Liefde zat duidelijk in de lucht tijdens YaYCon 2017

Na bijna 2 jaar wachten was de zevende editie van YaYCon in het Amersfoortste ICOONtheater een feit. Gezien YaYCon zich richt op een niche, namelijk yaoi, yuri en LGBTQIA+, kun je helaas niet een grote conventie verwachten. Wat er uiteindelijk gepresenteerd werd was een knusse conventie met een gemoedelijke sfeer met vooral een overdaad aan Yuri!!! on ICE cosplayers. De locatie voor de conventie is zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer, stap treinstation Vathorst uit en na een aantal minuten lopen kom je aan bij het theater. Er is een plein waar je als het weer beter is goed kunt vertoeven, helaas begon de conventiedag een beetje mottig, maar later op de dag was het droog en voldoende cosplayers te vinden die even gingen poseren voor een mooie foto.

Binnen was er ook voldoende te doen, van diverse lezingen tot aan competities tot aan trouwen bij de ingang onder een prachtige boog. De sfeer was goed gezet. Desondanks was liefde naar mijn idee toch iets te weinig te vinden qua aankleding, maar de liefde zat wel degelijk in de lucht. Ik had zelf de verwachting dat er meer workshops en lezingen in de trant van yaoi en yuri zouden zijn tijdens YaYCon, maar misschien dat dit volgend jaar geregeld gaat worden. Het was immers weer even geleden dat deze conventie georganiseerd werd en wilde de organisatie niet te hard van stapel lopen om weer ‘back in the game’ te komen wat betreft conventies in Nederland. Wat dat betreft deden de cosplayers flink hun best om de yaoi en yuri thema neer te zetten op de conventie. YaYCon is hier de perfecte plek voor.

Dat YaYCon nu de datum van Tsunacon overgenomen lijkt te hebben, hoop ik dat de organisatie dit gaat doorzetten volgend jaar. Het past prima in de planning en zoals te zien was  op 19 februari lijkt YaYCon best wel populair qua aantal bezoekers, al kan het misschien te maken hebben met dat sommige bezoekers normaliter naar Tsunacon zouden gaan en hun ‘februari-con’ fix wilden krijgen door het bezoeken van YaYCon. YaYCon en Tsunacon zijn zeker niet te vergelijken, vooral omdat YaYCon op een niche van een niche focust in tegenstelling tot Tsunacon, maar is zeker het bezoeken waard als je je interesseert in boyxboy, girlxgirl en LGBTQIA+. Ik ben er natuurlijk zeker van dat er volgend jaar weer een nieuwe editie zal zijn en dan hoop ik dat het gehele gebouw benut kan worden voor alle activiteiten. Ik zag dat er sowieso 1 verdieping niet benut werd voor de activiteiten van de conventie, maar wel voor cosplayfotografie.

Fotografie: Francisca Hagen

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?