VMO maakt knalhard einde aan State X New Forms 2016

State X New Forms 2016 was de allerlaatste editie van het jaarlijks muziekfestival die elk jaar werd gehouden in en rondom het Paard van Troje in Den Haag. Elk jaar mocht je een zeer interessante line-up verwachten qua muziek en andere activiteiten. Tijdens de 2016-editie van State X New Forms maakten twee Japanse acts hun opwachting: de alternatieve band Vampillia en de black metal act VMO (Violent Magic Orchestra). Een aantal bandleden van Vampillia bevinden zich ook in VMO en daarom was het al heel gauw begrijpelijk dat deze twee acts gelijktijdig in Europa gingen touren.

Beide acts zijn verder niet echt met elkaar te vergelijken. Terwijl Vampillia tijdens de show in Den Haag begon met een prachtig vioolspel, weet VMO keihard uit de boxen te knallen met vooral digitale black metal die extra interessant gemaakt wordt met stroboscopen en een danser die zijn gezicht heeft versierd in de stijl van corpsepaint. Vampillia en VMO waren incompleet tijdens deze Europese tour, normaliter bestaat Vampillia uit 10 bandleden en VMO mistte ook een aantal gezichten, die allen vernoemd zijn naar black metal bands. Beide acts zijn hevig, al is VMO harder omdat deze meer gefocust is op black metal. Vampillia heeft een diversiteit aan genres, waardoor je de band kunt plaatsen onder experimenteel, black metal en rock.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Vampillia was de opwarmer voor de allerlaatste afsluiter van State X New Forms, terwijl Vampillia een lange set kon spelen had VMO maar liefst 30 minuten de tijd om het publiek te verblijden met lawaai en chaos. Vampillia liet ook chaos zien, maar ook schoonheid. De zanger leek de vertegenwoordiger te zijn van het leven; hij liet pijn horen in zijn stem, schreeuwde en gruntte, hij bewoog in de rondte en sprong op het podium, terwijl de rest van de band de emotie versterkten door te blijven spelen op hun instrumenten.

Vampillia en VMO zijn goede voorbeelden van acts die je vooral live eens moet meemaken. Vampillia is vooral zeer overtuigend en indrukwekkend, terwijl VMO simpel aantrekkelijk is om je hoofd heftig te bewegen op de maat van de knalharde muziek. Een super afsluiter van een super interessant festival!

Fotografie: Francisca Hagen

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?