Anime Review: Yuri!!! on Ice

This post is also available in: English

Yaoi-.. Ik bedoel Yuri!!! on Ice is best een hype geworden. De originele anime die een ooit groots Japans schaatser, Yuuri Katsuki, volgt heeft een hoop fans en hele hoge scores online, maar zijn deze scores terecht?

Studio: MAPPA
Genres: Sports, Comedy, Drama, Ice-Skating, Shounen ai
Rating: PG-13

Start uitzending: 6 Oktober 2016
Aantal afleveringen: 12
Lengte aflevering: 23 minuten

Na zijn verwoestende verlies bij de Grand Prix Finale keert Yuuri Katsuki terug naar zijn huis in Kyushu en probeert te bedenken wat hij nu met zijn toekomst moet doen. Ooit was hij Japan’s meest veelbelovende figuur schaatser, maar hij vraagt zich nu af of hij met pensioen moet gaan of door moet gaan met schaatsen. Hij krijgt zijn antwoord wanneer vijfmaal achtereenvolgend wereldkampioen schaatser Victor Nikiforov voor hem verschijnt en aanbied om zijn mentor te zijn. Als grote fan van Victor accepteert Yuuri uiteraard en met Victor’s hulp ontwikkeld hij zijn kunsten verder. Maar zal het ditmaal genoeg zijn om te winnen?

Score: 70 / 100

Yuri!!! on Ice heeft de harten van vele fans gewonnen, specifiek diegene die houden van shounen ai suggesties, helaas heeft het niet mijn hart gestolen. De verhaallijn, animatie en tekenstijl waren geen top kwaliteit. De series begon erg langzaam en het tempo versnelde pas in de zesde aflevering, dit maakte de serie minder leuk voor mij. Fans van de serie lijken vooral te focussen op de shounen ai in deze serie, op dit punt ben ik het wel eens; het was hartverwarmend en leuk om te kijken. Ik heb de show niet gescoord op alleen de mooie momenten, wat de reden is dat mijn score lager is dan de score die de meeste fans geven. Deze show had mij niet op het puntje van mijn stoel, ik had verwacht dat het zo zou eindigen als het deed. Ook al zijn de shounen ai momenten zeker het kijken waard, had ik zeker kunnen doen zonder de vele details en overvloedige uitleg over schaatsen.

Dat is het korte antwoord, maar blijf lezen als je meer wilt weten.

Het verhaal

Zoals ik hierboven al vermeldde, begint het verhaal langzaam. De eerste vijf aflevering hebben een langzame opbouw, wat ervoor zorgt dat de serie minder geschikt is voor binge-watching. Als je eenmaal bij de zesde aflevering komt versnelt het tempo wel een beetje, wat de serie leuker maakt. Daarbij zijn er vanaf dit punt ook wat meer momenten die zich niet op het ijs of tijdens een training afspelen, was het ook minder saai maakt. De momenten op het ijs waren niet erg spannend, naar mijn mening, de reden hiervoor was animatie gerelateerd. De verhaallijn van de serie en het einde waren best voorspelbaar voor mij, ook al waren de shounen ai momenten een beetje verrassender.

Yuuri komt meerdere obstakels tegen in zijn strijd om een gouden medaille op de Grand Prix Finals. Terwijl hij dichter bij zijn doel komt zie je de relatie tussen hem en Victor veranderen. Victor heeft geen ervaring als coach en gedraagt zich ook niet echt als een coach, maar zijn aanwezigheid alleen motiveert Yuuri om zich verder te ontwikkelen. Je ziet zijn zelfvertrouwen groeien over tijd. Hij wil Victor versteld doen staan en behagen. Hun ‘liefde’ is erg lief en soms onschuldig, maar er zijn een aantal suggestievere momenten ook al lijken deze deel te zijn van de humor van deze serie.

De serie heeft een hoop opsommingen en uitleg, vooral in de eerste paar afleveringen. Veel daarvan had ik zonder kunnen doen, ook al ben ik niet erg bekend met schaatsen als sport.

De karakters

Yuri!!! on Ice heeft een hoop verschillende persoonlijkheden in de serie, er zijn best een aantal schaatsers betrokken bij de vele wedstrijden en de meeste krijgen ook best een beetje focus in de serie. Je leert een beetje over hun achtergronden en persoonlijkheden, wat het naar mijn mening leuker maakt om te kijken.

Yuuri Katsuki, de hoofdpersoon, heeft vele kanten. Dit lijkt initieel niet het geval, maar zodra hij wat zelfvertrouwen ontwikkeld worden zijn vaardigheden ook al snel beter, zowel sociaal als op het ijs. Hij lijkt graag Victor te willen behagen en geeft duidelijk om hem. Op sommige momenten lijkt hij wat wanhopig om aan Victor’s gezelschap vast te houden en het lijkt zelfs alsof hij zonder Victor nooit door zou zijn gegaan met schaatsen.

Victor Nikiforov is een erg zorgeloos en toch serieus karakter. Hij is erg serieus als het gaat om hoe Yuuri zijn schaatsvaardigheden kan verbeteren, maar daarnaast is hij niet echt serieus. Hij lijkt graag zijn kleding uit te doen en voelt zich duidelijk niet oncomfortabel als hij naakt is rond andere mannen. Dit creëert een aantal grappige momenten.

Yuri Plisetsky, of Yurio zoals Yuuri en Victor hem noemen, is een best onbeschofte tiener die erg goede vaardigheden heeft op het ijs. Met de tijd word hij iets zachter en lijkt hij meer te geven om andere karakters. Hij word steeds gemotiveerder om te winnen.

De animatie

Met de kwaliteit van de animatie in deze serie ben ik niet erg tevreden. Of eigenlijk het gebrek aan consistente kwaliteit was teleurstellend. Soms leek er een frame te ontbreken en andere keren waren karakters raar misvormd. Enige voorbeelden hiervan zijn nekken die veel te lang waren, lichamen die geen figuur hadden, ook al hadden ze deze normaal wel en kleding en haar die niet echt meebewogen zoals je zou verwachten als iemand schaatst.

De schaats animaties werden duidelijk hergebruikt, best wel vaak eigenlijk. Dezelfde fouten bleven herhaald worden en de manier waarop de routines uitgevoerd werden was bijna identiek, ik zeg bijna omdat karakters soms vielen en andere keren niet. Zelfs de intro van de serie herhaalde animaties, alhoewel deze animaties wel veel beter uitgewerkt en vloeiender waren.

Soms zagen karakters er niet uit zoals zou moeten, het was inconsistent. Een voorbeeld hiervan is Yuuri, tijdens zijn dikkere periode. In één aflevering ging hij van dik, naar dun, naar dik, naar ‘normaal’. Persoonlijk had ik soms niet doorgehad dat hij ‘dik’ hoorde te zijn, als de karakters het niet constant meldde. Soms zag Russische Yuri er een beetje alien-achtig uit, zowel in zijn bewegingen als in de manier waarop hij was getekend.

De intro & outro

‘History Maker’ door Dean Fujioka is het intro liedje. Deze past goed bij de animatie die te zien is. Het liedje is niet erg opvallend, het heeft geen enorme hoeveelheid energie, maar ik vind wel dat het liedje goed bij de anime past. De intro past over het algemeen goed bij de serie.

Het outro liedje, ‘You only live once’ door YURI!!! on ICE featuring w.hatano, is best energiek. Tijdens het liedje zijn er plaatjes te zien die een betere indruk van de karakters in de serie geven, wat een leuke toevoeging was. Alhoewel er geen animatie is, alleen plaatjes, zijn er wel wat lichtflitsen die goed het ritme van het liedjes bijhouden.

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?