Recept: Coffee Jelly (コーヒーゼリー)

Japanse koffie gelei (Coffee Jelly oftewel kōhii zerii) werd voor het eerst gemaakt door Kanasaka Keisuke van Mikado Coffee (hofleverancier van koffie) in Minato-ku, Tokyo in 1963. Het is inmiddels een populair nostalgisch nagerecht geworden dat in de meeste cakeshops, cafés en restaurants in Japan wordt geserveerd in de zomermaanden. Daarnaast is het ook verkrijgbaar in kant en klare individuele verpakkingen in supermarkten. Coffee jelly is een verkoelend nagerecht dat geserveerd kan worden met een verscheidenheid aan toppings zoals slagroom, gecondenseerde melk, sojamelk of zelfs een romige koffielikeur.

Het is geen erg zoet gerecht maar heeft een wat bittere smaak door het gebruik van de sterke koffie. Al zou je dat natuurlijk in je eigen versie kunnen aanpassen door een mildere koffie te gebruiken of iets meer suiker toe te voegen. Dit wat volwassen nagerecht zal dan ook zeker de koffiedrinkers aanspreken.

Moeilijkheidsgraad:

Dit is gebaseerd op de korte bereidingstijd, minimale ingrediënten, de simpele stappen en mogelijkheid tot simpele aanpassingen.

Benodigdheden:

♡ Weegschaal
♡ Maatschepjes
♡ Maatbeker
♡ Steelpan
♡ Garde
♡ Schaal

Ingrediënten:

♡ Voor de koffie gelei

 • 600 ml water
 • 5 eetlepels suiker
 • 3 gram agar agar (Kanten poeder)
 • 2 eetlepels instant koffie
 • Optioneel:  vervang de instant koffie + water met je favoriete vers gezette sterke koffie (600 ml)
 • Optioneel: kan je geen agar agar (kanten) vinden dan kan je ook 6 á 7 blaadjes gelatine gebruiken (die je dan wel eerst 5 á 10 minuten moet oplossen in koud water, uitwringen en dan toevoegen aan je licht afgekoelde koffie/suiker oplossing toe te voegen en doorroeren. Dit zal dan wel een iets minder stevige versie worden!)
 • Optioneel: wil je het toetje een extra tik geven kan je ook een scheutje kahlua (of een andere koffielikeur) toevoegen aan je koffie mengsel.

♡ Voor de topping

 • 100 ml slagroom
 • 2 eetlepels suiker
 • Optioneel:  100 ml Soja melk + 1 ½ eetlepel kahlua of andere koffie likeur (hier geen suiker toevoegen)
 • Optioneel: 100 ml gecondenseerde melk (hier geen suiker toevoegen)

Methode

TIPS:

Agar agar, ook wel bekend als kanten in Japan, is een goede vegetarische vervanger voor gelatine, aangezien het van algen is gemaakt. Daarnaast hoeft agar agar niet zoals gelatine eerst geweekt te worden en het creëert een stevigere eindproduct met meer bite.

Stap 1: Weeg en meet alles af en zet klaar voor gebruik.

Stap 2: Zet een kleine steelpan met het water en de agar agar op. Breng het aan de kook terwijl je het doorroert/klopt met je garde.

Stap 3: Wanneer het eenmaal aan de kook is geweest verlaag je de temperatuur naar sudderen. En voeg dan al roerend de suiker en de instant koffie toe. Op deze temperatuur roer je het geheel nog 2 minuten goed door tot alles is opgelost.

Stap 4: Haal van het vuur en laat het geheel 5 minuten afkoelen.

Stap 5: Schenk het mengsel in je schaal en laat verder bij kamer temperatuur afkoelen. Het zal dan al stevig worden.

Stap 6: Zet het vervolgens zo’n 4 uur in de ijskast. om het helemaal stevig te laten worden (in de ijskast is het ook 2 á 3 dagen te bewaren)

Stap 7: Haal uit de ijskast, snij in vierkante blokjes en server in een glas of beker of in een schaaltje

Stap 8: Klop de slagroom met de suiker losjes op totdat het lobbig en nog schenkbaar is. Verdeel dit over de porties.

Vind je de blokjes in een glas of schaal maar wat saai dan kan je natuurlijk nog op andere manieren deze lekkernij serveren. Giet bijvoorbeeld als het geheel nog vloeibaar is een martini glas half vol en zet deze ter koeling in de ijskast om het later af te maken met een laagje room, een stukje munt en een koffieboontje. Het is ook een idee om de blokjes of als je er balletjes uitschept deze toe te voegen aan een milkshake á la bubble tea. Of je serveert het bij een beetje vanille ijs. Als je een kleine zoekopdracht op Pinterest doet kom je genoeg serveer ideeën tegen.

Het is in principe een perfect toetje makkelijk en goedkoop om te maken, laag in calorieën door de minimale toevoeging van suiker, en ook nog vetvrij tenminste als je de room weglaat als topping en deze vervangt met een vet vrije optie. Als je hem dan ook nog met de agar agar maakt is het ook nog een prima vegetarisch nagerecht.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?