Het coole Japan volgens Museum Volkenkunde

In april werd de nieuwe tentoonstelling COOL JAPAN geopend in Museum Volkenkunde en aan het einde van de maand was er zelfs een COOL JAPAN Weekend georganiseerd om de tentoonstelling flink in de spotlights te zetten.

De tentoonstelling draagt de naam die de regering van Japan uiteindelijk geadopteerd heeft om de cultuur industrie van Japan te promoten. Het geeft gelijk het idee wat er precies te zien zal zijn tijdens de tentoonstelling in Museum Volkenkunde: veelal popcultuur. En zo begon dat ook eenmaal als je binnenkomt bij de tentoonstelling. Het is een welkome binnenkomst, gezien je meteen in aanraking komt met anime, maar ook populaire karakters gecombineerd met een traditioneel kledingstuk: de kimono. Verderop was de samurai te zien in actie, omringd door manga en anime. Een verdieping boven met uitzicht op de samurai, was het gedeelte over monsters. De ruimte was donker en dat paste perfect bij het thema. De kennismaking met Pepper die gewoon Nederlands praat, de mogelijkheid om kledingstukken van onder andere Rei Kawakubo (van het merk Comme des Garçons), Yohji Yamamoto en Issey Miyake van dichtbij te mogen bewonderen, tot aan het bekijken van Japanse prenten, maakt de tentoonstelling zeker boeiend!

Bij elkaar genomen zie je her en der stukken die ook voorgekomen zijn in afgelopen tentoonstellingen in Nederland, waaronder tentoonstellingen in het Wereldmuseum en Japanmuseum Sieboldhuis. Is dit een probleem? Nee, want COOL JAPAN heeft van alle ‘coole’ aspecten van Japan iets gepakt om het te introduceren aan het publiek. Dit maakt het misschien voor de Japankenner iets minder informatief, maar de aankleding van de tentoonstelling is een feest voor de ogen!

Elke ruimte heeft een eigen sfeer. De ruimte voor de Harajuku mode was een kleurenexplosie, terwijl de ruimte voor de otaku cultuur het idee gaf dat je je bevond in een amusementshal. Het was zeer leuk om ook wat muziek te horen en te zien zoals Kyary Pamyu Pamyu, Hatsune Miku en WORLD ORDER. Eerstgenoemde mag ook niet gemist worden, gezien haar connectie met muziek én mode.

Dat er een ruimte was ingericht voor een foto met de kleurrijke kunst van Sebastian Masuda is wel een hoogtepunt te noemen. Het past perfect bij de kleurenexplosie van Harajuku en Haruka Kurebayashi, die speciaal voor de tentoonstelling een outfit heeft samengesteld.

Daarbij is het erg leuk om te zien dat er ook een connectie wordt gemaakt met hoe men in Nederland zich bezighoudt met de Japanse popcultuur, denk maar aan de conventies zoals Animecon, Pindakaas en Sushi, maar ook de Aniway. Helaas heb ik geen vermelding van AVO (Forum/Blog/Events) of The Sushi Times gevonden, maar wie weet komt dat nog bij een toekomstige tentoonstelling gericht op Japan. In ieder geval is de basis gelegd en kunnen alle geinteresseerden kennismaken met het coole aspect van Japan en dan kiezen of ze verder op zoektocht willen gaan. Ik hoop het wel, want Japan heeft zoveel meer om te laten zien!

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 29 oktober 2017.

Binnenkort is er een video te bekijken van het bezoek aan de tentoonstelling tijdens het COOL JAPAN Weekend.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?