AVO Blog interview met Kensuke van Broken Doll

This post is also available in: English

Broken Doll gaat later deze week touren door Europa, daarnaast heeft de band net een album uitgebracht om het 10-jarig bestaan van de band te vieren. Redenen genoeg voor een interview, gitarist en originele bandlid van Broken Doll, Kensuke, nam de tijd om de vragen te beantwoorden die we hem hebben voorgeschoteld.

AVO Blog: Dit is onze eerste interview met de band voor AVO Blog. Bedankt voor je tijd. Kun je iets vertellen over de band, bijvoorbeeld: wat heeft de band samengebracht? 
Kensuke: In 2006 wilde ik een mix creeeren van rock en een extreme modemerk die bij de stijlen van Sex Pistols, SEDITIONARIES en Malcolm McLaren pasten. Ik wilde een tweede generatie van Sex Pistols in Japan creeeren, dus ik ben deze band gestart, met daarnaast mijn eigen modemerk. Ik ben de enige originele bandlid die overgebleven is.

In 2008 kwam Sachi bij Broken Doll als zangeres en bevestigde onze stijl.
In 2014 kwamen bassist Yuu en drummer Tataki bij de band. Dat was het jaar dat we in het buitenland begonnen te werken.

AVO Blog: Wat is je favoriete onderdeel van soloartiest zijn? Muziek maken, optreden of iets anders?
Kensuke: Ik componeer en neem de nieuwe liedjes op, en ik mix ze zelfs nog af. Ik doe het gehele proces wat betreft techniek. Het is erg leuk.

AVO Blog: Broken Doll is geinspireerd door grote namen zoals Sex Pistols, Blondie, Cyndi Lauper, Madonna en The Culture Club naast vele andere namen van de jaren ’80 en ’90. Mocht er een kans zijn dat Broken Doll kan samenwerken met deze (of andere) artiesten, welke staat dan bovenaan de lijst?
Kensuke:Ik denk dat zelfs vandaag de dag Madonna erg krachtig is, dus dat zou geweldig zijn! Ik respecteer haar enorm. Ik zou graag met haar optreden. Van de nieuwere artiesten zou ik kiezen voor Paramore. Ik denk dat Hayley’s live optredens ongelooflijk zijn, en ze is ook een vrouw met de meeste verstand van mode in de wereld.

AVO Blog: Jullie gaan al heel snel op Europese tour, waar kijk je het meeste naar uit?
Kensuke: Het wordt de eerste keer dat we gaan spelen in Frankrijk, dus ik wil een sterk optreden geven.

AVO Blog: Broken Doll heeft een aantal optredens gehad buiten Japan, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië en Brazilië. Heb je het idee dat het publiek buiten Japan anders is dan het publiek in Japan?
Kensuke: Buitenlandse fans vinden rock leuk, maar rock is niet zo populair in Japan. Dus het maakt ons best blij. Gezien Broken Doll een rock band is, zijn we erop gericht om buitenlandse fans aan te trekken, zelfs meer dan de Japanse. Het maakt mij blij.

AVO Blog: Als je een concert kon houden in elke plaats over de gehele wereld, op elk podium en in elk stadium, welke zou je dan kiezen en waarom?
Kensuke: Als je in de rockscene werkt, zul je vast gekozen hebben voor het Verenigd Koninkrijk, maar het is alweer de derde keer voor ons daar, dus ik wil eigenlijk naar Los Angeles gaan. Ik ben behoorlijk beinvloed door de hair metalbands van de jaren ’80. Ik heb een cover van ‘Nothing But A Good Time’ van het laatste mini-album van Poison gemaakt. De hair metalbands werden in de jaren ’80 in Los Angeles gevormd. Denk maar aan Ratt, Motory of Guns N’ Roses. Hoewel ik 35 jaar te laat, wil ik nog steeds in Los Angeles rocken (lol).

AVO Blog: Op 1 juli kwam Broken Doll met een nieuw album, bedoeld om het 10-jarig bestaan te vieren van de band. Kun je iets vertellen over het album en welk liedje is je favoriet?
Kensuke: Ik doe alles wat betreft opnemen, misen, mastering en productie. Dat is waarom ik 5 jaar nodig had om het laatste album te maken. Ik hou van alle liedjes, maar ik hou van hard rock en heavy metal, dus mijn favoriete liedje is de tweede track ‘Like a Bunny’.

AVO Blog: Met alle stappen die genomen zijn om de band Broken Doll en de bandleden te laten groeien in de 11 jaar, als je terugkijkt, wat is de beste herinnering die je hebt als bandlid van Broken Doll?
Kensuke: Het vergt veel tijd om nieuwe muziek te maken in de muziekstijl die ik leuk vind. Commerciele bands richten zich op het verdienen van geld, dus ze steken niet veel tijd in een album. Ze willen gewoon de ene na de andere uitbrengen. Als een album niet een hit wordt in een korte periode, dan stoppen ze er gewoon mee. En dat is erg stom. Broken Doll is een indie band. We nemen liedjes zo vaak op als we willen, gezien we ze perfect willen maken, dus we nemen alle tijd die we nodig hebben. En dat is erg leuk. En het is ook een fijn gevoel om te presteren, bevrediging en tevredenheid te voelen als een liedje is afgemaakt.

AVO Blog: Het modemerk is gestart door Kensuke; waarom besloot je Broken Doll als modemerk, kun je iets vertellen over het concept en waarom je fysieke winkel niet in Harajuku is?
Kensuke: Harajuku zuigt. Het is gewoon een mooie plaats om naartoe te gaan met kinderen. “Rock” is niet iets dat daar bij past. Wist je niet dat de coolste rockstad Shimokitazawa is? Dus ik heb mijn winkel daar geopend. Het wordt omringd door 40 livepodia. Je kunt elke avond naar een rockfeest gaan.

AVO Blog: Gezien je in beide werelden werkt, heb je het idee dat de modewereld en de muziekwereld veel van elkaar verschillen?
Kensuke: Toen ik met Broken Doll startte mixte ik mijn originele mode met punk rock, en dat trek heel veel mensen aan over de gehele wereld. Ik ben blij dat ik op wereldschaal kan werken.

AVO Blog: Wat hoop je nog voor elkaar te krijgen voor de band en de label in de komende jaren?
Kensuke: Gedurende vorig jaar, 2018, wil ik heel veel concerten hebben. Ik wil graag optreden in Duitsland, Zweden, België, Nederland, en Italië.

AVO Blog: Is er nog iets wat je wil zeggen tegen de fans in Europa?
Kensuke: Ik wil graag touren in heel veel landen in 2018. Dus bel Broken Doll en we komen eraan! Laten we een rockfeestje van maken!

Ik wil graag Kensuke bedanken voor de kans en zijn tijd om de vragen te beanwoorden, ook mijn vertaler B. wil ik bedanken voor de vertaling. Volg Broken Doll via Twitter, Facebook, en hun officiële website. Het nieuwe album kan gekocht worden voor 1080 yen via de webshop.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?