Game Review: Pokémon Sun & Moon

This post is also available in: English

Pokémon Sun en Moon werden een aantal maanden geleden uitgegeven. Wat zijn nou de nieuwe features? Welke bekende features zijn er? Zijn deze games een verbetering op Pokémon X en Y? Vind de antwoorden in deze review.

Ontwikkelaar: Game Freak
Uitgever: Nintendo
Platform: Nintendo 3DS, Nintendo 2DS, New Nintendo 3DS

Leeftijdsindicatie: PEGI 7
Genre: RPG, Avontuur

Net als alle vorige Pokémon games draait ook deze game om jouw karakter, iemand die een Pokémon trainer wil worden en zijn of haar eerste Pokémon mag gaan ontvangen. Zoals altijd kies je tussen een vuur, water of gras Pokémon. Alola is de splinternieuwe regio waar dit verhaal zich afspeelt en het is een beetje andere dan de voorgaande regio’s, zo zijn er bijvoorbeeld geen gym leaders. In plaats daarvan doorsta je meerdere trials voordat je kan vechten om de titel Alolan Champion te behalen. Dit is niet het enige verschil tussen Pokémon Sun en Moon en hun voorgangers. Alola is gevuld met nieuwe Pokémon en nieuwe features om van te genieten.

Score: 90/100

Pokémon Sun en Moon zijn erg goed ontvangen door Pokémon fans, inclusief mijzelf. De game bevat een hoop bekende features, maar veel zijn wel verbeterd. De nieuwe generatie Pokémon was gevarieerd en goed uitgedacht, ook al waren sommige duidelijk grappig bedoeld, zoals de Alolan versie van Diglett, wat ik ook wel kon waarderen. De gehele game, inclusief de verhaallijn, leek erg gedetailleerd te zijn en er waren ook een aantal verassingen wanneer het ging om het verhaal, als je niet alle spoilers van te voren gelezen hebt. In zijn geheel is deze game erg vermakend en bied nog een behoorlijk aantal activiteiten wanneer je Alolan Champion geworden bent, zoals het voltooien van je Pokédex, vangen van Ultra Beasts en vechten in de Battle Tree.

Deze game is leuk om te spleen of je nou een fan van de franchise bent vanaf jongs af aan of er pas net kennis mee maakt. Pokémon Sun en Moon is makkelijk te volgen en makkelijk om weer te spelen nadat je het een tijdje niet meer gespeeld hebt. Er is genoeg te ontdekken in Alola, zelfs voor diegene die alle vorige games gespeeld hebben.

Wil je meer weten over waarom ik dit vind? Blijf lezen!

Aloha-.. Ik bedoel Alola!

Regio, Verhaal & Karakters

Pokémon Sun en Moon spleen zich af in de regio Alola, welke, zoals je waarschijnlijk al geraden had, grotendeels geïnspireerd en gebaseerd is op Hawaii. Alola bestaat uit vier eilanden: Melemele Island Akala Island, Ula’ula Island and Poni Island. Daarnaast is er nog één kunstmatig eiland in deze regio te vinden. Binnen Alola zijn er veel Pokémon te vinden en veel uitdagingen en trainers om te verslaan.

Daarbij zijn e rook nog leuke details te vinden, zoals een Hawaiiaans plaatje met een uitgesneden gezicht. De huizen zijn leuker gedecoreerd en je karakter’s moeder heeft zelfs haar eigen slaapkamer. Badkamers zijn mysterieus genoeg nog steeds afwezig in alle huizen en andere mensen leken ook niet vaak slaapkamers te hebben.

Een schattig puntje in het verhaal is dat je starter Pokémon jou ook moet kiezen, wat deze natuurlijk doet, maar het is een soort klein ritueeltje. Welke Pokémon je ook kiest, Hau, je ‘rivaal’, kiest degene die je het makkelijkst kan verslaan. Ook al betwijfel ik of iemand Hau hun rivaal zou noemen, hij is een heel vrolijke jongen die tegen je op lijkt te kijken.

Een ander karakter die vaak terug komt in het verhaal is Lillie en ook al waren veel fans gek op haar was ze voor mij een groot minpunt. Elke keer als zij naar mijn trainer toeliep moest ik zuchten en zei ik ‘Niet Lillie weer’. Persoonlijk vond ik haar te zeurderig en al helemaal erg hulpeloos. Ze herhaalde zichzelf vaak en bleef zeuren dat ze niet van Pokémon gevechten hield. Later, toen ik wat meer van haar achtergrond wist, realiseerde ik me dat ze zeker niet het meest dramatische lid van haar familie is, maar ze irriteerde me nog steeds. Daarom was ik erg blij met de gespreksopties en koos ik vaak voor de optie die de grappigste reactie bij haar opwekte.

Minder chibi, meer gemak

Gameplay & Stijl

Ook al werkt de game zelf niet heel anders dan de voorgaande Pokémon games, is er wel veel verbeterd. De karakters in de game bewegen meer wanneer ze tegen je praten en gezichtsuitdrukkingen hebben en vaak word je karakter aan het begin van een gesprek begroet met een ‘Alola’ en een gebaar. Helaas laat je eigen karakter geen gezichtsuitdrukkingen zien, zelfs in situaties waar je karakter duidelijk verrast zou moeten zijn is er nog steeds een soort enge lege blik, semi glimlach te zien om hun gezicht. In dit spel kan je je trainer’s haar, outfit en oogkleur weer aanpassen, maar de opties blijven gelimiteerd. Zelfs nog meer voor mannelijke trainers dan voor vrouwelijke trainers.

Een andere verbetering kan je vinden in je Pokédex, welke nu de Rotom Pokédex is. Deze is specifiek erg handig wanneer je een tijdje niet meer gespeeld heb aangezien het je herinnert aan waar je mee bezig was, of eigenlijk welke quest je mee bezig was. Je kan ook foto’s maken van Pokémon met behulp van deze Pokédex, of eigenlijk met z’n Poké Finder functie, en uiteraard heeft het ook de standaard Pokédex functionaliteiten.

Wanneer je met Pokémon vecht of ze probeert te vangen kom je ook een paar nieuwe features tegen. Je kan bijvoorbeeld zien, nadat je met deze soort Pokémon al eens gevochten hebt, welke van jou Pokémon’s moves erg effectief, effectief, niet erg effectief zullen zijn of die geen effect zullen hebben. Dit helpt je als je, net als mij, een beetje verward bent over welke types er zijn en welke zwak zijn voor welke soort aanvallen. Aangezien er op dit moment in totaal 18 types bestaan kan dit misschien wel handig zijn. Als je party vol is en je vangteen Pokémon kan je kiezen deze te wisselen met een Pokémon in je party. Je kan deze ook nar box sturen en, als het een item vasthoud, hun item afnemen.

Het grootste verschil tussen Pokémon Sun en Pokémon Moon, naar de versie exclusieve Pokémon en de Legendary Pokémon, is het tijdsverschil. Ik moet toegeven dat ik het niet altijd waardeerde om ‘’s nachts’ te spelen, omdat ik Pokémon Moon gekocht had en meestal overdag het spel speelde. Ik miste hierdoor een aantal Pokémon die alleen tijdens de dag in de game tevoorschijn komen, maar ik heb dit heel simpel kunnen oplossen doordat ik al snel de tijd van mijn 3DS vooruit en achteruit aanpaste wanneer dit nodig was.

Zoals altijd paste de muziek in de game goed bij de omstandigheden. Ook al moet ik toegeven dat ik mijn geluid niet vaak aanzette, omdat ik de gewoonte heb om Pokémon games te spelen terwijl ik series kijk.

Eén klacht die ik horde van mensen om me heen was dat de game op een ‘oude’ 3DS, in plaats van een New 3DS, een beetje te langzaam ging. Het was, volgens hun, duidelijk een beetje te veel voor de 3DS om mee om te gaan.

De 7de Generatie Pokémon

Starters, Alolan vormen, Legendaries & Ultra Beasts

Zoals te zien in de bovenstaande video bevatte deze Pokémon game de starters Rowlet, Litten en Popplio. Het is niet moeilijk om mijn favoriet te vinden, aangezien ik zelfs een 3D Rowlet cake gemaakt heb voor de game uitkwam. Alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat de definitieve evolutie van Popplio, Primarina, mijn voorkeur had, dus die is ook in mijn team terecht gekomen.

Naast de starters waren er een hoop andere nieuwe Pokémon in deze game, ze zagen er goed uitgewerkt en uitgedacht uit. Sommige waren mooi of stoer, andere waren duidelijk grappig bedoeld. Daar bovenop waren er een aantal Alolan versies van Pokémon uit voorgaande generaties, waardoor die een andere type kregen en er iets andere uitzagen. Bijvoorbeeld een Ice Vulpix en een Dark Meowth. Dit voegde iets bekends, maar toch een nieuw element toe aan de game.

De Legendary Pokémon van Sun en Moon waren goed representatief voor hun titels. Hun kleuren en uiterlijk paste goed bij de thema’s. Natuurlijk waren er meest dan alleen twee Legendary Pokémon. De vier Totem Pokémon, welke je nadat je Alolan Champion bent kan vangen, onder andere. Van alle Legendary Pokémon moet ik zeggen dat Magearna zeker mijn favoriet is. Het ontwerp van deze Pokémon is erg gedetailleerd.

Ultra Beasts zijn een andere toevoeging aan deze game, welke je kan vangen nadat je Champion bent. Deze zijn niet precies Pokémon, maar het is lastig uit te leggen zonder het verhaal weg te geven. Ik hoop dat ze in komende games nog een rol gaan spelen, want sommige zien er best cool uit.

Een nieuwe manier om Pokémon te vinden is de QR scanner. Met de Island Scan verschijnt er ergens op het eiland een speciale Pokémon om te vangen. Welke Pokémon dat is hangt af van het eiland en de dag van week.

Meer features

Er zijn veel meer nieuwe en verbeterde features in Pokémon Sun en Moon. Zo is er nu een Poké Ride systeem, wat betekent dat je geen Pokémon moves zoals Fly hoeft te leren, aangezien je een Poké Ride kan oproepen en deze al het graven, zoeken, vliegen en meer voor je kan doen.

Z-Crystals zijn geïntroduceerd in deze game, deze geven je Pokémon een speciale Z-Move. Deze move is krachtiger dan zijn andere moves. Ik heb deze functie vaak gebruikt tijdens het spelen.

Poké Pelage is één van mijn favoriete aspecten van de game, het is een soort mini game in de game. Je kan er bonen verzamelen, welke je kan gebruiken om de ‘eilanden’ in Poké Pelago uit te breiden. Je kan wilde Pokémon aantrekken en hen bij je team voegen, bessen laten groeien, Pokémon erop uit sturen om schatten te vinden in een grot, je Pokémon laten ontspannen of hun EV trainen.

Een aantal van de andere features zijn Pokémon Refresh, de Battle Tree, Battle Royal en het Festival Plaza.

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?