CD Review: GOATBED – FANDEATH

FANDEATH is een verzameling van liedjes die tijdens liveshows via live-limited CD’s zijn uitgebracht en liedjes die nog niet eerder zijn uitgebracht. Deze ‘verzamel CD’ gaf het idee dat het duo nog even alles wilde uitbrengen om iets af te sluiten, maar de titel van de CD kun je beter lezen als ‘fan desu’ ((ik ben) een fan) in plaats van de dood van de GOATBED fan.

goatbed-fandeath2016

Tracklist:

01. 2×2 INTRO (inst)
02. deNUDE
03. T-B-P-T
04. OPENING CEREMONY (inst)
05. DEAD ZEPP
06. 1205 (inst)
07. BUNNY BLADE
08. 可愛いベイベー (Kawaii Baby)
09. MUSK CAT
10. Whodunit Howdunit Whydunit
11. DAMNED THING IN THE RAIN
12. 2×2 OUTRO (inst)

Van de 12 tracks zijn er vier instrumentaal. Maar wie GOATBED een beetje kent weet dat de instrumentale tracks zeer fijn voor het gehoor zijn en zeker niet eentonig. OPENING CEREMONY is daar een zeer goed voorbeeld van, die met grof geschut de boxen uit probeert te knallen. Onder het gedender is een speech te horen welke aangepast is. De speech is Engelstalig en lijkt een christelijk tintje te hebben, maar het is zo overstemd door de muziek dat er maar een aantal woorden te herkennen zijn. Op het eind doet de muziek mij denken aan de soundtrack van een anime – anders dan DRAMAtical Murder – door het gebruik van de toeters. Dit bij elkaar maakt het instrumentale lied een interessant geheel.

De al eerder uitgebrachte nummers op dit album zijn door GOATBED deels opnieuw gearrangeerd of opgenomen. Mocht je toevallig via een liveshow een CD of USB gekocht hebben met een aantal tracks, dan zul je wel degelijk het verschil horen als je de nummers tegenover elkaar zet. DAMNED THING IN THE RAIN is het enige liedje die helemaal nieuw is. Al is dit liedje het voorbeeld dat GOATBED nog steeds DRAMAtical Murder niet wil loslaten. In 2014 kwam de PS Vita BL game uit van DRAMAtical Murder re:code, hiervoor heeft GOATBED een aantal tracks geleverd waaronder achtergrondmuziek. Van één van die tracks is DAMNED IN THE RAIN gebruikt, hier hoefde in principe alleen nog op gezongen te worden. Dit werd uiteindelijk een ballad. T-B-P-T heeft ook een connectie met DRAMAtical Murder, al hoor je dat niet meer in deze versie, in de eerdere versies hoor je nog duidelijk de achtergrondmuziek die in de game voorkomt.

Als ik kijk naar het geheel, dan heeft FANDEATH alleen maar hoogtepunten. Er is geen enkel nummer die de plank mis slaat. Alle nummers staan verdiend op dit album en zorgen ervoor dat het album catchy, dansbaar en meezingbaar is. DEAD ZEPP, BUNNY BLADE, 1205 en Whodunit Howdunit Whydunit hebben een flinke beat, terwijl MUSK CAT en 2×2 OUTRO de rust creëren op FANDEATH. Qua lyrics blijft het nog steeds zeer interessant door de combinatie van Japans en Engels, hier zal iedere GOATBED fan wel aan gewend zijn en ook niet meer opvallen.

GOATBED is GOATBED niet als er geen cover op het album staat. 可愛いベイベー (Kawaii Baby) werd uitgebracht als live-limited single met deNUDE in 2015 en is een cover van Connie Francis’ Pretty Little Baby met de Japanse lyrics. Het origineel en de Japanse versie zijn beide zoet en rustig, terwijl de versie van GOATBED een flinke dosis techno bevat en helemaal gemoderniseerd is tegenover de versie uit de jaren ’60. Beide versies zijn leuk om aan te horen, dus hier heeft GOATBED niks aan afgedaan. deNUDE slaat heel misschien op het hoesje van het album, maar de combinatie van de bass, het half-hijgend gefluister en de lyrics geeft het liedje een sexy vibe.

Het album kon alleen gekocht worden tijdens de liveshows van GOATBED (en bij cali≠gari). Op de kartonnen cover is het lichaam van zanger Shuuji te zien die geregeld er geen probleem ervan maakt om deze tentoon te stellen. Het album bevat ook een DVD met 8 tracks tijdens de one-man liveshow van 4 december 2015.

FANDEATH laat zien dat het duo, bestaande uit Shuuji en Yuuji, zich elke keer vernieuwd. Dat lieten ze al zien aan hun fans door de diverse singles die ze uitbrachten tijdens liveshows, maar het was een zeer goede zet om deze tracks te verzamelen op een CD en deze te verbeteren door onderdelen toe te voegen en te verwijderen. Het album mag zich dan ook zeker een perfecte opvolger van The optimist sees the doughnut, the pessimist sees the hole. noemen, het is nu alleen zaak voor GOATBED om FANDEATH te kunnen overtreffen. Of dat gaat lukken? Het is hoogstwaarschijnlijk wachten tot volgend jaar voor we daar antwoord op kunnen geven.

Score: 95/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?