AVO Blog interview met InuNeko Cosplay

This post is also available in: English

Tijd voor een nieuw cosplay interview! Cosplay duo InuNeko Cosplay nam de tijd om uitgebreid te reageren op de vragen die AVO Blog had voorgeschoteld! Heb je interesse in hoe het duo gestart is met cosplayen, maar ook wat ze het moeilijkste vinden van cosplayen of wat de drie meest essentiele dingen zijn die je bij je moet hebben als je gaat cosplayen bij een conventie? Pak dan wat lekkers en lees gauw verder!

AVO Blog: Stel je alsjeblieft even voor en vertel de lezers hoe InuNeko Cosplay begonnen is.
InuNeko Cosplay: ‘Sup mensen!
Wij zijn Mario & Petroeshka. Ookwel bekend als “ItsAMe & ViXN” van InuNeko Cosplay. Wij zijn een cosplay duo en nerdy stel die voor het eerst in 2013 begonnen zijn met cosplay by Abunaicon. Het jaar daarna hebben we onze eerste cosplay costuums gemaakt en hebben we ons debuut gemaakt bij Abunaicon 2014 als Sub-Zero & Lady Scorpion van Mortal Combat 9. Later hebben we ook cosplays gedaan als Fox McCloud & Falco Lombardi van Starfox en Darth Nihl & Darth Talon van Starwars Legacy.

AVO Blog: Wanneer ben je voor het eerst in aanraking gekomen met coplay en waarom ben je ermee begonnen?

InuNeko Cosplay: Om te beginnen zijn we beiden dansers. Tijdens een dans krijg je altijd te maken met gedeeltes van show en de aspecten van het optreden. We hebben elkaar leren kennen via de hiphop club scene, en in die tijd dansten we beiden voor andere dansscholen. We hebben ook samen gedanst in dezelfde dance crew, waar we ook te maken kregen met optredens van andere types of thema’s. Dankzij al deze optredens die we gedaan hebben tijdens het dansen hebben we geleerd om ons op het podium in te leven in een ander karakter met een ander uiterlijk en andere persoonlijkheidstrekjes.

Maar als we erover nadenken hebben we eigenlijk altijd wel iets gehad met cosplay, we noemden het alleen niet zo. Toen we klein waren vonden we het beiden leuk om ons te verkleden en onze gezichten te beschilderen en dat soort dingen. Je weet hoe het gaat als je een klein kind bent: riddertje spelen, Batman, Ninja Turtle of Zorro…

ItsAMe: ViXN is degene die ermee begonnen is vanwege haar achtergrond in vechtsport en interesse in anime, video games, Japanse rockbands en pop artiesten.
Ik heb er altijd bij gezeten als een nogal actieve gamer. Maar dankzij ViXN ben ik echt anime gaan kijken. De dingen die zij leuk vond sprongen echt op mij over, en volgens haar ben ik nu een grotere nerd dan zij is!

ViXN: Ik heb altijd interesse gehad in verschillende Aziatische cultuur-gerelateerde dingen en nerdy dingen. Op een dag kwam ik op het internet een foto tegen van iemand die zich verkleed had als een anime karakter wat ik kende voor een Shinjuku park festival in Japan. Ik heb wat onderzoek gedaan en kwam erachter dat dit fenomeen “cosplay” genoemd werd. Later leerde ik dat het eigenlijk een wereldweid iets was en dat mensen in Nederland dit soort dingen ook doen. Deze mensen cosplayden niet alleen karakters van anime, maar ook van films, stripverhalen (comics), series, tekenfilms en video games.
Helemaal mijn ding!

In 2010 zijn we daarom voor het eerst naar een conventie geweest: Chibicon 2010 in Houten. Maar toen hebben we nog geen cosplay gedaan. Tot Abunaicon in Veldhoven in 2013, toen hebben we voor het eerst een echte cosplay gedaan. In 2014 maakten we ons debuut als Sub-Zero & Lady Scorpion bij Abunaicon 2014.

AVO Blog: Is er een gemeenschappelijk doel als een cosplay duo dat jullie beiden delen?
InuNeko Cosplay: Om eerlijk te zijn: niet echt. Hoewel het super cool zou zijn om geld te verdienen met onze favoriete hobby doen we dit niet om geld te verdienen. Dit zou gewoon teveel tijd van ons normale sociale leven wegnemen. Naast cosplayers zijn we gewoon normale mensen met een normale baan en normale verplichtingen net zoals ieder ander. Ons gemeenschappelijke doel is om leuke dingen die meestal niet bestaan in de realiteit te maken die wij leuk vinden.

Het ontmoeten van zoveel mogelijk geweldige coole mensen en geweldige coole dingen doen terwijl we hiermee bezig zijn om zo iets nieuws en cools naar het podium te brengen in de Nederlandse cosplay wereld. Leren hoe we onze costuums nog mooier en gaver kunnen maken, en natuurlijk om zoveel mogelijk plezier samen te hebben terwijl we dit doen.

Je moet een realistische blik op dingen hebben. We wonen in Nederland. De Nederlandse cosplay cultuur is nog behoorlijk conservatief als het neerkomt op het hele “cosfamous”-ding. Het is nog niet groot genoeg voor iemand om er zijn of haar fulltime baan van te maken. Als je dat wil moet je naar het buitenland gaan waar cosplay beter geaccepteerd wordt. Het lijkt wel alsof de community cosplay niet volledig tolereert als het neerkomt op de Nederlandse cosplayers. En hoewel dit erg jammer is hopen we dat het ooit wel geaccepteerd wordt. Het zou een boel deuren openen voor een boel creatief getalenteerde mensen.

AVO Blog: Tussen julie twee, wie is de grootste cosplay fan?
InuNeko Cosplay: We vinden het beiden net zo leuk. We doen dit samen als een stel, dus er is er niet eentje die het leuker vindt dan de andere.
Hoewel ViXN waarschijnlijk degene is die er het meeste mee doet op social media.

AVO Blog: Kunnen jullie de lezers vertellen over jullie cosplay outfits? Hoeveel hebben jullie er in totaal gemaakt, welke was jullie eerste en waar waren jullie het meest trots op?
InuNeko Cosplay: Wij maken onze cosplay outfits zelf. Meestal maken wij gebruik van veel voorkomende huishouds artikelen maar ook industriële materialen en vermaken wij dat tot een compleet ander voorwerp. De materialen dat wij gebruiken, methodes en technieken verschillen per project. Dat ligt aan wat wij op dat moment maken. Het enigste wat voor ons een verplichting is wanneer wij een kostuum maken is dat ze relatief makkelijk zijn om aan te krijgen. Dat wij er makkelijk in kunnen bewegen en dat ze ‘’acteer-veilig’’ zijn. Dat betekend dat wij er stunts in kunnen doen en kunnen dansen op het podum zonder dat wij ons zorgen hoeven te maken dat er iets kapot zal gaan tijdens een optreden. Wij hebben een totaal van 3 duo-outfits tot nu toe: Sub-Zero & Lady Scorpion van Mortal Kombat 9, Fox McCloud & Falco Lombardi van Starfoxz en Darth Nihl & Darth Talon van Starwars Legacy. Daarnaast hebben wij 3 individuele kostuums: Ushio Aotsuki van Ushio to Tora, Deadlocked Gladiator’s Ratched van Ratchet & Clanks en ook Grandmaster Scorpion Genderbend van Mortal Kombat X.

De outfits waar wij het meest trots op zijn:

ItsAMe: Sub-Zero van Mortal Kombat 9. Voor mijn gevoel heb ik zo veel geleerd tijdens het maken van dit kostuum.

ViXN: Hetzelfde geldt voor mij met mijn Lady Scorpion van Mortal Kombat 9. We hebben zo veel geweldige dingen kunnen doen dankzij deze outfits. Het begon met het leren omgaan met verschillende materialen. Wij werden gefeatured door MTV Gamekings Live tijdens Firstlook 2014. Onze eerste duo stage-act prijs verdient samen en een aantal andere titels volgde erna. We verschenen op velen officiele Mortal Kombat blogs en veel foto’s werden viraal verspreid. Ook hebben we samengewerkt met getalenteerde audiovisuele mensen zoals Circular Media, Dazzle Photography Art, Kawin Wu Studio’s en Arian Shiri Arts.(Er zijn veel meer mensen maar wij kunnen simpelweg niet iedereen op noemen.) Wij hebben te gekke dingen gedaan zoals een foto/videoshoot gehad op het dak van de centrale bibliotheek van Rotterdam en model zijn voor schets artiesten, noem het maar op. Zoveel gave dingen! Wij werden zelfs herkent door een van de motion actor martial artists van het originele Mortal Kombat spel die een van de meest bekende karakter van de franchise heeft gespeeld: Daniel Pesina. En natuurlijk het meest belangrijke, sinds wij deze outfits hebben gemaakt hebben wij veel van onze huidige cosplay vrienden ontmoet waar wij het nog steeds goed mee kunnen vinden. that we still hang out with today.

AVO Blog: Kiezen jullie altijd een cosplay van dezelfde game/series? Met dat bedoel ik of ze altijd bij elkaar horen.
InuNeko Cosplay: Wanneer het gaat om belangrijke optreden waar wij als duo op het podium staan zullen onze outfits altijd bij elkaar horen. Maar wij zijn nog steeds twee individuele artiesten met beide onze eigen style van craften en met verschillende kwaliteiten wanneer wij op het podium staan.

AVO Blog: Zijn jullie het wel eens oneens met het kiezen van een nieuwe set kostuums?
InuNeko Cosplay: Natuurlijk! Dat komt eigenlijk best wel vaak voor. Maar zelfs als wij het met elkaar oneens zijn over sommige termen is er altijd een tussenweg voor iets dat wij het beiden mee eens zijn. Wij sluiten een compromis door origineel en vindingrijk te zijn.

AVO Blog: Wat is het moeilijkste aan cosplay in jouw ogen?
ItsAMe: De deadlines, zonder twijfel! Ik heb er een hekel aan om onder druk te moeten weken. Het maakt je werk slordig als je alleen maar gefocust bent op de tijdslimiet. Daarnaast neemt het ook een hoop lol weg uit het project. Daarom probeer ik altijd precies en accuraat te werk te gaan als het daarom gaat. Ik heb liever dat ik over de deadline heen ga en alsnog een goed kostuum lever, dan dat ik details moet schrappen en maar een half compleet product lever.
ViXN: Het moeilijkste aan cosplay… Ik zou zeggen het feit dat er in de echte wereld zwaartekracht is, en in veel fantasiewerelden schijnt het niet te bestaan. Zorgen dat een fantasiekostuum werkt in deze wereld en dan vooral wanneer je moet rondlopen op het podium is een zware taak, vooral als een vrouw.

AVO Blog: Wat is het meest belangrijke dat cosplay je geleerd heeft?
InuNeko Cosplay: Het accepteren en tolereren van anderen. Alhoewel cosplay steeds meer geaccepteerd wordt en doorbreekt als een commercieel erkend mainstream fenomeen, zal er altijd nog een groot verschil blijven tussen de mensen die het doen.

Je kan iedereen tegenkomen in de community; het is een multiculturele hobby zonder grenzen. Jong en oud, man, vrouw, transgender en iedere seksuele geaardheid, het maakt niet uit. Zelfs gehandicapten kunnen meedoen. In het normale leven zou je zo’n gevarieerde groep nooit op zo’n mooie en creatieve manier met elkaar zien omgaan. Er zijn maar een aantal subculturen waarin dit voorkomt en cosplay is daar gelukkig een van, wat we echt super cool vinden. En op persoonlijk niveau zou je kunnen zeggen dat je nooit klaar bent met leren en het hervormen van onszelf als creatieveling. Je zal waarschijnlijk een aantal keer in de knoop komen te zitten met je emoties in het proces, maar aan het einde van de rit, zal je trots zijn op jezelf. Door hard werk en innovatie zal je uiteindelijk op zulke prestaties uitkomen en cosplay is hier een perfect voorbeeld van.

AVO Blog: Wat is het slechtste cosplay advies dat je in het verleden hebt gekregen?
InuNeko Cosplay: Eigenlijk hebben we nooit echt slecht advies gekregen van anderen. De meeste dingen hebben we geleerd door het kijken naar Youtube video’s van professionele cosplayers zoals Kamui Cosplay, Evil Ted, Wayne’s Workshop en Bill Doran. We houden er meer van zelf dingen te ontdekken. Op deze manier als we een fout maken, kunnen we ervan leren en het de volgende keer nog beter doen.

AVO Blog: Wie in de cosplay wereld zijn jullie grootste inspiraties en waarom?
InuNeko Cosplay: We hebben wel een paar mensen die ons inspireren: Kamui Cosplay, Elffi, RBF-Productions-NL, Jessica Nigri, Leon Chiro Cosplay Art, Bill Doran, Yeliz Cosplay, Evil Ted, Wayne’s Workshop, Yaya Han en Maul Cosplay. De grootste reden dat we ze zo hoog prijzen is omdat al deze mensen het voor elkaar hebben gekregen om hetgeen waar ze het meeste van houden en goed in zijn, te veranderen in iets waar ze professioneel geld mee kunnen verdienen. En dit is natuurlijk een positieve inspiratie voor velen, en voor ons.

AVO Blog: Wat is jullie grootste geheim om gemotiveerd te blijven bij het maken van nieuwe cosplays, naar conventies te gaan en InuNeko Cosplay te promoten?
InuNeko Cosplay: Er is geen geheim. We doen wat we willen met cosplay. Er zijn geen regels hiervoor. En we denken dat als iemand ons vertelt dat het anders is, dan hebben ze ongelijk. We proberen altijd in gedachten te houden dat we nooit moeten voelen dat we “kostuums moeten maken” of naar conventies moeten gaan om anderen tevreden tevreden te houden. We werken op onze eigen snelheid en manier waarbij we denken dat dit bij ONS persoonlijk past. Cosplay of geen cosplay: het zal altijd “eerst andere dingen”.

Verder een simpele les: Blijf van online fora of social media pagina’s weg die vervelende berichten en lelijke geruchten verspreiden. Het heeft geen zin om concurrentie te vinden waar het niet te vinden is. Haters hebben geen leven en zijn gewoon anoniem aan het haten, omdat ze dat kunnen. Dus laat ze. Het is hun recht, maar je moet er geen aandacht aan schenken.

Als je zin hebt om je eigen succesvolle ondernemerschap te starten door je favoriete hobby in je baan te maken, waarom niet? Maar trap mensen niet de grond in. We houden niet van stereotypen. We proberen onszelf te blijven als personen, naast het feit dat we blijkbaar ook door anderen gezien worden als “die 2 cosplayers”. Er is niet vele nodig om jezelf te promoten. Mensen zullen dat op een zeer positieve manier oppakken.

AVO Blog: Jullie twee zijn veel te vinden op conventies. Wat is de beste ervaring die jullie hebben gehad tijdens een conventie?
ItsAMe: Dat zou Dutch Comic Con 2015 moeten zijn. in die tijd had Nederland nog nooit een comic con gehad, en gezien het toen een geheel nieuw concept was, deed de organisatie het heel goed voor een eerste grote conventie voor mainstream publiek.

ViXN: Zelfde als ItsAMe. Ook Dutch Comic Con. Sommigen zien deze conventie meer als de “grote mainstream commerciële media circus marktplaats”, maar het viel mij op dat het iets is wat je leuk vindt of niet. Ik kan het niet helpen: ik hou ervan. Optreden op het podium stelt nooit teleur. Het publiek daar is geweldig en altijd superhyped! En het feit dat het publiek bestaat uit hardcore cosplayers, maar ook uit mainstream publiek die nog nooit een cosplay hebben gezien, maakt het juist extra leuk. Het geeft je een soort gevoel van vrijheid wanneer je een cosplay act uitvoert. En dat maakt de con ook meer toegankelijker voor iedereen.
Dutch Comic Con gaf mij het gevoel dat Nederland eindelijk cosplay als onderdeel van de Nederlandse popcultuur begint te accepteren, en niet als een “rare hobby die alleen gedaan wordt door griezelijke mensen zonder vrienden”.

AVO Blog: Nu we het toch over conventies hebben; Welke conventie is je favoriete en welke conventie staat bovenaan je lijst om te bezoeken?
ItsAMe: Colossal Con, Dragoncon, New York Comic Con en natuurlijk San Diego Comic Con in de Verenigde Staten.
Colossal Con, vanwege hun dierentuin en geweldig waterpark.
Dragoncon, vanwege hun 24/7 feest op de convloer. En de jaarlijkse parade is te gek! Ik zou er graag aan mee willen doen!
En New York en San Diego Comic Con, simpelweg omdat deze de oorsprong zijn van comic cons.

ViXN: Katsucon, Dragoncon, Blizzcon en ook New York Comic Con en San Diego Comic Con.
Katsucon, omdat het gewoon een echt mooie locatie heeft en het mij een een erg leuke con lijkt.
Dragoncon, inderdaad vanwege de te gekke 24/7 feestjes op de convloer en ook omdat het de grootste conventie van de Verenigde Staten is op dit moment. Ik zou graag willen zien wat dat betekent.
Blizzcon, gewoon om te alle gave kostuums van andere cosplayers te zien.
En natuurlijk New York Comic Con en San Diego Comic Con.

AVO Blog: Wat zijn de drie meest essentiele dingen om bij je te hebben als je gaat cosplayen op een conventie?
InuNeko Cosplay: Eten en drinken, een klein reperatie kit en deodorant. Dit zijn de dingen die we ALTIJD bij ons hebben bij een con.

AVO Blog: In tegenstelling tot de eerdere vraag van wat je beste ervaring was, wat was je vreemdste ervaring tijdens het cosplayen? (niet noodzakelijkerwijs conventie gerelateerd)
ViXN: Het vreemdste wat ik had meegemaakt tijdens een conventie was afgelopen zomer op FACTS 2016 in België, toen een man op zijn knieën ging en mij vroeg om met hem te trouwen toen ik Darth Talon aan het cosplayen was.
ItsAMe: Ik weet het niet. Ik lijk nooit echt gekke dingen mee te maken. Meestal is ViXN diegene die de rare ervaringen meemaakt. Zal zeker zijn omdat ik een man ben of zoiets.

AVO Blog: Op welke conventie kunnen we jullie de komende maanden vinden en welke cosplay staat er op de agenda?
InuNeko Cosplay: We zullen op Japan Expo in Frankrijk te vinden zijn, maar ook Abunaicon, en FACTS in Belgie en Spangdahlem Comic Con (Winter edition) in Duitsland. Alles wat toegevoegd wordt zullen we aankondigen op onze social media. Het ligt er echt aan waar we naartoe willen gaan op dat moment.

Wat betreft de kostuums, willen we dat nog even geheim houden voor nu. We hebben een lijst, maar we kondigen nooit onze opkomende kostuums vooraf. Maar hou ons in de gaten via de social media en je komt er gauw achter…

Ik wil graag ItsAMe en ViXN van InuNeko Cosplay bedanken voor de mogelijkheid en hun tijd om al deze vragen te beantwoorden. Daarnaast dank aan Team AVO voor hun support. Volg InuNeko Cosplay op Facebook, Twitter, DeviantArt, en Instagram! Vergeet niet een reactie achter te laten of het interview te delen als je het leuk vond om het te lezen.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Eén gedachte over “AVO Blog interview met InuNeko Cosplay

  • 26 juni, 2017 om 22:02
    Permalink

    This girl keeps surprising me! She’s amazing in her cosplays!

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?