Bordspel Review: Tokaido

Tokaido is een spel waar het om de reis zelf draait en niet om de eindbestemming. Geniet van de rustgevende warmwaterbronnen en tempels, de culinaire hapjes bij de herbergen, de leukste souvenirs bij de winkels, prachtige uitzichten en de vriendelijke mensen die je onderweg tegenkomt.

De Tokaido weg, die dateert uit de 11e eeuw, verbindt de twee belangrijke steden in Japan: Edo (het tegenwoordige Tokyo) en Kyoto. Reizigers in de 17e eeuw deden er ongeveer twee weken over om de 500 kilometer lange reis, langs de zuidkust van Honshu, te voltooien. Gelukkig is de gemiddelde speeltijd van dit spel wat korter, maar is hopelijk evenzo inspirerend en vermakelijk voor de spelers.

Hoe speel je het:

Zoals gezegd zullen de twee tot vijf spelers de Tokaido route afleggen waarbij het zaak is er een zo rijk mogelijke ervaring van te maken. Dat kan door vergezichten te verzamelen, te baden, te praten met lokale bewoners, of reeksen eten en souvenirs te scoren bij de verschillende stops langs de weg. Als iedereen eenmaal aangekomen is in Edo worden er ook nog bonuspunten uitgedeeld voor diegene met de meeste punten in categorie Gourmet, Verzamelaar, Bader, en Kletskous.

Het is zo dat de achterste persoon op de route altijd aan de beurt is. Je kunt dus als je het goed timed meerdere keren achter elkaar een beurt spelen door achteraan te blijven hangen. Gelukkig zijn er dan nog wel de herbergen die dienen als een soort tussenstops om alle spelers weer een nieuwe start kans te geven. Alle spelers moeten namelijk verplicht stoppen en wachten tot iedereen is gearriveerd bij de herberg voordat er weer vertrokken mag worden. Ook de aan de spelers toebedeelde reizigerskaarten hebben invloed op het spel door middel van hun speciale vermogens, zoals gratis eten ontvangen, een goedkoper tempelbezoek en andere regel ontwijkende mogelijkheden.

Artwork/kwaliteit:

Met Tokaido heeft Antoine Bauza (bedenker van spellen als Takenoko, Ghost Stories en 7 Wonders) er weer een mooie aanvulling van zijn game repertoire bij. Mooi verpakt in een bijna geheel witte doos zijn de stevig kartonnen onderdelen van gemiddeld tot goede kwaliteit die lang zullen meegaan. Enig minpuntje is wel de grote van de speelkleur fiches en de reispunt markeerstenen die erg klein en makkelijk kwijt te raken zijn

Het prachtige artwork van Najade en het grafische design van Funforge Studios maken het spel tot een lust voor het oog en een plezier om te spelen.

Conclusie:

Tokaido is een mooi spel, dat makkelijk en snel te leren en te spelen is voor elk niveau speler. De herspeelbaarheid is er ook doordat je makkelijk kan variëren met spelers aantallen en het spel ook nog speelvariatie ideeën geeft in de handleiding.

De speelstijl van Tokaido is vooral op het positieve gericht, er zijn namelijk geen effecten in het spel die voor minpunten of negatieve uitwerking die door de spelers ervaren kunnen worden. Iets waar het spellen van Bauza om bekend staan. Met 2 spelers zal je elkaar niet echt in de weg zitten op deze reis bij 4 of 5 zal er zeker ietsjes meer strategie nodig zijn om bijvoorbeeld de lekkerste hapjes bij de herberg te bestellen, of de leukste souvenirs te kopen. Voor doorgewinterde gamers, die voor hardcore strategie gaan en de long game spelen, zal deze lineaire speelmethode met minieme verschillen bij punten verzamelen niet hoog in aanzien staan. Maar voor de minder rigoureuze, beginnende of jonge spelers die een klein uurtje wat willen doen is dit spel zeker een leuke instapper.

Leuke optie de handleiding geeft ook nog variant ideeën hoe je het spel kan spelen bijvoorbeeld om mensen die het nog nooit gespeeld hebben te introduceren of juist een stuk lastiger maken voor gevorderde spelers. Wat het opnieuw willen en kunnen spelen ten gunste komt.

Uitbreidingen:

Er zijn ten tijde van dit schrijven twee uitbreiding sets, Tokiado Crossroads en Tokaido Matsuri, uitgebracht voor nog meer en gevarieerd speelplezier. Met Tokiado Crossroads krijg je 6 nieuwe reizigers, nieuw te ontdekken plekken als de kersenbloesem lanen, luxueuze badhuizen en ondergrondse gokhuizen, en extra te verzamelen spullen. Tokaido Matsuri geeft je 16 nieuwe personages en de kans om de Japanse feesten en festivals te beleven tijdens je reis.

Daarnaast is er vorig jaar ook de speciale collectors versie van Tokaido uitgebracht die ook beide bovenstaande uitbreidingen naast de luxe versie van het basis spel bevat. Mooie extra’s als speciale promo’s, unieke geschilderde miniaturen van alle verschillende reizigers, een soundtrack cd en metalen munten.

Score: 80/100

Titel: Tokaido
Ontwerper/uitgever: FunForge / Enigma
Bedenker: Antoine Bauza
Illustraties: Najade
Aantal spelers: 2 -5
Leeftijd: 8 -99
Tijdsduur: 45 min
Wat zit er in: 1 speelbord, 5 reiziger pionnen, 5 reispunt markeerstenen, 5 speelkleur fiches, 50 kartonnen muntjes, 10 reizigerstegels, 12 warmtebron-, 60 panorama-, 25 maaltijd-, 24 souvenir-, 14 ontmoeting-, en 7 prestatiekaarten.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?