Kanji van het jaar 2016: 金 (goud)

Het is weer bijna het eind van het jaar en dan is het weer tijd voor de Kanji van het Jaar. Elk jaar wordt er gekozen voor een Kanji die als beste het sentiment en de gebeurtenissen in Japan in dat jaar omschrijven.


Dit jaar is de keuze gevallen voor 金 (kin) en de oplettende lezers van AVO Blog zullen vast denken: maar dat is toch al eens gekozen? Dat klopt. In 2012 werd er ook gekozen voor 金, welke staat voor goud. In 2000 werd er ook al voor gekozen.

De Japan Kanji Aptitude Testing Foundation is een organisatie, gevestigd in Kyoto, dat kanji promoot en doet jaarlijks een landelijk onderzoek en dit al sinds 1995. De organisatie zei dat 金 symbool staat voor de Japanse atleten die een recordaantal gouden medailles wonnen tijdens de Olympische Spelen van Rio, maar ook de financiële politieke schandalen – vooral van voormalig gouverneur van Tokyo Yoichi Masuzou, die gebruik maakte van publieke middelen voor privé-gebruik, die zijn ondergang veroorzaakt. Daarbij kan goud ook gerefereerd worden naar de winnaar van de Amerikaanse verkiezingen, Donald Trump, vanwege zijn haarkleur (kinpatsu). Maar ook Piko Taro, die wereldwijd bekend werd door PPAP, gezien hij een goudkleurige panterprint outfit draagt.

Dit jaar waren er meer dan 150.000 inzendingen ontvangen, waarvan meer dan 6600 stemmen gingen voor 金. In een ceremonie die afgelopen maandag werd gehouden tekende Seihan Mori, de hoofdpriester van de beroemde Kiyomizu Boeddhistentempel in Kyoto het karakter met een groot kalligrafie kwast op een enorm stuk washipapier.

In 2015 werd er gekozen voor 安 (an, yasui), welke symbool stond voor vrede/veiligheid, maar ook goedkoop. Het symbool verwees naar de controversiële wetgeving inzake beveiliging.

Bron: Kanji of the Year via Japan Times, RocketNews24

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?