Anime Review: Fune wo Amu (The Great Passage)

This post is also available in: English

Fune wo Amu, ook bekend als The Great Passage, is vernoemd naar het woordenboek waar het hoofdkarakter, Mitsuya Majime, aan moet gaan werken. De anime werd aangeraden door Anvica als één van de herfst 2016 titels die je moet zien en heeft een goede beoordeling gekregen online. Terecht? Of niet?

Studio: Zexcs
Genres: Drama, Slice of Life, Romance
Rating: PG-13
Gebaseerd op de gelijknamige roman door Shion Miura.

Start uitzending: 14 Oktober 2016
Aantal afleveringen: 11
Lengte aflevering: 22 minuten

Mitsuya Majime, een sociaal onhandige verkoper, word geworven om te werken aan een nieuw soort woordenboek. Het woordenboek, The Great Passage, is het idee van Kouhei Araki en Tomosuke Matsumoto. Het tweetal runt de redactie van de woordenboek afdeling en wanneer Nishioka Masashi, een werknemer, Kouhei verteld over het gesprek wat hij heeft gehad met een verkoper, besluit Kouhei om hem gelijk te gaan ontmoeten. Kouhei is wanhopig op zoek naar een vervanger, want hij wil minder gaan werken door persoonlijke omstandigheden. Nadat hij Mitsuya heeft ontmoet weet hij het zeker; hij heeft Mitsuya’s talenten nodig om The Great Passage te creëren. Snel begint Mitsuya’s leven te veranderen, hij ontmoet nieuwe mensen en begint met zijn nieuwe baan. Allemaal terwijl hij zich afvraagt of hij in staat zal zijn om samen te werken en te helpen om het woordenboek te voltooien.

Score: 70 / 100

Fune wo Amu is zeker het kijken waard, naar mijn mening. Terwijl het verhaal veel focus legt op het woordenboek, waar het terecht naar vernoemd is, is er ook best wat focus op de karakters die hieraan werken, specifiek op Mitsuya Majime. Hij is sociaal onhandig op een erg schattige manier, toekijken hoe hij worstelt met het vinden van de juiste woorden, of eigenlijk, zoals hij het liever zou hebben, de perfecte woorden om zijn gevoelens over te brengen aan de mensen om hem heen is aandoenlijk. Persoonlijk zou ik een beetje minder uitleg over hoe woordenboeken gemaakt worden niet erg gevonden hebben, maar de serie is zeker het kijken waard!

Wil je weten waarom? Lees verder!

Het verhaal

De anime begint met een hoop details over woordenboeken en specifiek over wat ze betekenen voor de karakters die zich bezig houden met het maken van The Great Passage. Zelf kon ik het niet geheel serieus nemen wanneer gezegd werd dat The Great Passage een schip moest worden om de grote oceaan van woorden mee over te steken, een woordenboek wat mensen samenbrengt. Een middel dat iedereen kan helpen om elkaar te begrijpen. Dat ik dit wat vergezocht vond kan te maken hebben met het feit dat ik geen papieren woordenboek meer aangeraakt heb sinds de middelbare school, alhoewel ik wel online versies gebruik. Als je geïnteresseerd bent in de definities van woorden en een passie voor woorden hebt, dan is dit zeker een voordeel bij het kijken van deze anime.

Als team moeten de karakters vele obstakels overwinnen tijdens het creëren van The Great Passage. Waaronder obstakels zoals woorden die missen en dat hun eigen uitgeverij dreigt om het woordenboek te cancelen. De veranderingen en voortgangen in de levens van de mensen betrokken bij dit woordenboek die je te zien krijgt zijn interessant, maar niet super spannend. Er waren niet veel onverwachte dramatische wendingen in het verhaal. Ook al heeft het verhaal zeker een aantal Drama en Romantiek aspecten, het focust er niet zo op als ik verwacht had. De serie bevat een schattig liefdesverhaal en Mitsuya is zeker een dramatisch karakter als het gaat om zijn gedachten en dromen, maar het is een anime die je niet steeds weer tot tranen zal brengen, of in ieder geval bracht het mij niet meer dan een keer tot tranen.

Elke aflevering titel word uitgelegd aan het einde van de aflevering, met een definitie en voorbeeld. Alhoewel ik het niet nodig vond omdat ik de woorden kende, voegde het wel iets toe. Het was een extra link naar het onderwerp naar de anime.

Als je eenmaal bij aflevering acht bent is het, best wel willekeurige, meer dan 10 jaar later. Wanneer je kijkt naar de ontwikkeling van de karakters tot op dit punt lijkt het gat niet logisch, maar wanneer je je realiseert dat er aan het begin gezegd werd dat The Great Passage meer dan 10 jaar zou kosten om te maken; dan is het logisch om zoveel tijd over te slaan. De anime heeft ten slotte slechts elf aflevering.

De karakters

Mitsuya is een interessant en verre van normaal karakter. Wanneer hem gevraagd word naar zijn hobby’s antwoord hij dat hij graag naar mensen kijkt terwijl ze een roltrap oplopen. Hij lijkt poëzie en schoonheid te vinden in saaie alledaagse gebeurtenissen, al helemaal die gebeurtenissen waar wat orde in zit. Hij vind een doel in zijn werk voor The Great Passage. Langzaamaan krijgt hij meer sociale dan alleen zijn kat Tiger en zijn hospita. Mitsuya, onhandig zoals hij begint, al snel slaagt hij erin om goed overweg te kunnen met anderen en focust hij zich op meer dan alleen werk.

Kaguya Hayashi, een vrouw die Mitsuya ontmoet en waar hij verliefd op work, is een Japanse chef in training bij Apricot in Yushima. Terwijl het verhaal zich verder ontwikkeld leer je haar beter kennen en zie je haar haar doelen bereiken. Haar interactie met Mitsuya is best grappig, aangezien Mitsuya niet weet hoe hij zijn gevoelens moet verwoorden of überhaupt hoe hij moet omgaan met een vrouw die hij leuk vind.

Er zijn meer karakters, zoals Masashi, een man die niet echt van woordenboeken houd op dezelfde manier als de rest van de mensen op deze afdeling, Kaoru, die assisteert op de woordenboek afdeling, Kouhei en een oudere man genaamd Tomosuke Matsumoto, die zijn leven heeft gewijd aan woordenboeken en best een poëtische visie heeft over hun doel.

Bovenop deze karakters zijn er ook nog vier woordenboeken die steeds tevoorschijn kwamen in het midden van de afleveringen, hun namen zijn Kai, Hiroshi, Rinta en Sen. Zij legde uit hoe ze allemaal anders waren en praatte veel over het zijn van een woordenboek. Deze karakters waren erg schattig en leken best kinderlijk vermaak voor zo’n ‘volwassen’ anime, maar dit zat mij niet echt dwars. Ook al interesseerde hun verhalen me niet heel erg, hun interacties waren leuk om te zien.

De animatie

Zexcs, de studio van deze anime, staat bekend om anime zoals Sukitte Ii na yo., Diabolik Lovers en Omamori Himari, om er een paar te noemen. De anime die deze studio maakt hebben veel gevarieerde tekenstijlen. Zexcs heeft meer dan 60 anime, OVA, specials en films geproduceerd, waarvan een hoop onder het romantiek genre vallen.

Persoonlijk vind ik de tekenstijl van Fune wo Amu mooi en simpel, er is niet te veel of te weinig detail in de ontwerpen en achtergronden aanwezig. Ik kon geen fouten in de animatie vinden, deze leek goed te lopen.

De intro & outro

Fune wo Amu heeft een erg energiek intro liedje, met passende beelden, voor zo’n kalme anime met langzame vooruitgang. Het intro liedje, ‘Shiokaze (潮風)’ door Taiiku Okazaki (岡崎体育), past perfect bij de anime wanneer je naar de songtekst kijkt. De intro laat een hoop belangrijke karakters zien en een aantal iconische onderwerpen, zoals een reuzenrat en Mitsuya’s kat.

Het outro liedje is best kalm, maar past goed bij de anime. Zoals ik al aangaf, het is best een kalme anime. De beelden die je ziet tijdens het horen van het liedje, ‘I & I’ door Leola, passen goed bij de sfeer die het liedje creëert.

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?