Dadadadan Tenko naar Oerol met TSUKUMOGAMI

Japans slagwerkgezelschap Dadadadan Tenko zal dit jaar tijdens het Oerol festival een Japans slagwerkgezelschap Dadadadan Tenko uniek muzikaal spektakel opvoeren: TSUKUMOGAMI. Deze voorstelling zal op 9 juni aanstaande in première gaan tijdens Oerol.

Op het strand van Terschelling, op een podium midden in de natuur, waar je de wind hoort, waar het zand schuurt en waar de branding beukt, voert Dadadadan Tenko het publiek mee in een verhaal over een van de grootste natuurrampen uit de geschiedenis van Japan: de zeebeving op 11 maart 2011. Bijna 20.000 mensen verloren hierbij het leven en honderdduizenden mensen werden getroffen door de ramp. Nog altijd worden meer dan 2500 mensen vermist.

In de acht keer dat Dadadadan Tenko Nederland aandeed, zijn de voorstellingen steeds opgevoerd in de zalen van de Nederlandse theaters. Maar het was een al lang gekoesterde wens van Tenko om met haar muziek letterlijk naar buiten te treden, om aan het Nederlandse publiek de taiko – de imposant grote drum – in al haar zeggingskracht en oerkracht kenbaar te maken.

Dadadadan Tenko werkt voor dit project samen met beeldend kunstenaars Maria Kley en Nishiko, dit maakt dit project een co-productie van muzikanten en kunstenaars uit Japan en Nederland. Zij gaan de interactie met elkaar, met het publiek en met de natuur aan, om vanuit muziek, dans, theater en beeldende kunst een verhaal over menselijk verlies en levenskracht te vertellen.

Momenteel zit iedereen die betrokken is bij dit project in de laatste fase van de voorbereidingen. Vorige week zijn ze een crowdfunding actie gestart om het omvangrijke project – vanwege het internationale karakters en de grote kunstinstallaties – een laatste duw in de rug te geven via voordekunst. Deze crowdfunding duurt een kleine maand en men heeft tenminste € 8.000 nodig. Via de website van voordekunst staat meer informatie over TSUKUMOGAMI en wat je krijgt als je doneert.

De producers werken momenteel hard aan de voorstelling. In Japan wordt dagelijks en met veel discipline gerepeteerd; een deel van het Japanse instrumentarium is al onderweg naar Nederland. Binnenkort arriveert ook de groep en zal gestart worden met de repetities op locatie. In Nederland wordt nu al intensief en met veel inventiviteit gewerkt aan de bouw van het decor. Voor één van de kunstinstallaties – die gewijd is aan de duizenden nog vermiste mensen – wordt ruim 500 meter textiel geprepareerd.

Bron: Dadadadan Tenko

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?