door met de volgende stappen.

TIP: Zorg ervoor dat je huis niet te koud is, mijn ganache was te hard geworden dus ik moest deze weer opwarmen en dan weer een tijd wachten tot deze dik genoeg was om te smeren.

Stap 4: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Stap 5: Doe de, in stukjes gesneden, boter en stukjes pure chocolade in een hitte bestendige glazen kom en smelt dit alles au bain-marie of in de magnetron met korte tijdsintervallen. Vergeet niet regelmatig te roeren, met een pannenlikker, zodat de chocolade niet verbrand.

Stap 6: Zodra alles volledig gesmolten is: Haal de kom van de pan af en droog de bodem van de kom af met een theedoek. Zet de kom even opzij zodat de gesmolten chocolade en boter wat kan afkoelen.

Stap 7: Doe de bloem, cacao poeder en bakpoeder in een kom en mix dit goed door elkaar met een garde.

Stap 8: Doe de eieren, suiker, licht bruine basterd suiker en de theelepel vanille extract in een andere kom en mix dit goed door elkaar met de garde.

Stap 9: Voeg de gesmolten chocolade en boter toe aan de mix van eieren, suikers en vanille extract. Mix dit weer goed door elkaar met de garde.

Stap 10: Voeg de helft van de bloem, cacaopoeder en bakpoeder mix toe aan de kom en mix dit er goed doorheen.

Stap 11: Voeg vervolgens de melk toe, dit kan in kleine beetjes om het mixen makkelijker te maken, en mix dit er goed doorheen.

Stap 12: Voeg als laatste de rest van de bloem, cacaopoeder en bakpoeder mix toe aan de kom en mix dit er goed doorheen. Haal nog eens een pannenlikker door de kom, om te zorgen dat echt alles goed door elkaar gemixt is.

Stap 13: Vervolgens heb ik mijn cake mix gewogen, deze kwam uit op ongeveer 1700 gram, dit kan je overslaan maar ik wou graag precies te werk gaan. In elke helft van de bol vorm heb ik 685 gram van de cake mix gedaan. De rest van de cake mix doe je in je springvorm. Ook met een pannenlikker zal je altijd wat cake mix verliezen door t overgieten. Zolang er maar ongeveer evenveel in beide helften van de bol vorm zitten komt het wel goed. Je kan de vormen wat schudden om de bovenkant van de cake mix iets platter te krijgen.

Stap 14: Zet de vormen in de oven, let erop dat de bolvormen goed recht staan en niet schuin. Zorg ervoor dat er een plaat onder het rek waarop de vormen staan ligt, het liefst met wat bakpapier erop, zodat als de mix over de vormen heen gaat dit niet je hele oven vies maakt. Zet de springvorm vooraan, deze zal eerder klaar zijn dan de halve bol vormen.

TIP: Hoe lang de cakes moeten bakken zal anders zijn in elke oven, dus let goed op dat je taart niet verbrand.

Stap 15: Controleer na 15 minuten of de cake in de springvorm klaar is. Dit doe je door met een klein mes in het midden te steken. Als er geen natte cake mix aan het mes zit is de cake klaar. Bij mij duurde het 25 minuten tot de springvorm cake klaar was. Ik heb na die 15 minuten elke 5 minuten gecontroleerd of de springvorm cake klaar was.

Stap 16: Controleer 30 minuten nadat je springvorm cake klaar is of je halve bol vormen klaar zijn. Je hoeft maar één van de twee cakes te controleren aangezien er in beide evenveel mix zit. Bij mij duurde het 40 minuten voordat de halve bol vorm cakes klaar waren, nadat de springvorm klaar was. Ik heb na die 20 minuten elke 5 minuten gecontroleerd of de halve bol vorm cakes klaar waren.

TIP: Zoals je kan zien waren de bovenkanten van mijn halve bol vorm cakes een beetje aangebrand, dit kan gebeuren. De bovenkant snij je er later af, dus dit is niet erg.

Stap 17: Laat alle cakes geheel afkoelen.

Stap 18: Maak ondertussen de Simple Syrup, dit doe je door 1 deel water met 1 gelijk deel suiker te mengen en op te warmen tot de suiker is opgelost. Voor dit recept heb je ongeveer 3 eetlepels water bij 3 eetlepels suiker nodig. Laat dit afkoelen. Je kan het in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren als het eenmaal afgekoeld is.

TIP: Alle stukjes cake die je zo gaat afsnijden kan je het beste bewaren in een kom met wat vershoudfolie eroverheen. Als je dan per ongeluk te veel blijkt te hebben afgesneden kan je wat van die stukjes toevoegen.

Stap 19: Snij de bovenkanten van de halve bol vorm cakes netjes af, dit kan je het beste doen als ze nog in de vorm zitten. Snij de bovenkant van de springvorm cake ook netjes recht af.

Stap 20: Besmeer de taarten nu aan de gesneden zijde met Simple Syrup, met behulp van een bakkwast.

Stap 21: Haal één van de halve bol vormen cakes uit de bakvorm. Snij een klein stukje van de bolling af zodat deze goed op een bord kan leunen. Doe er een klein beetje pure chocolade ganache op en zet deze op een bord of taartkarton.

Stap 22: Leg de lege halve bol bakvorm op de springvorm cake en snij deze bij zodat deze goed aansluit op de onderkanten van de halve bol vorm cakes.

Stap 23: Smeer wat pure chocolade ganache, met een klein paletmes op de bovenkant van de cake en plaats hierop de uitgesneden platte ronde cake. Je kan ook een spuitzak gebruiken om de pure chocolade ganache op de taart te doen, daarna kun je deze dan netjes uitsmeren met een klein paletmes.

Stap 24: Doe bovenop de taart nu weer een laag pure chocolade ganache, zoals omschreven in de vorige stap en plaats hier bovenop de tweede halve bol vorm cake.

Stap 25: Veeg de kruimels weg, van het taartkarton of bord waar deze op staat af.

Stap 26: Je kan nu twee dingen doen: Of je smeert de ganache over de gehele taart, of je doet het in een spuitzak en spuit het er eerst op voor je de ganache uitsmeert. Ik koos voor die laatste optie omdat deze taart nog wel eens wil kruimelen en wat taart los wil late. Je kan een bolle taart het beste netjes afwerken met behulp van wat acetaatfolie.

Stap 27: Maak het taartkarton of bord onder je cake goed schoon met een stukje keukenrol. Dit stukje keukenrol kan je eventueel een beetje nat maken. Doe de cake in de koelkast.

TIPS: Als er veel duidelijke lijnen of kuilen in je ganache laag zitten dan zie je dit straks ook door je fondant heen. Om dit op te lossen strijk je de lijnen weg met een warm paletmes of gebruik je wat extra (beetje verwarmde) ganache om de kuilen op te vullen.

Je kan nu pauze houden! Ik heb zelf de taart op deze manier 1 dag in de koelkast laten staan voor ik deze bedekte met fondant. Zorg er wel voor dat er geen sterk ruikende dingen in je koelkast staan, de taart zal er naar gaan ruiken en misschien zelfs wat van de smaak krijgen. Je kan de taart uiteraard ook in één keer maken of na Stap 27 inwikkelen met huishoudfolie en invriezen tot je deze met fondant wilt bedekken.

Voordat je begint te werken met het fondant is het slim om je handen goed te wassen en je werkblad heel goed schoon te maken. Stofdeeltjes en dergelijke zie je namelijk erg duidelijk in (wit) fondant.

Voor de volgende stappen is het goed om een duidelijk beeld te hebben van de Pokémon die je gaat maken, in dit geval Rowlet. Bekijk hier de officiële tekeningen van Rowlet om zo er achter te komen hoe je taart er ongeveer moet uitzien als je klaar bent.

Stap 28: Rol het witte fondant uit op een werkvlak met wat poedersuiker. Als je de dikte van tussen de 0,3 en 0,5 cm aanhoud zou je witte fondant niet doorschijnend moeten zijn. Zorg dat de diameter van het uitgerolde fondant groter is dan de omtrek van je taart. Als je de omtrek wil meten, meet dan van de ene kant van je taart over je taart heen naar de andere kant. Zolang je taartkarton of bord wat onder de cake zit tussendoor goed schoongemaakt is kan je de stukjes fondant die je zo afsnijd goed hergebruiken.

Stap 29: Rol je fondant rond je deegroller en plaats het voorzichtig op je taart. Druk met je handen voorzichtig het fondant bovenop de taart vast en strijk het van boven naar beneden, zodat het goed tegen de taart aanzit zonder vouwlijnen. Je kan twee afgesneden stukjes fondant, waarvan je balletjes maakt, gebruiken om het fondant glad te maken.

TIPS: Er staan online veel video’s met tips over hoe je fondant op een taart kunt aanbrengen, als je het lastig vind om met fondant te werken zou je deze kunnen bekijken voor je met het fondant aan de slag gaat.

Als je scheuren hebt kan je dit oplossen door wat wit fondant met een klein beetje water te mengen en deze pasta in de scheuren te smeren.

Stap 30: Vorm, met behulp van je vingers en een deegroller, een deel van het groene fondant zodat het lijkt op de staartveer van Rowlet. Plaats deze met een beetje water op de taart.

Stap 31: Vorm, met behulp van je vingers en eventueel modeleer gereedschap, het andere deel van het groene fondant tot het strikje dat Rowlet op zijn borst heeft. Dit lijkt op twee blaadjes. Als deze af is kun je deze op een bordje in de vriezer leggen.

Stap 32: Maak twee bolle vormpjes uit het oranje fondant, of één bolle vorm die je door midden snijd, voor de pootjes van Rowlet. Vorm de pootjes door de bolletjes bijna helemaal door midden te snijden en de tenen los van elkaar te vormen. Druk twee lijnen per teen op de pootjes, zodra deze tegen de cake aan liggen. Zorg ervoor dat je in het witte fondant een indeuking maakt tussen de twee pootjes in.

Stap 33: Zoals je op de video kan zien heb ik hierna het bruine fondant dun uitgerold en op de taart geplaatst. Hierna heb ik deze in de juiste vorm gesneden en de opvulling eronder gestopt, stuk voor stuk. Dit kan je doen, of je maakt de bolvormen voor de veren van te voren en plaatst deze er eerst op, dan leg je het bruine fondant eroverheen en snijd deze voorzichtig netjes in de juiste vorm.

Stap 34: Verwijder het bruine fondant, van het masker, met behulp van de ronde uitsteker.

Stap 35: Maak twee snavels, één van wit fondant en één van oranje fondant. Snij de stukken af, zoals Rowlet zijn bek is en voeg ze daarna samen. Plaats dit met een beetje water op de taart.

Stap 36: Gebruik een beetje zwart fondant en een beetje wit om de ogen te maken. Zorg ervoor dat deze vormen goed op elkaar lijken. Gebruik water om de ogen vast te maken aan de taart.

Stap 37: Haal de strik, of twee blaadjes, uit de vriezer en snij hier een holle vorm uit, uit de achterkant. Plaats het met wat water op de taart, op de juiste plek.

♡ Eet smakelijk!

Zelf ben ik eerlijk gezegd geen enorme fan van de smaak van fondant en ik heb een deel ervan van de taart afgehaald voordat ik een stukje taart at. De fondant is wel nodig om de taart te kunnen versieren. Dit is geen makkelijk recept en kost behoorlijk wat tijd om te maken, maar het eindresultaat is zeker iets om trots op te zijn!

Vergeet niet MuchMunchies te liken op Facebook, te volgen op Tumblr en je te abonneren op MuchMunchies’ kanaal op Youtube voor meer foto’s, video’s en recepten!

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?