Recept: Triforce Zandkoekjes Rol

This post is also available in: English

Een iets ingewikkeldere, maar ook zeker leuke, versie van deze koekjes van een tijdje terug. Alhoewel ik zelf geen grote Legend of Zelda fan ben ken ik wel een hoop Legend of Zelda fans, vandaar dit recept voor Triforce koekjes. Deze zandkoekjes zijn heerlijk licht en dun.

Als samenwerking tussen AVO Blog en MunchMunchies deel ik graag recepten met een Japans tintje, maar dit zijn niet mijn enige recepten.

Moeilijkheidsgraad: ✩✩

Dit is gebaseerd op de redelijk lange bereidingstijd (exclusief de wachttijden tussendoor), simpel uit te voeren koekdeeg recept en het aantal stappen die je moet volgen om de koekjes te creëren.

Benodigdheden:

♡ Electrische Mixer + Deeghaken
♡ Grote Mengkom
♡ Huishoudfolie
♡ Kleine Bakkwast
♡ Bakpapier
♡ Deegroller
♡ Fondant bal tool (of iets vergelijkbaars om het koekdeeg zonder vervorming uit de koekjesvorm te krijgen)
♡ 1 of meerdere Pannenlikkers
♡ 1 Kleine driehoekige koekjesvorm*
♡ Stapel papier of Deegrollerring van 1,5 centimeter dikte
♡ Optioneel: Silicone bakmat
♡ Optioneel: Bak of ovenschaal om het gele musketzaad in te doen.

*Mijn koekjesvorm was 2,9 centimeter hoog. De kleine driehoek was 1,9 centimeter hoog. De hoogte van de driehoek meet je door de afstand tussen de punt en het midden van de horizontale lijn te meten.

Ingrediënten:

♡ 180 gram (room)boter (Ik gebruik zelf plantaardige margarine die bedoeld is voor het maken van taarten e.d. zonder soja en lactose, het hoeft dus geen ‘echte’ roomboter te zijn)*
♡ 140 gram poedersuiker
♡ 300 gram bloem
♡ 2 eigelen*
♡ 1 theelepel vanille extract
♡ Gele kleurstof, poeder of gel
♡ Eiwit mix: 1 eiwit* gemengd met 1 theelepel water

♡ Optioneel: Zwarte kleurstof, poeder of gel
♡ Optioneel: Geel Musketzaad**

* Deze ingrediënten moeten op kamer temperatuur zijn, niet koud uit de koelkast.
** Hier heb je redelijk wat van nodig, minimaal 50 gram, in een bak die ongeveer zo groot is als je uiteindelijk rol koekdeeg.

Methode

TIP: Schraap tussendoor, bij stap 1 tot en met 3, met de pannenlikker goed langs de zijkanten van de kom zodat je alles goed door elkaar kan mixen.

 Stap 1: Klop de boter op met een elektrische mixer. Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe en mix  tot deze er goed doorheen gemixt is.

 Stap 2: Hierna voeg je de eigelen en de vanille extract toe, mix dit weer goed door elkaar.

 Stap 3: Voeg nu de bloem toe en mix dit goed door elkaar.

 Stap 4: Verdeel het deeg door tweeën. Kleur één deel geel met de gele kleurstof. Het andere deel kan je ongekleurd laten, of je kleurt dit zwart met zwarte kleurstof.

 Stap 5: Wikkel het koekdeeg in wat vershoudfolie en leg dit in de koelkast, laat het deeg een uur in de koelkast koelen.

 Stap 6: Rol het gele deeg uit, op een bakmat of stuk vershoudfolie, tot de juiste dikte. Dit doe je door 2 stapels papier met een dikte van 1,5 centimeter aan beide zijde van het deeg te leggen en hier je deegroller overheen te rollen. In plaats hiervan zou je ook een deegrollerring van 1,5 centimeter millimeter dikte kunnen gebruiken.

TIP: Om de kleine driehoeken uit de koekjesvorm te krijgen kun je een fondant bal tool gebruiken, zodat deze hun vorm niet verliezen. Druk deze in het midden uit de koekjesvorm.

 Stap 7: Steek, met behulp van de kleine driehoekige koekjesvorm, driehoekjes uit het deeg. Deze leg je opzij, haal er zoveel mogelijk driehoekjes uit. Leg deze driehoekjes in koelkast tot je het gele koekdeeg hebt opgemaakt, tot zover mogelijk.

 Stap 8: Het overige gele deeg kun je weer kneden tot een bal, hiermee herhaal je stap 5 tot en met stap 7.

 Stap 9: Zodra je alle gele driehoekjes koekdeeg hebt uitgesneden verdeel je die in drie groepen. Plak de gele driehoekjes koekdeeg aan elkaar, besmeer ze hiervoor met wat eiwit mix met behulp van een kleine bakkwast. Uiteindelijk zou je drie rijen over moeten hebben, van aan elkaar geplakte gele driehoekjes koekdeeg, die allemaal even groot zijn. Leg deze in de koelkast.

 Stap 10: Haal het ongekleurde, of zwarte als je het zwart gekleurd hebt, deeg uit de koelkast. Rol dit deeg uit, op een bakmat of stuk vershoudfolie, tot de juiste dikte. Dit doe je door 2 stapels papier met een dikte van 1,5 centimeter aan beide zijde van het deeg te leggen en hier je deegroller overheen te rollen. In plaats hiervan zou je ook een deegrollerring van 1,5 centimeter millimeter dikte kunnen gebruiken. Steek hier kleine driehoeken koekdeeg uit, evenveel als er in één rij geel koekdeeg zitten.

 Stap 11: Haal de drie gele rijen koekdeeg uit de koelkast en plak de rij ongekleurde of zwarte driehoekjes, op zijn kop, aan één van de gele koekdeeg rijen vast. Besmeer ze hiervoor met wat eiwit mix met behulp van een kleine bakkwast. Op dezelfde manier plak je de andere gelen rijen hieraan vast, om een Triforce te creëren. Wikkel het geheel in vershoudfolie en doe dit in de vriezer, voor ongeveer 10 minuten of tot het deeg goed hard geworden is.

 Stap 12: Het overige ongekleurde of zwarte koekdeeg laat je buiten de koelkast liggen, maar wel ingewikkeld in vershoudfolie.

 Stap 13: Haal het koekdeeg uit de vriezer zodra het hard geworden is. Plak het overige ongekleurde of zwarte koekdeeg aan de, ondertussen hard geworden, lange stuk Triforce koekdeeg. Rol het heen en weer over een bakmat of een schone ondergrond totdat deze een mooie cilindervorm heeft. Wikkel dit in wat vershoudfolie en laat dit ongeveer een uur in de koelkast koelen.

TIP: Als je geen geel musketzaad hebt gekocht sla je stap 14 over en ga je door naar stap 15.

 Stap 14: Doe het gele musketzaad in een bakje waar je cilindervormige koekdeeg in past. Haal het cilindervormige koekdeeg uit de koelkast en besmeer het met de eiwit mix, sla de zijkanten over. Dep dit hierna in het gele musketzaad, zorg dat je het goed draait zodat het koekdeeg goed bedekt is, sla de zijkanten weer over. Wikkel het cilindervormige koekdeeg weer in vershoudfolie. Leg dit in de koelkast voor een half uur, om weer iets steviger te worden.

 Stap 15: Verwarm ondertussen je oven voor op 180 graden Celsius.

 Stap 16: Haal het cilindervormige koekdeeg uit de koelkast en snij hier koekjes van, ongeveer van 3 millimeter dik. Mijn koekjes waren helaas wat dikker geworden, dan moeten je koekjes langer bakken. Plaats de koekjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Als ze iets misvormd worden door het snijden kan je ze voorzichtig met je vingers terug in de juiste vorm duwen.

TIP: In sommige recepten word beweerd dat als je de koekjes op dit moment in het proces nogmaals in de koelkast zou koelen, voor ongeveer een uur, dat ze dan beter hun vorm behouden. Dit doe ik zelf nooit, ik heb namelijk geen verschil in resultaat gemerkt tussen het wel koelen of niet koelen op dit punt, maar als je zelf het idee hebt dat het wel werk: Doe dit dan wel.

 Stap 17: Bak de koekjes voor ongeveer 10 minuten op 180 graden Celsius. Als ze klaar zijn zie je een heel klein beetje goudbruin aan de zij of onderkant van de koekjes.

 Stap 18: Laat de koekjes geheel afkoelen, anders vallen ze uit elkaar als je ze oppakt of verplaatst.

♡ Eet smakelijk!

Deze koekjes kosten redelijk wat tijd, maar geven wel een leuk resultaat. En voor Legend of Zelda fans zijn ze een leuke verassing!

Vergeet niet MuchMunchies te liken op Facebook, te volgen op Tumblr en je te abonneren op MuchMunchies’ kanaal op Youtube voor meer foto’s, video’s en recepten!

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?