AnimeCon 2017: Groot, groter, grootst?

AnimeCon staat bekend als de grootste conventie van Nederland. Door het bezetten van het World Forum in Den Haag, welke een locatie met een beschikking over ruim 17.000 m2 aan zalen, wordt deze statement nog extra bekrachtigd. Sinds het begin dat de conventie in het World Forum zit, is het duidelijk dat de conventie nog lang niet is uitgegroeid.

Dat is dit jaar te merken aan het gebruik van de Archonia Event Plaza/Anime Open Stage met daaraan gekoppeld de ruimte om te eten. Eerder was deze ruimte vrij om gewoon te lopen, en werd het gebruikt voor de registratie desks en cloak en bag room. Je merkt dat de organisatie creatief is geweest met het indelen, maar dat er toch ruimte te kort lijkt te komen. En dan begint er de volgende vraag in mijn hoofd rond te hangen: Groeit de conventie uit z’n voegen?

Qua activiteiten was er dit jaar weer eens voldoende te doen. Opvallende toevoegingen waren de activiteiten op de Anime Open Stage, waaronder 48Talk, de mogelijkheid om te praten met diverse cosplayers zoals de C4 winnaars en Hoku props, maar ook een Meet & Greet met G.L.A.M.S. In afwezigheid van de World Karaoke Grandprix was er plaats vrij gekomen voor een andere karaokewedstrijd, namelijk de Akiba Cup. Het open karakter van de Anime Open Stage, zorgde ervoor dat mensen die voorbij liepen bleven plakken. Vooral de diversiteit aan programmering van deze stage vond ik zeer verfrissend.

Minami was naast het feit dat ze de grote muzikale gast was van Anime 2017, ook nog eens jarig in het weekend van de grootste conventie van Nederland. Hierdoor werd er na haar optreden voor haar gezongen door de gehele zaal van het Koning Willem Alexander Theater.

Wat betreft muziek had de organisatie wat meer te bieden; er werden een aantal interessante artiesten opgetrommeld zoals Shiroku en Desi, laatstgenoemde was vorig jaar ook al op de conventie te vinden, maar ook MIKARU met zijn soloproject G.L.A.M.S. Hij had een hele band meegenomen om het publiek te vermaken in de Amazon Room.

De vaste activiteiten waren er ook, zoals de grote hoeveelheid cosplay competities, karaoke, maid cafe’s en het butler cafe, het gala en Deshima Sounds, de diverse animeseries die bekeken kon worden dankzij Crunchyroll. De dealerroom was ook dit jaar weer goed gevuld, en werd goed bezocht. Het is voor vele bezoekers een hoogtepunt, want nationale en internationale dealers staan daar hun waar te verkopen.

AnimeCon had al aangekondigd uit te breiden qua het aanbieden van eten en drinken. Op de begane grond was er al een uitgebreide Food Court te vinden, op de eerste verdieping liep deze door, waardoor je ten alle tijden in aanraking komt met de geur van voedsel. Wel een beetje jammer was dat het maid cafe Sparkling Potpourri die afwisselde met Royal Roulette dit jaar een beetje verstopt leek te zijn. De locatie voor beide cafe’s is na al die jaren nog altijd hetzelfde, maar door de plaatsing van de food court op de eerste verdieping leek de doorloop naar de achterzijde van Amazon Foyer niet zo heel logisch meer, hierdoor leken de organisaties die in die doorloop naar de foyer het ook rustig te hebben. Wel is het een pluspunt dat je niet lang moet zoeken naar eten en drinken, en dat er genoeg ruimte was om even te zitten en rustig de gekochte waren kon nuttigen.

De organisatie liet aan het einde van de conventie weten dat ze geen nieuwe datum weten, maar ook niet precies weten waar ze zich volgend jaar gaan bevinden. “Jullie zijn er met teveel!”, werd er gezegd aan het publiek die zondagmiddag was overgebleven na de laatste dag van de conventie. Mijn eerdere vraag die in mijn hoofd begon te hangen leek dus niet misplaatst te zijn. Het is afwachten waar AnimeCon zich volgend jaar gaat bevinden, of dat ze in het World Forum een oplossing vinden om nog even te blijven, zonder dat de bezoekers zich opgepropt gaan voelen.

Fotografie: Vi Young, Arlequin Photography (livefoto’s G.L.A.M.S), Francisca Hagen

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?