Recept: AVO & Tomoya Cupcakes

This post is also available in: English

AVO is alweer 14 jaar deze maand! Dat moet uiteraard gevierd worden en daarvoor draag ik graag mijn steentje bij met deze heerlijke en schattige AVO cupcakes. Als samenwerking tussen AVO Blog en MunchMunchies deel ik graag recepten met een Japans tintje, maar dit zijn niet mijn enige recepten.

TIP: Je hoeft niet persé mijn (cup)cake recept of mijn botercrème recept te gebruiken. Als je liever candy/colour melts gebruikt in plaats van chocolade kan dit uiteraard ook.

Moeilijkheidsgraad:

Dit is gebaseerd op de bereidingstijd (exclusief de wachttijden tussendoor), het feit dat ik de chocolade niet tempereer en hoe simpel de stappen zijn om uit te voeren. Het tempereren van chocolade kan voor sommige nog wel eens moeilijk zijn dus dan zou er een ster bijkomen.

Benodigdheden:

♡ Tomoya chocolaatjes* (12)

  • Tomoya Template (Link)
  • 2 Planken, ongeveer A4 formaat
  • Acetaatfolie (8cm hoogte, niet kleiner)
  • Saté prikkers of Barbecue prikkers
  • 1 Glazen (hitte bestendige) kom
  • 1 of meerdere Pannenlikkers
  • 3 (wegwerp) Spuitzakken (of 1 spuitzak die je tussendoor steeds goed schoonmaakt en droogt)
  • Optioneel: 1 Klein Spuitmondje (bijvoorbeeld Wilton tip 2)
  • Optioneel: 1 Kookpan (met een iets kleinere diameter dan je glazen kom)

♡ AVO Logo chocolaatjes* (12)

  • AVO Logo Template (Link)
  • 1 Plank, ongeveer A4 formaat
  • Acetaatfolie (8cm hoogte, niet kleiner)
  • Saté prikkers of Barbecue prikkers
  • 1 Glazen (hitte bestendige) kom
  • 1 of meerdere Pannenlikkers
  • 2 (wegwerp) Spuitzakken (of 1 spuitzak die je tussendoor steeds goed schoonmaakt en droogt)
  • Optioneel: 1 Klein Spuitmondje (bijvoorbeeld Wilton tip 2)
  • Optioneel: 1 Kookpan (met een iets kleinere diameter dan je glazen kom)

♡ Cupcakes (12)

  • 12 Cupcake liners
  • Cupcake of Muffin pan/vorm
  • Electrische Mixer + Kloppers
  • 2 Grote Mengkommen
  • Garde
  • Pannenlikker
  • Aluminiumfolie
  • Optioneel: Ijsboltang

♡ Botercrème

  • Electrische Mixer + Kloppers
  • Grote Mengkom
  • Pannenlikker
  • Brood- of Paletmes

* Met dit recept maak je 12 cupcakes en heb je dus 12 chocolaatjes nodig. Je kan er voor kiezen om maar één van de twee ontwerpen te maken, 6 van ieder ontwerp te maken of om meer cupcakes te maken en van beide ontwerpen 12 chocolaatjes.

Ingrediënten:

♡ Tomoya chocolaatjes (12)

  • 20 gram Pure Chocolade
  • 10 gram Roze Chocolade (of witte chocolade gemengd met roze voedingskleurstof in poedervorm)
  • 100 gram Witte Chocolade

♡ AVO Logo chocolaatjes (12)

  • 15 gram Pure Chocolade
  • 80 gram Witte Chocolade
  • Optioneel: Als je de tekst wit wil maken heb je 15 gram witte chocolade en 80 gram pure chocolade nodig.

TIP: Je zal wat gesmolten chocolade over hebben, maar als je minder dan 10 gram chocolade gebruikt is het lastiger om dit te smelten zonder de chocolade te verbranden.

♡ Cupcakes (12)

  • 115 gram (room)Boter*
  • 180 gram Suiker
  • 2 Eieren*
  • 1 theelepel Vanille Extract
  • 250 gram Bloem
  • 7 gram Bakpoeder
  • 125 gram Melk

♡ Botercrème

  • 150 gram (room)Boter*
  • 300 gram Poedersuiker
  • 1 theelepel Vanille Extract (of meer naar smaak)
  • 4 eetlepels Melk**
  • Paarse voedingskleurstof (gel of poeder)
  • Optioneel: Rode voedingskleurstof (gel of poeder)***

* Deze ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
** De melk gebruik je alleen als je botercrème een beetje te dik of stug is om goed uit te smeren, zo maak je deze iets soepeler.
*** Het is afhankelijk van de kleur paars die je wil bereiken of je dit nodig hebt.

Methode

TIP: In dit recept tempereer ik de chocolade niet, dit wil zeggen dat de chocolade op kamer temperatuur niet goed hard blijft, maar smelt. Als je wel wil dat de chocolade hard blijft bij kamertemperatuur kan je hier online gemakkelijk verschillende goede manieren voor terugvinden.

Voorbereiding: Leg het template op een plank en plak deze vast met plakband. Vervolgens plaats je hier het bakpapier of acetaatfolie overheen en plak je deze aan de achterkant van de plank vast.

Snij je chocolade in kleine stukjes, als je chocoladerepen gebruikt. Als je smeltchocolade gekocht zijn de stukjes meestal al klein genoeg.

Je kan je spuitzak alvast van te voren voorbereiden. Dit kan je het beste doen door het puntje van de spuitzak te knippen, het spuitmondje erin te doen en dan de spuitzak om een glas of maatbeker heen open te vouwen. Je hoeft geen spuitmondje te gebruiken, dan knip je nog geen puntje eraf en vouw je deze ook om een glas heen open. Het puntje knip er dan pas vlak voor het spuiten van de chocolade af.

TIP: Zorg ervoor dat er genoeg ruimte in je koelkast is voor de planken!

Stap 1: Smelt de pure chocolade, au bain-marie of in de magnetron. Zorg ervoor dat je vaak genoeg roert in de chocolade met een pannenlikker om te zorgen dat deze niet aanbrand. Roer niet te snel, dan komt er te veel lucht in de chocolade. Deze stap is hetzelfde voor beide ontwerpen, tenzij je de AVO logo chocolaatjes wil maken met witte letters, dan begin je met witte chocolade.

Stap 2: Doe de pure chocolade in een spuitzak waar een klein spuitmondje op zit, of waar je een klein puntje vanaf knipt.

Stap 3: Spuit nu de lijnen, van het ontwerp die je gekozen hebt, die donker moeten zijn. Neem rustig je tijd en zet niet te veel druk op de spuitzak, want dan komt er misschien te veel tegelijkertijd uit. Doe de plank(en) in de koelkast en wacht tot de chocolade helemaal hard is. Maak ondertussen het spuitmondje, als je er maar één hebt, alvast goed schoon en droog deze met keukenrol. Je kan je volgende spuitzak ook alvast voorbereiden, zoals je dat eerder ook deed.

Stap 4: Herhaal stappen 1 tot en met 3 met de andere benodigde kleuren. Voor Tomoya heb je eerst pure, dan roze en dan witte chocolade nodig. Voor het AVO logo heb je eerst pure en dan witte chocolade nodig, tenzij je witte letters wil. In dat geval begin je met witte en eindig je met pure chocolade. Met de satéprikkers of barbecue prikkers kan je de chocolade verspreiden of corrigeren indien nodig.

Stap 5: Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius. Doe de bloem en bakpoeder, die bedoeld zijn voor de cupcakes, in een grote mengkom en roer dit goed door elkaar met een garde.

Stap 6: Doe de (room)boter voor de cupcakes in een grote mengkom en voeg de suiker toe. Mix dit goed door elkaar met een elektrische mixer. Voeg vervolgens de eieren en het vanille extract toe en meng dit weer goed door elkaar.

Stap 7: Voeg nu om en om wat bloem mix en melk toe aan het botermengsel. Zorg dat alles goed door elkaar gemixt is, gebruik een pannenlikker om de randen van de kom goed schoon te vegen.

Stap 8: Doe de cupcake liners in de cupcake pan en verdeel de cake mix gelijk over de liners. Ik gebruik hier zelf altijd een ijsschep voor.

Stap 9: Bak de cupcakes voor ongeveer 20 minuten op 180 graden Celsius. Om te controleren of ze klaar zijn kan je een prikker of mes in het midden van één van de cupcakes steken, als hier geen nat deeg aan zit zijn ze goed.

Stap 10: Laat de cupcakes afkoelen met aluminiumfolie over de vorm heen, zo blijven ze iets zachter omdat je de stoom ‘opsluit’.

Stap 11: Doe de (room)boter voor de botercrème in een grote mengkom en klop dit op met een elektrische mixer met kloppers. Voeg, beetje bij beetje, de poedersuiker toe.

Stap 12: Voeg de vanille extract toe en meng het goed door. Hierna kan je de voedingskleurstof toevoegen, tot je de juiste kleur bereikt hebt.

TIP: Indien nodig, om de botercrème smeerbaarder te maken, voeg je nu beetje bij beetje wat melk toe.

Stap 13: Als je cupcakes afgekoeld zijn haal je ze uit de vorm en smeer je er paarse botercrème op. Doe er genoeg op dat je een platte bovenkant kan creëren en de zijkanten goed kan bijwerken zodat die ook glad zijn.

Stap 14: Leg de chocolaatjes bovenop de cupcakes.

Eet smakelijk!

Deze cupcakes heb ik gemaakt om te vieren dat AVO alweer 14 jaar bestaat, maar ze zijn natuurlijk lekker bij elke gelegenheid. Ook als je minder bekend bent met AVO blijft Tomoya een schattig karakter en leuk om op een cupcake te plaatsen!

Vergeet niet MuchMunchies te liken op Facebook, te volgen op Tumblr en je te abonneren op MuchMunchies’ kanaal op Youtube voor meer foto’s, video’s en recepten!

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

2 gedachten over “Recept: AVO & Tomoya Cupcakes

  • 11 mei, 2017 om 20:13
    Permalink

    wow deze zijn echt cute. en die templates super handig. ga ze zeker binnenkort een keer zelf proberen te maken

    Reactie
    • 11 mei, 2017 om 20:32
      Permalink

      Dankje! Heel veel bakplezier! =)

      Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?