CinemAsia on Tour naar Kino Rotterdam

Na de viering van de 10de editie van CinemAsia Film Festival in Amsterdam, doet het pan-Aziatisch filmfestival op 6 en 7 mei KINO aan in Rotterdam. In dit weekend vertoont CinemAsia een speciale selectie vanuit de hedendaagse Aziatische cinema met onder meer feature films uit China, Korea, Japan, Indonesië, India en de Filippijnen. Tevens is er aandacht voor verhalen over de Nederlands-Aziatische identiteit van jonge filmmakers van eigen bodem. Naast het filmaanbod, kan het Rotterdamse publiek ook genieten van heerlijke Aziatische versnaperingen.

Wat je mag verwachten tijdens CinemAsia on Tour is dan ook een zeer gevarieerd Aziatisch filmprogramma, waaronder CinemAsia FilmLAB shorts, zoals Liefde, Pricetag en Etenstijd. Na deze shorts – die te zien zijn op zaterdag 6 mei vanaf 15.00 uur zal er een Q&A zijn met de drie filmmakers van deze shorts.

Verder zijn er ook films te zien zoals Lipstick Under My Bhurka van Alankrita Shrivastave (India, 2016) die de CinemAsia Adience Award kreeg voor Best Feature Film 2017. De film is op zaterdag 6 mei te zien vanaf 16.30 uur.

Hoewel niet alle hoofdpersonages in deze Indiase feministische komedie een boerka dragen, dient de titel van deze film als een mooie metafoor. De vier vrouwen van Lipstick under my Bhurka verschillen in leeftijd, werk en religie maar ondermijnen elk op hun eigen geheime manier de normen van een door mannen gedomineerd India. Deze vrolijke komedie, die in India is verbannen, viert de kleine en grote daden van vier vrouwen die onafhankelijker zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

Salawaku van Pritagita Arianegara (Indonesië, 2016) zal daarna te zien zijn, deze film kreeg de award voor beste film tijdens Apresiasi Film Indonesia 2016. Na de vertoning is er een Q&A met Executive Producer Ikhsan Tualeka.

Als op een dag zijn zus Binaiya is verdwenen gaat de tien jaar oude wees Salawaku op pad om haar terug te halen, zonder te weten dat zij eigenlijk helemaal niet gevonden wil worden. Op zijn avontuur langs het Ceram eiland in de Molukken treft het jongetje een andere jonge vrouw die haar leven in de steek heeft gelaten. Het onwaarschijnlijke koppel besluit samen op pad te gaan, want ze zijn onder de hete Indonesische zon niet alleen op zoek naar Salawaku’s verloren zus maar ook naar hun eigen plek op deze wereld.

Later op de avond op 6 mei zal de Koreaanse film The Age of Shadows van Kim Jee-Won te zien zijn (2016).

In deze chique spionagethriller schetst iconisch regisseur Kim Jee-Won (I SAW THE DEVIL) hoe de vrijheidsstrijders van het Heroic Corps zich aan het einde van de jaren ’20 organiseerden tegen de Japanse bezetters van Korea. Een van origine Koreaanse, maar voor de Japanners werkende officier bevindt zich middenin een kat-en-muis spel vol intrige, verraad en gevaar. Kiest hij voor zijn land of voor zijn baan in deze explosieve strijd voor de toekomst van Korea.

Zondag 7 mei zal er begonnen om 15. 00 uur worden met Sunday Beauty Queen van Baby Ruth Villarama (Filipijnen, 2016). Deze film kreeg de CinemAsia Audience Award voor beste documentaire 2017.

Deze documentaire laat op indringende wijze zien hoe het leven van de Filipijnse arbeidsmigranten er uit ziet. Bijna de hele week zijn zij bezig met het verzorgen van hun Hong Kongse werkgevers. Alleen op zondag zijn de meeste van de 190.000 gedocumenteerde Filipijnse hulpen vrij. In plaats van op die welverdiende dag te rusten besluiten velen juist te werken aan hun eigen leven door mee te doen aan schoonheidswedstrijden. Voor één dag in de week staan de weggecijferde, hardwerkende en dikwijls tragische Filipijnse vrouwen zelf in de spotlight.

Ook is er gekozen voor een Japanse film, namelijk Yamato (California) van Daisuke Miyazaki (Japan/USA, 2016). De film is vanaf 17.00 uur te bekijken.

De Japanse stad, Yamato ligt sinds de Tweede Wereldoorlog in de schaduw van een Amerikaanse luchtmachtbasis, waardoor veel Amerikaanse cultuur de kleine stad insijpelt. Zo probeert de introverte puber Sakura door te breken als rapper. Het lijkt een hopeloze zaak te zijn, maar met het arriveren van haar Amerikaanse stiefzusje Rei komen ook nieuwe inzichten. Dankzij Rei durft Sakura haar Amerikaanse invloeden van haar af te schudden en haar eigen, unieke vorm van muziek te maken. In deze hip hop fabel worden ook de gespannen verhoudingen tussen Japan en Amerika blootgelegd.

CinemAsia on Tour wordt afgesloten met Soul Mate van Derek Tsang (Hong Kong/China, 2016).

Wanneer Ansen haar oude vlam Jia-ming tegen het lijft loopt, wordt ze geïnformeerd over het bestaan van ‘Soul Mate’: een online, autobiografische roman over haar voormalige vriendschap met de auteur, July. Bij het lezen van de roman wordt ze overladen met twee decennia aan emotionele herinneringen. Vanaf het moment dat de rebelse Ansen en de ingetogen July elkaar als pubers leerden kennen, leek het onvermijdelijk dat de twee onafscheidelijke meisjes beste vriendinnen voor het leven zouden blijven. Dit veranderde wanneer Jia-ming in hun leven kwam, en de drie een hechte vriendengroep vormden die hun plannen voor de toekomst een onverwachtse, tragische draai zou geven.

De film Soul Mate wordt opgevolgd door een talkshow over China’s Generatie Y, de jongere generatie. Sinds 1980 heeft China drastische veranderingen ondergaan. Wat komt er aan het licht wanneer we inzoomen op de volwassen geworden jeugd geboren in de jaren ’80 en ’90. Gesprek met Ed Sander – auteur en gastdocent over digitaal en modern China (ChinaTalk, China2025.nl), Jing Chu – FAB 密 blogger op WeChat waar ze schrijft over vrouwen in de moderne maatschappij en PR professional. Moderator: Ian Yang – CinemAsia programmeur en professional in culturele uitwisseling tussen Europa en China. In samenwerking met Chinese Student Association of Erasmus University (CSA-EUR).

Deze programmering kan eigenlijk gezien worden als een mini-CinemAsia festival en geschikt voor liefhebbers en geïnteresseerden in Aziatische films. Van de diverse Aziatische landen is een film uitgekozen die te zien was op CinemAsia 2017 en/of die veelbesproken was. Standaard filmkaartjes kosten € 10,00, mocht je CJP of student zijn, dan betaal je € 7,50.

Naast het filmaanbod kan het Rotterdamse publiek ook genieten van een verrassend CinemAsia Freestyle Food van KINO-chef DJ Wooldrik i.s.m. Marnix Benschop (ex Noma, Fat Duck en Ivy) op de CinemAsia-zaterdag en i.s.m. Japanse chef Hiroaki Yamamoto van Yama op de zondag. Combineer dit met een heerlijke CinemAsia X Cocktail of een verfrissende Tiger beer!

Bron: CinemAsia

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?