5 Japanse films die je niet mag missen op IFFR 2017

Het is vanaf volgende week weer tijd voor het IFFR, het International Film Festival Rotterdam. 12 dagen lang krijg je de kans om te genieten van films van over de gehele wereld. Woensdag 25 januari gaat het IFFR 2017 van start.

Elk jaar biedt het IFFR films aan onderverdeeld in vier secties, die elk hun eigen sfeer, stijl, kleur en toon hebben: Bright Future, Voices, Deep Focus en Perspectives. In deze secties bevinden zich ook Japanse films, waarvan ik er vijf uitlicht.

Japanese Girls Never Die

Een jonge vrouw verdwijnt in Tokyo en een groep vrouwelijke straatkunstenaars spuit haar gezicht op muren door de hele stad. Een bende tienermeisjes valt mannen aan op straat. Deze film is een zinderende mengeling van subtiele momenten en chaotische uitbarstingen, die opkomt voor levendige Japanse meisjes die zich ergeren aan machismo.

De verfilming van een roman van Mariko Yamauchi uit 2013 van ex-acteur en regisseur Matsui Daigo combineert drie verhaallijnen tot een verbluffende mix van romantische komedie, documentaire en uitbarstingen van pop-gerelateerd geweld. Japanese Girls Never Die ((Azumi Haruko wa Yukuefumei, アズミ・ハルコは行方不明) is een Europese première en is te zien op 28 en 29 januari, maar ook op 1 en 3 februari.

Harmonium

Deze home invasion-thriller verpakt als familiedrama gaat over de knagende werking van schuld- en wraakgevoelens. Een gezin neemt met tegenzin een mysterieuze man (Asano Tadanobu) in huis die een onverklaarbare tragedie veroorzaakt. Acht jaar later worden oude wonden opengehaald.

Harmonium (Fuchi ni tatsu, 淵に立つ) uit is van de hand van regisseur Fukada Koji en is te bekijken op 27, 29 en 30 januari en 2 februari.

Ascent

Fiona Tan - Ascent (2016)Trailer kan hier bekeken worden.

Mount Fuji, de heilige Japanse vulkaan, zit in ieder beeld van deze caleidoscopische fotocompilatie. Balancerend tussen documentaire en fictie, wordt dit experiment op de soundtrack leven ingeblazen door de herinneringen van een Engelse vrouw aan haar overleden Japanse geliefde, die ooit de vulkaan beklom. De basis is een montage van duizenden foto’s met de beroemde vulkaan, bijeengebracht uit een groot aantal bronnen, van het Izu Photo Museum tot amateurfotografen. Op de expressieve soundtrack klinken de stemmen van de fictieve hoofdpersonen.

De film uit 2016 is van de hand van Fiona Tan en is te bekijken op 27 en 29 januari en op 1 februari.

A Bride For Rip Van Winkle

In dit hartverscheurende portret van eenzaamheid zie je de jonge Nanami, een introverte lerares met zoetgevooisde stem, die online wildvreemden rekruteert om als haar vrienden en familieleden te fungeren op haar bruiloft. Dit sterk melancholische, ingetogen epos is een schets van een veerkrachtig geloof in de mensheid in een zee van bedrog.

Het is een Europese première voor A Bride For Rip Van Winkle (リップヴァンウィンクルの花嫁) uit 2016 van de hand van Iwai Shunji. De film is te bekijken op 26 en 28 januari, maar ook op 1 en 4 februari.

The Eye’s Dream

In deze film verbindt body horror en pink film (Japanse softporno) tot een psychedelisch resultaat. Een eenogige fotografe, genaamd Maya, met een oogobsessie wordt gevraagd mee te werken aan een documentaire over het fenomeen ‘fantoomledematen’. Het geweld in deze genre bender is grotesk, de seks verontrustend. Maar daarnaast worden er serieuze onderwerpen aangesneden, zoals voyeurisme en ‘the male gaze’. Het kijken zelf wordt geseksualiseerd. En vervolgens zelfs getotaliseerd. Of zoals Maya het zegt: “Ik bén een oogbal.

The Eye’s Dream (Gankyu no Yume, 眼球の夢) uit 2016 is van regisseur en veteraan Sato Hisayasu en te bekijken op 26 en 28 januari, maar ook op 1 en 4 februari.

Reguliere films kosten € 11,00 en met korting € 8,00. Een midlength-film die tussen de 40 en 60 minuten lang is kost € 8,00 en met korting € 5,00. Je kunt natuurlijk ook een lidmaatschap nemen om zo rustig allerlei films te bekijken. Meer informatie vind je hier.

IFFR vindt plaatst tot en met zondag 5 februari 2017 en is de 46ste editie. Thema voor IFFR 2017 is Parallax Views, welke gecombineerd zal worden met de Perspectives sectie.

IFFR biedt meer dan alleen films

Tijdens het IFFR zal in WORM een programmering zijn van vier avonden onder de noemer sound//vision 2017 waarbij Audio Video optredens te zien zijn, het is onderdeel van IFFR’s korte filmprogrammering en is van 26 januari tot en met 29 januari. Op de donderdag – de startavond – zal Mimicof optreden. Meer informatie over de programmering is hier te vinden. Naast sound//vision zijn er ook exposities, videowerken en installaties te bekijken, zoals de eerste internationale showcase van het werk van Imai Norio en Oral History van Koizumi Meiro. Meer daarover kan hier bekeken worden.

Bron: IFFR

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?