Recept: Regenboog Hartjes Roll Cake

This post is also available in: English

Ook al zijn Cake Rolls geen Japanse uitvinding zijn ze in Japan wel redelijk populair. Daarnaast maakt de schattige print het natuurlijk helemaal ‘Kawaii’! Als samenwerking tussen AVO Blog en MunchMunchies deel ik graag recepten met een Japans tintje, maar dit zijn niet mijn enige recepten.

rainbow-hearts-cake-roll_1

Moeilijkheidsgraad: ✩✩✩

Dit is gebaseerd op de lange bereidingstijd (exclusief de wachttijden tussendoor), het feit dat eiwitten opkloppen voor sommige mensen wat lastig kan zijn en het aantal stappen die er zijn.

Benodigdheden:

♡ Template (Link)
♡ Bakvorm (Degene die ik gebruikte was 38,7 cm bij 26 cm, maar het mag ook iets kleiner)
♡ Bakpapier + Schaar
♡ Elektrische Mixer + Kloppers
♡ Maat lepels/Measuring Spoons
♡ 3 Mengkommen (Minimaal)
♡ 6 Bakjes of Glazen
♡ 6 (wegwerp) Spuitzakken
♡ Saté prikkers of Barbecue prikkers
♡ Bakkwast
♡ Optioneel: Paletmes
♡ Optioneel: 6 Kleine Spuitmondjes (Bijvoorbeeld Wilton tip 1 of 2)
♡ Optioneel: Afkoelrek
♡ Optioneel: Keukenrol

Ingrediënten:

♡ Cake Mix

 • 3 eigelen*
 • 30 gram (fijne) suiker
 • 40 gram zonnebloemolie
 • 60 gram water
 • ½ theelepel vanille extract
 • 80 gram bloem
 • 10 gram bloem
 • Gel Kleurstoffen (Uiteindelijke kleuren moeten zijn rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.)

♡ Meringue (kleine hoeveelheid)

 • 1 eiwit*
 • 5 gram (fijne) suiker

♡ Meringue (grote hoeveelheid)

 • 3 eiwitten*
 • 25 gram (fijne) suiker

♡ Simple Syrup

 • 4 eetlepels water
 • 4 eetlepels suiker

♡ Vulling

 • 100 gram slagroom**
 • ¼ theelepel vanille extract (of meer, naar smaak)
 • Optioneel: Een paar aardbeien

♡ Optioneel: Citroensap**

* Deze ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
** Deze ingrediënten moeten koud zijn, bewaar deze in de koelkast tot gebruik.

Methode

Voorbereiding: Doe het template in je bakvorm met een stuk bakpapier, wat je goed op maat geknipt hebt, eroverheen. Als je bakpapier verschuift of opkrult kun je hier, voor het spuiten, voorwerpen op leggen om het strak te laten staan. Zo gebruikte ik hiervoor barbecue prikkers.

TIP: Voor dit recept heb je losse eiwitten en eigelen nodig. Je kunt de eieren zelf scheiden, let er hierbij wel op dat de kommen waar de eiwitten in gaan goed ontvet zijn, evenals de kloppers waarmee je deze opklopt. Goed afwassen dus en goed afdrogen, dit afdrogen doe ik vaak met keukenrol. Daarnaast gebruik ik vaak citroensap en een stukje keukenrol om de kom en kloppers echt goed te ontvetten. Zorg wel dat je de kom en kloppers ook hierna goed droogt met keukenrol.

Stap 1: Doe de eigelen en suiker die bedoeld is voor de cake mix in een kom. Klop de eigelen op tot deze toegenomen zijn in volume en lichter van kleur geworden zijn.

Stap 2: Voeg de zonnebloemolie en het water langzaam toe terwijl je op een lage snelheid blijft kloppen, zorg ervoor dat alles goed gemengd is en voeg dan de vanille extract toe. Meng ook dit er even goed doorheen.

Stap 3: Zeef de grotere hoeveelheid bloem en voeg deze toe aan de mix. Meng dit nogmaals goed door met je elektrische mixer, totdat je geen bloem meer ziet.

Stap 4: Doe 2 eetlepels van deze mix, de cake mix, in een aparte kom. Meet deze eetlepels goed uit met speciale maat lepels, ook wel measuring spoons, zodat je zeker weet dat je de juiste hoeveelheid hebt. Voeg aan deze 2 eetlepels cake mix de overige 10 gram bloem toe en meng dit er goed doorheen.

Stap 5: Klop het eiwit, bedoeld voor de kleine hoeveelheid meringue, op met de suiker die hier ook voor bedoeld is tot deze stijve pieken heeft.

Stap 6: Vouw de helft van dit opgeklopte eiwit, in drie toevoegingen, voorzichtig door de 2 eetlepels cake mix heen. Als je erg hard mixt dan gaat alle lucht die je net in het eiwit geklopt hebt eruit.

Stap 7: Verdeel dit mengsel, wat uit de 2 eetlepels cake mix is ontstaan, over 6 bakjes of glazen. Voeg vervolgens de juiste kleuren toe en meng dit voorzichtig. Als je erg hard mixt dan gaat alle lucht die je net in het eiwit geklopt hebt eruit.

Stap 8: Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.

rainbow-hearts-cake-roll_20

Stap 9: Doe de 6 kleuren cake mix in 6 verschillende spuitzakken, eventueel met spuitmondjes erin om het overtrekken van de hartjesvorm makkelijker te maken.

Stap 10: Maak nu de grote hoeveelheid meringue, klop de eiwitten op met de suiker, tot deze stijve pieken heeft. Voeg de helft van de kleine hoeveelheid meringue van eerder toe, dus alles wat je eerder over had.

Stap 11: Vouw dit eiwit, in drie delen, voorzichtig door de overige, niet gekleurde, cake mix heen. Als je erg hard mixt dan gaat alle lucht die je net in het eiwit geklopt hebt eruit.

Stap 12: Knip, als je geen spuitmondje gebruikt, een hele kleine opening aan één van de zakjes en vul de hartjes van diezelfde kleur als de mix in. Gebruik niet te veel mix op één hartje, je hebt aan het einde redelijk wat van elke kleur over. Je kan eventueel alleen een rondje spuiten en vervolgens met een saté prikker een hartje hiervan vormen. Op deze manier kan je hartjes die een beetje misvormd zijn ook aanpassen.

TIP: Je kan beide versies van het gekleurde patroon maken met de gekleurde cake mix, zelfs dan heb je nog wat over. Wanneer je van het overige gekleurde mix nog een cake wil maken maak je nog 1x cake mix, zonder de extra 10 gram bloem, en 1x de grote portie meringue. Je bereidt de cake hetzelfde voor! Je kunt ook een tie dye cake maken of gewoon een willekeurig strepen patroon maken. Je hoeft de mix dus niet weg te gooien. Voor de vulling heb je dan ook weer 100 gram slagroom, ¼ theelepel vanille extract en een paar aardbeien nodig per cake.

Stap 13: Doe de bakvorm voor slechts 2 minuten in de voorverwarmde oven.

Stap 14: Eventueel kan je het template onder het bakpapier vandaan halen, pas op dat de hartjes niet verschuiven en je je niet brand, het kan er ook prima onder blijven zitten. Verspreid het niet gekleurde mengsel voorzichtig over de hartjes met een mes of paletmes, in je bakvorm. Probeer het zo goed mogelijk te verdelen. Het is geen ramp als het niet geheel recht is.

Stap 15: Bak dit geheel voor nog 15 minuten in de voorverwarmde oven. Voordat je de cake eruit haalt kun je testen of deze klaar is door er met een saté prikker in te prikken. Wanneer er geen nat deeg aan zit is de cake klaar.

Stap 16: Haal de cake uit de oven, wanneer deze klaar is en plaats bakpapier over de cake. Hierna plaatste ik een afkoelrek en draaide ik de cake om, maar dit kan ook zonder afkoelrek of met een plank of iets dergelijks. Verwijder voorzichtig het bakpapier, waaronder je het patroon ziet, en plaats hier weer een nieuw vel bakpapier overheen. Laat de cake op deze manier geheel afkoelen, zonder afkoelrek of iets dergelijks eronder, gewoon op tafel of op het aanrecht.

Stap 17: Maak nu Simple Syrup, dit doe je door 1 deel water met 1 gelijk deel suiker te mengen en op te warmen tot de suiker is opgelost. Voor dit recept heb je ongeveer 4 eetlepels water bij 4 eetlepels suiker nodig. Laat dit afkoelen.

TIP: Klop de koude slagroom op in een koude kom met koude kloppers. Dit zorgt ervoor dat je slagroom makkelijker opklopt. Je kunt de kom en kloppers koud maken door deze van te voren en tijdje in de koelkast te stoppen.

Stap 18: Als de cake eenmaal afgekoeld is klop je de slagroom op. Dit doe ik standaard zonder suiker, omdat slagroom al suiker bevat, en met vanille extract. Snij eventueel ook wat aardbeien in vier stukken, nadat je het kroontje eraf gesneden hebt.

Stap 19: Draai de cake zodat de print aan de onderkant en bovenaan zit. Snij de onderkant en bovenkant van de cake recht af en bestrijk de cake met Simple Syrup.

Stap 20: Besmeer de cake nu met behulp van een mes of paletmes met slagroom en laat aan de bovenkant, waar de print ook zit, ongeveer 2 centimeter onbedekt. Voeg eventueel de aardbeien toe in 3 rijen, 1 in het midden en 2 ongeveer 2 centimeter hier vandaan.

Stap 21: Rol de cake op, met behulp van het bakpapier, van beneden naar boven. Rol het bakpapier er omheen, als een soort snoeppapiertje, en gebruik twee elastiekjes om het af te sluiten. Je kunt de cake nu nog een beetje vormen. Doe deze in de koelkast.

rainbow-hearts-cake-roll_40

Stap 22: Vlak voordat je de cake wil serveren snij je de zijkanten er netjes af en plaats je deze op het bord waarop je deze wil serveren.

♡ Eet smakelijk!

Deze cake is heerlijk luchtig en ziet er erg leuk uit. Perfect voor Valentijnsdag of elke andere dag waarop je van een schattige en lekkere cake wil genieten!

Vergeet niet MuchMunchies te liken op Facebook, te volgen op Tumblr en je te abonneren op MuchMunchies’ kanaal op Youtube voor meer foto’s, video’s en recepten!

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?