CD Review: AiRI – Mirage

This post is also available in: English

Sommigen zullen haar nog wel herkennen van Abunai! 2016, waar ze voor de eerste keer optrad in Nederland; AiRI. Een Japanse rock zangeres die in 2014 haar derde album genaamd Mirage uitbracht. Anderen zullen haar misschien zelfs nog kennen van haar vorige artiestennaam, UR@N. Ze begon met die naam in 2000 aan haar artiesten carrière en zong al snel een aantal titelsongs voor verscheidene games en animes. In 2011 nam ze de naam AiRI aan en kreeg veel succes door het zingen van de titelsong van de anime 30 Sai no Hokentaiku ED. In 2012 kwam haar debuutalbum ‘Puzzle’ uit en in hetzelfde jaar gaf ze haar eerste live concert. In 2013 bracht ze haar tweede album uit, genaamd ‘Color’, waar het nummer Dreamer, het openingslied van de anime Tari Tari erg populair van is. Daarna kwam het album wat ik voor jullie zal reviewen, ‘Mirage’. Er staan veel nummers op dat album die AiRI heeft gezongen voor videospellen en animes. In 2015 bracht AiRI nog haar mini-album ‘Smash!!!’ uit, waar ik gelijk denk aan Super Smash Bros, maar in dit album zit verrassend genoeg geen enkel nummer die voor een videogame of anime is gebruikt, wat in al haar andere albums wel het geval is. Tussen alle albums door bleef ze liedjes zingen voor animes en games met haar energieke en frisse geluid.

Tracklist:

01. Mind-set
02. And Jump!!
03. One Scene
04. Time has come
05. You’ll never walk alone
06. Baby
07. 送れないラブレター
08. Powdery Snow
09. MEMORIA
10.ウツクシセカイ
11.Good Job!
12. ミラクルハイプレッシャー
13. 深海
14. Imagination > Reality

Het album ‘Mirage’ heeft in totaal veertien nummers en begint met het nummer Mind-set die ik zo kan zien als soundtrack voor een anime. Dat is echter niet zo, het is een van de zeven nummers die niet voorkomt in een anime of videogame. Toen ik dat zag was ik best wel verrast. Het nummer Mind-set heeft best die anime vibe met het hoge tempo, gitaarrock en bad-ass zang. AiRI heeft ook een muziekvideo gemaakt voor dit nummer. Time has come en Imagination > Reality vallen in hetzelfde rijtje als Mind-set. De drum en gitaar zijn erg aanwezig en de beat is lekker snel; goed om mee los te gaan bij een mini-danceparty.

Nummer 10 van het album, ウツクシセカイ, vind ik anders dan de anderen, maar op een goede manier. Ze zingt in dit nummer schattig zonder nasaal te zijn. Het tempo en de melodie zijn erg prettig om op te dansen en dit lijkt me zodoende een perfect nummer bij een concert om het publiek leuk mee te laten doen.

And Jump!! En Good Job! zijn beide nummers die erg upbeat en vrolijk zijn. Het tempo ligt hoog en AiRI’s zang klinkt lekker vlot en fris. Wat anders is dan elk ander nummer op dit album is dat Good Job! zangstemmen heeft van andere mensen in het liedje. Ze herhalen wat AiRI zingt of zingen zelf kleine zinnetjes. Als je net zoals ik Japans niet tot nauwelijks mee kan zingen, is dit een hele goede oplossing. De woordjes/zinnetjes die de mensen zingen zijn makkelijk verstaanbaar en ook goed na te produceren, perfect voor bij een concert!

Zoals ik al had genoemd heeft AiRI veel nummers gezongen voor videogames en dat is bij dit album niet uitgesloten. Bij een aantal nummers die bestemd zijn voor videogames merkte ik wel dat haar stem opeens nasaler klinkt. Bij de nummers Baby, 送れないラブレタ en ミラクルハイプレッシャ is dit het geval. Persoonlijk vind ik dat nasale niet zo mooi. Het klinkt een beetje alsof ze te hard haar best doet om schattig te klinken en dat vind ik jammer, vooral omdat ik vind dat het helemaal niet nodig is. Baby en 送れないラブレタ vind ik dus niet fantastisch. Het nummer ミラクルハイプレッシャ kan ik meer waarderen, omdat er een leuk gebruik is met verschillende tempo’s en instrumenten, waardoor het nasale meer wegvalt.

Als je goed de zangpotentie van AiRI wil horen zijn de nummers You’ll Never Walk Alone en Powdery Snow daar perfect voor. Ze kan van een zoete en lieve stem naar erg krachtige zang met uithalen zonder dat ik merk dat ze er veel moeite voor moet doen. Die afwisseling van zoet en stoer is fijn verwerkt in de nummers. Powdery Snow is vooral heel harmonieus, waardoor haar zang super naar voren komt.

One Scene en MEMORIA zijn beide nummers die ik niet heel speciaal vind. MEMORIA is gewoon een normaal rock nummer met niets wat er echt uitsprong en One Scene is meer een popnummer dan een rocknummer, maar was tevens niet heel veel aan naar mijn mening. De gitaar is wel mooi verwerkt in One Scene en komt dan ook goed terug in de brug en op het einde van het nummer.

Mijn persoonlijke favoriet op het album is het nummer 深海. Het is een mysterieus nummer met een zacht tempo gepaard met een dromerige zang die afwisselt met een emotionele zang met meer uithalen en een wat hoger tempo die goed past bij die emotionele zang. Ze vertolkt de emoties erg mooi in haar stem. Het mysterieuze is vooral een soort fluit instrument die mij doet denken aan muziek uit de middeleeuwen. Het klinkt dus een beetje als een mix van middeleeuwen en onze tijd wat ik erg apart vind, maar toch heel goed passend bij dit nummer en maakt het dan ook zeker uniek.

Alles bij elkaar genomen vind ik dit zeker een goed album. Ik vind maar een paar nummers een beetje middelmatig, maar die werden omhoog gehaald door unieke en goed in elkaar gezette nummers. Mocht je nog niet weten wie AiRI is of wil je haar weer opnieuw ontdekken is Mirage zeker een goed album om mee te beginnen!

Score: 90/100

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?