Product Review: Lotunq – Sakura Geiko t-shirt

In 2016 werd de webwinkel Lotunq opgericht, al bestaat de naam Lotunq al wel wat jaartjes langer. Wat eerst begon als een bedrijf voor huisstijl- en communicatie-uitingen, groeide uit tot een website waar men terecht kan voor eerstgenoemde, maar ook voor een webshop waar schattige en Japans georiënteerde dameskleding en tassen wordt aangeboden. Tijd voor een product review en een introductie!

Achter Lotunq zit Esther van den Broek uit Tilburg. Ze is grafisch ontwerper en doet in haar vrije tijd graag Do It Yourself’s, waaronder zeep maken, kleding of illustreren. Waarom nu precies de webshop met de verkoop van producten die Japans gerelateerd zijn? Esther zegt hierover: “De Japanse cultuur heeft mij altijd gefascineerd, vooral op het gebied van fashion (Harajuku, Lolita, Fairy Kei) en taal/etiquette. Ik volg daarom ook Japanse lessen en ben lid van de Japanse vereniging VTM (Vereniging Tilburg – Minamiashigara).”

Lotunq is misschien een naam waar je misschien de eerste paar keren over valt, maar de betekenis van Lotunq is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld: het stamt af van het woord lotus. Esther: “In de Boeddha wijze heeft de lotus een betekenis. Die luidt: “Its roots are in muddy water, but the lotus flower rises above the mud to bloom, clean and fragrant”.” Hoe je de naam uitspreekt? Esther: “Lo-tun-Q. De Q spreek je uit als de Engelse woorden ‘cue’ of ‘queue’.

De inspiratie haalt Esther uit Japan of schattige onderwerpen, dan begint ze met digitaal illustreren. “Het kan soms een week of zelfs een paar weken duren voordat ik tevreden ben met het ontwerp. Het ligt er maar net aan voor welk medium ik het ontwerp. Ik moet hier rekening houden terwijl ik ontwerp. Wanneer ik gekozen heb om het te borderen, moet ik eerste de illustratie in een speciaal programma plaatsen en het boorduur-‘ready’ maken. Dit kan enkele dagen duren en dan gaat het proeftesten beginnen. Hier kan ik soms een paar dagen (tot weken) voor zitten totdat het borduursel helemaal goed is. Het borduren doe ik op mijn naaimachine die ik ook gebruik om mijn eigen kleidng in elkaar te zetten.”

De Lotunq webshop biedt momenteel een aantal producten aan, te denken aan tassen, shirts en truien, waaronder het allernieuwste product de Sakura Geiko t-shirt is. Deze shirt heb ik mogen ontvangen en mogen dragen. Het shirt wordt aangeboden in 6 maten (XS, S, M, L, XL en XXL) en de kleur van een shirt tegen het zalmroze aan. Wat het shirt bijzonder maakt is het volgende: De borduursel op het shirt wordt zelf ontworpen en geborduurd door Esther zelf. Ze is hier ongeveer 4 a 5 uur mee bezig om het af te ronden!

Wat een extra pluspunt is dat Ether kiest om zoveel mogelijk biologisch katoen te nemen. Ze test de producten ook zelf uit om te kijken of de producten krasbestendig is of nog steeds in goede kwaliteit is na een aantal keren wassen. Alles wat ze uitbrengt probeert ze zoveel mogelijk in Nederland te verwezelnlijken en de oplages van elk product zullen klein blijven, waardoor je zeker bent dat je in het bezit bent van iets unieks.

Het Sakura Geiko shirt voelt zacht aan en zit goed om het lichaam heen, maar is gemaakt om niet te strak om het lichaam te zitten. Het borduursel – die geplaatst is aan de linkerzijde op het shirt ten hoogte van je buik – is zeer stevig, je kunt ook goed zien dat het geborduurd is en niet een applicatie is. Ik vind het ontwerp zeer gedetailleerd en ook erg mooi, er komen patronen voor om een extra effect te geven. Je krijgt echt het Japanse gevoel als je naar het shirt kijkt, dit komt door de geiko en de Japanse kanji (芸子) welke ook staat voor geiko en de sakura die onder de geiko verwerkt is. Doordat het shirt een medium fit is, zal het borduursel niet strak op je buik zitten en gaan irriteren. Verder voelt het shirt luchtig aan en lijkt het mij zeker geschikt voor de komende warme dagen, al helemaal gezien het shirt van katoen is!

Je krijgt je bestellingen verpakt in een zakje met daarbij een flyer met wasvoorschriften erop om je kleding langer mooi te houden. Het is goed om te weten hoe je het shirt moet behandelen, gezien het net iets anders is dan een shirt met een bedrukking. Bij elke bestelling krijg je een kleine verrassing mee, voor mij ging het om een zakspiegel die altijd handig is!

Momenteel kun je alleen bestellingen doen als je in Nederland woont, betalen is ook alleen mogelijk via iDeal. Je kunt het pakketje ook komen ophalen bij Lotunq zelf (in Tilburg) op afspraak, maar in de toekomst probeert Lotunq het uit te breiden naar Belgie en op markten te staan. Mocht je boven de € 75,00 bestellen, dan is verzending gratis. Verder heeft Esther van Lotunq heel veel plannen voor leuke producten. Je kunt de activiteiten van Lotunq in de gaten houden via de website, maar ook via de social media waaronder Facebook en Instagram.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?