Daisuke Yokota in Foam met tentoonstelling Matter

Vanaf vrijdag 17 maart is de tentoonstelling Matter te zien in Foam waarbij nieuw driedimensionaal werk van Daisuke Yokota (Saitama, 1983) te zien zal zijn. Drie installaties draaien om de tastbaarheid van de fotografie, waarbij het kunstwerk niet wordt bepaald door de camera, maar door experimenten met de materiële vormen van het medium. In eerdere werken gebruikte Yokota foto’s die hij jaren geleden had genomen en die hij op verschillende manieren in diverse analoge en digitale processen liet terugkeren. In deze nieuwe werken is het niet het beeld dat in nieuwe werken wordt hergebruikt, maar de fysieke afdruk van de foto en/of film.

Installatiebeeld van de tentoonstelling Matter, 2016 © Courtesy of Daisuke Yokota and GP gallery
Installatiebeeld van de tentoonstelling Matter, 2016 © Courtesy of Daisuke Yokota and GP gallery

Yokota is een van de pioniers van een nieuwe beweging in de Japanse experimentele fotografie. Hij werkt vanuit een Japanse fotografietraditie die teruggrijpt op de intuïtieve experimenten van de Provoke-generatie. In deze tentoonstelling van Yokota, waarin volume en materiaal van fotografie centraal staan, verkent hij steeds weer nieuwe richtingen voor het medium en de perceptie daarvan.

De tentoonstelling van de Japanse fotograaf bestaat uit zaalvullende installaties in drie zalen, waarin de kijker de fotografie steeds op een nieuwe manier ervaart. Een van de installaties is een vergrote afdruk van een filmrolletje dat direct belicht is, zonder dat er een camera aan te pas is gekomen. De afdruk is in de vorm van een lang pad door de zaal gedrapeerd en is ter plekke met was behandeld. In een andere installatie projecteert Yokota het resultaat van experimenten in de donkere kamer met ongebruikelijke ontwikkelprocessen op de wanden van de zaal. Een printer drukt deze chemische vervormingen van het negatief in langzaam tempo af.

In zijn nieuwe werk Matter / Burn Out steekt Yokota de afdrukken van zijn eigen installatie in brand op een verlaten bouwterrein in China. De verbrande resten legde hij vast met zijn camera en deze beelden recyclet hij tot een nieuw autonoom kunstwerk in de installatie Matter / Vomit. De tentoonstellingszaal met verbrand materiaal verwijst naar de overvloed aan beelden waarmee we dagelijks worden geconfronteerd en naar de toenemende onverschilligheid bij de ontvangers van die beelden. Elke dag worden er enorme hoeveelheden beelden op het internet gezet, maar we kunnen de binnenkomende informatie maar op beperkte schaal verwerken. Met deze installatie werpt Yokota een kritisch licht op de beperkingen van ons collectieve geheugen in de tegenwoordige informatiemaatschappij.

Yokota’s manipulaties vormen filosofische bespiegelingen op het medium van de fotografie: “Ik denk dat in het algemeen verondersteld wordt dat het gedocumenteerde beeld in fotografie ‘echt’ is,” contempleert de kunstenaar in een interview in 2014, “maar door het accent te leggen op de materialiteit van de film, die feitelijk reëler is dan het vastgelegde beeld , wordt het beeld juist abstracter. Dit omgekeerde perspectief vind ik interessant.”

Daisuke Yokota is gekozen tot winnaar van de tiende Foam Paul Huf Award (2016). In 2013 was zijn werk opgenomen in het Talent Issue van Foam Magazine en in 2014 waren in een solotentoonstelling in Foam werken van zijn serie Site/Cloud te zien. Yokota woont en werkt in Japan, waar hij in 2003 afstudeerde aan het Nippon Photography Institute. In 2015 won hij de Photo London John Kobal Residency Award. Hij wordt vertegenwoordigd door G/P Gallery in Japan.

De tentoonstelling Matter van Daisuke Yokota is te zien bij Foam van vrijdag 17 maart tot zondag 4 juni 2017. Foam is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur. Foam is te vinden aan de Keizersgracht 609 in Amsterdam. Entree voor Foam is € 11,00, studenten betalen € 8,00 en CJP € 7,00. Meer informatie over prijzen, kaartjes kopen en speciale kaarten die gratis toegang verschaffen is hier te vinden.

Bron: Foam

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?