CD Review: MUNIMUNI – GIGS -case of doguu-

This post is also available in: English

Op de speciale datum 13 december 2011 (13-12-11) hield MUNIMUNI (ムニムニ) een liveshow in Shinjuku Loft. Van deze show is een live CD uitgebracht in 2015. Het is altijd de vraag waarom zo’n live CD interessanter kan zijn tegenover bewegend beeld. De show was uiteindelijk een tourfinale van een two-man met de band the god and death stars, waarbij de band HERE (ゲスト) ook optrad. Tijdens die show heeft de band in totaal elf liedjes ten gehore gebracht, op de live CD zul je toch met twee minder moeten doen.

GIGS -case of doguu- live in shinjuku loft domeTracklist:
01. Power (op andere releases heet het パワー)
02. 曲がる世界 (Magaru_sekai)
03. The ghost song
04. The doguu song
05. My Lucifer
06. Grotesque (op andere releases heet het グロテスク)
07. Neo song
08. Boys
09. フッフー (Fuffuu)

De muziek die de band maakt kan beschreven worden als een mix van wazige psychedelische dark/goth rock met post-punk en hier en daar referenties naar de klassieke visual kei. Het ene moment is de muziek super energiek en op het andere moment is het melancholisch en dromerig. Daarmee is het live album, bestaande uit negen tracks, ook gevuld. Gezien de liveshow in 2011 plaatsvond, zijn de tracks van voornamelijk vanaf de beginperiode van MUNIMUNI in 2005 tot aan 2011 met de melodische en swingende Power en het vrolijke フッフー (Fuffuu).

MUNIMUNI heeft diverse line-up veranderingen ondergaan, ten tijde van de liveshow bestond de band verder uit gitarist -memai-, bassist TOSHI en drummer TELL. De vaste man van de band, CANOU, weet vaak jammerend de liedjes door te komen, naast het feit dat hij de gitaar bespeeld. Deze zang heeft wel iets, want het voegt wat toe aan de melancholische liedjes. Er word extra echo op zijn stem toegevoegd om het extra effect mee te geven, maar misschien ook om zijn stem niet te veel kracht te geven waardoor het gejammer vervelend aan te horen kan zijn. Maar CANOU kan uiteindelijk veel meer dan lamenteren, maar als je deze combinatie al kunt waarderen, dan is het genieten geblazen van begin tot het eind!

De liedjes op de live CD lopen gewoon door, zoals het hoort bij een liveshow. In principe had deze CD ook gewoon als CD kunnen dienen, alleen aan het begin krijg je de aanwijzing dat het live opgenomen is doordat het publiek te horen is. Er wordt enthousiast geklapt en gejuicht, grote kans dat de bandleden het podium opstappen om te starten met de show. De liedjes gaan achter elkaar door en de kwaliteit van het geluid is zeer goed. Dat maakt ook veel goed tegenover mijn voorkeur, de live DVD. De tracks die de band ten gehore heeft gebracht tijdens deze liveshow, waren stuk voor stuk goed neergezet en zijn ook wel de betere tracks van deze visual kei band.  Al hadden Beat for you, KILL ME KILL ME KILL ME en nioi (匂い) nog best bij gekund om er uiteindelijk een soort van ‘best of’ live CD van te maken.

Het feit dat het pas in 2015 werd uitgebracht heeft heel misschien te maken met het feit dat MUNIMUNI de fans graag laat wachten op nieuwe releases. Rond 2010 werd er een mini album getiteld THE DOGUU ALBUM aangekondigd en deze werd keer op keer uitgesteld. Tot op heden is deze CD nog steeds niet uitgebracht, maar kwam deze live CD en een andere mini album uit: A_KILLS_A. De band is ondertussen zeer actief als live band en weet bij elke show toch wel wat publiek te trekken. Maar het is afwachten wanneer er de ene CD uitkomt waar fans zeker zeven jaar met smart op lijken te wachten!

Score: 90/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?