Fototentoonstelling van Shibata Toshio in Japanmuseum SieboldHuis

This post is also available in: English

Vanaf vrijdag 16 juni toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Het gemaakte landschap. Foto’s van Shibata Toshio’, waarin de Japanse landschapsfotograaf de grootschalige weg- en waterbouwkundige constructies in onbewoonde gebieden in beeld brengt. Met deze fototentoonstelling laat het museum het indrukwekkende spanningsveld tussen het menselijk ingrijpen en de kracht van de natuur zien.

Poster Het gemaakte landschap
Poster Het gemaakte landschap

Shibata Toshio (1949, Tokyo) vertrok na het voltooien van zijn studie aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music naar Europa. Na zijn verblijf in Nederland en een studie in België keerde Shibata na vier jaar weer terug naar Japan. Hij besefte dat zijn kijk op zijn geboorteland veranderd was en ontdekte de visuele schoonheid en grootsheid van het menselijk ingrijpen in het Japanse landschap. Civieltechnische constructies zoals stuwdammen, meren, bermen en bruggen staan centraal in zijn werk. Door het gekozen perspectief kijk je niet meer naar de functionaliteit van de voorzieningen maar ervaar je de esthetiek van de infrastructuur. Zijn compositie toont hoe de natuur het menselijke ingrijpen weer terugwint door natuurlijke verschijnselen zoals weersomstandigheden, corrosie, erosie, begroeiing, waterstromen en landsverschuivingen. Shibata’s met grootformaat camera vastgelegde foto’s stralen een onwerkelijke sfeer uit, doordat referenties naar tijd, plaats en schaal ontbreken. Zijn mysterieuze taferelen worden alom geprezen en zijn van een tijdloze, abstracte en schilderachtige kwaliteit.

Naast het Japanse landschap worden in deze tentoonstelling ook een reeks bruggen uit de Benelux vanuit een ander perspectief belicht. Hij ontving meerdere internationale prestigieuze prijzen waaronder de Japanse ‘Kimura Ihei Award’. Shibata’s werk is onder andere opgenomen in de collecties van Museum of Contemporary Art in Chicago, het Sprengel Museum in Hannover, het Centre National de la Photographie in Parijs, het Museum of Modern Art in New York, het Metropolitan Museum of Art in New York, het Museum of Fine Arts in Houston en het San Francisco Museum of Modern Art.

Gelijktijdig met ‘Het gemaakte landschap. Foto’s van Toshio Shibata’ is er de tentoonstelling ‘Tohoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan’ op de tweede verdieping van Japanmuseum SieboldHuis. De tentoonstelling ‘Het gemaakte landschap. Foto’s van Shibata Toshio’ loopt tot en met zondag 3 september 2017. Het museum is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Entree voor het museum kost € 8,00, maar mocht je een museumkaart hebben, dan is toegang gratis. Japanmuseum SieboldHuis is te vinden aan Rapenburg 19 in Leiden.

Bron: Japanmuseum SieboldHuis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?